Ai nevoie de un consult de neurochirurgie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este neurochirurgia?

Neurochirurgia este o specialitate medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul tulburărilor care afectează sistemul nervos, care include creierul, măduva spinării și nervii periferici, cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Neurochirurgia se ocupă de toate tipurile de patologie, inclusiv cea congenitală, dobândită, traumatică, infecțioasă și degenerativă. Un exemplu de afecțiune congenitală este hidrocefalia, în timp ce cazurile legate de infecție includ meningita și mielomeningocelul, ambele fiind destul de frecvente în rândul pacienților pediatrici. Condițiile neurologice traumatice includ traumatisme ale capului sau ale coloanei vertebrale care pot provoca sângerări interne, acestea fiind foarte frecvente în rândul adulților, în timp ce bolile degenerative includ anevrismele și boala Parkinson și sunt mai frecvente la pacienții în vârstă.

Datorită naturii sale complexe, neurochirurgia este împărțită în diferite categorii, cum ar fi neurochirurgia generală și diferitele ramuri specializate:

  • Neurochirurgie generală – Neurochirurgia generală este implicată în majoritatea afecțiunilor de natură neurologică, în special traume neurologice și urgențe, un exemplu fiind hemoragia intracraniană.
  • Neurochirurgie vasculară și endovasculară – Aceasta implică diagnosticul și tratamentul anevrismelor, stenozei carotide, accidentelor vasculare cerebrale, vasospasmelor și malformațiilor coloanei vertebrale. Tratamentele chirurgicale ale unor astfel de afecțiuni sunt acum efectuate folosind tehnici minim invazive, cum ar fi angioplastia, stentarea și embolizarea.
  • Neurochirurgia coloanei vertebrale – Aceasta implică tratamentul tulburărilor care afectează coloana cervicală, toracică și lombară; aceste probleme includ artrita la nivelul discurilor coloanei vertebrale, compresia măduvei spinării cauzată de traume sau spondiloza. Simptomele problemelor coloanei vertebrale includ tulburări de echilibru, amorțeală și furnicături în mâini și picioare.
  • Chirurgia nervului periferic – Operațiile comune ale nervilor periferici includ decompresia pentru tratamentul sindromului de tunel carpian, precum și transpunerea nervului periferic; această ramură a neurochirurgiei este responsabilă pentru tratamentul stărilor de captare a nervilor.
  • Neurochirurgie stereotactică și funcțională
  • Neurochirurgie oncologică
  • Chirurgie la baza craniului
  • Neurochirurgie pediatrică

Pe lângă aceste ramuri specializate, neurochirurgia implică și utilizarea diferitelor metode chirurgicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neurologice. În ultimii ani, a existat o tranziție de la metodele neurochirurgicale convenționale la alternative mai moderne. În timp ce metodele convenționale necesită o intervenție chirurgicală deschisă în care chirurgul deschide craniul pentru a avea acces la creier, metodele nou dezvoltate permit acum specialiștilor să trateze chirurgical afecțiunile neurologice prin deschideri mai mici. Aceste metode folosesc microscoape, endoscoape și, cel mai recent, metode de neuroradiologie. Tehnicile chirurgicale deschise sunt de obicei rezervate cazurilor traumatice sau urgențelor.

Microneurochirurgia folosește tehnologia microscopică pentru a permite chirurgilor să trateze zonele afectate ale creierului printr-o deschidere mai mică. În zilele noastre, chiar și proceduri complexe, cum ar fi tăierea unui anevrism sau operații complexe ale coloanei vertebrale, precum microdiscectomia și laminectomia, pot fi efectuate prin intervenții chirurgicale microscopice, făcând tratamentul neurochirurgical mai puțin invaziv.

Neurochirurgia endoscopică este, de asemenea, utilizată pe scară largă astăzi în tratamentul tumorilor hipofizare, scurgerii de lichid cefalorahidian, hidrocefalie, chisturi coloide și multe altele.

Neuroradiologia a devenit în ultima vreme sinonimă cu neurochirurgia modernă și acum joacă un rol imens atât în ​​diagnosticul, cât și în tratamentul afecțiunilor neurologice. Tehnologiile de neuroradiologie includ:

Când ar trebui să apelezi la un neurochirug?

Neurochirurgii nu se ocupă exclusiv de tratamentul chirurgical al bolilor neurologice. De fapt, aceștia sunt, în general, implicați în diagnosticarea problemei și în dezvoltarea planurilor de tratament optime, așa că pot prescrie și tratament nechirurgical dacă situația o impune.

Astfel, cel mai bine este să te programezi pentru un consult de neurochirurgie imediat ce simptomele unei potențiale afecțiuni neurologice devin vizibile. Simptomele comune ale tulburărilor neurologice includ dureri de cap frecvente, dureri nervoase, inhibarea funcției nervoase, dureri de spate, dureri de picioare, dureri de gât, pierderea echilibrului și mișcări involuntare. Cu toate acestea, diferite afecțiuni neurologice au seturi extinse de simptome, așa că este important să consulți un medic pentru orice simptome pe care le poți avea, astfel încât să fi îndrumat către un neurochirurg dacă se stabilește sau se suspectează că problema este de natură neurologică.

Ce este consultul de neurochirurgie?

Un consult de neurochirurgie este o întâlnire între pacient și neurochirurg, care se efectuează înainte și după o procedură chirurgicală.

Consultația de neurochirurgie este o parte importantă a procesului chirurgical și este efectuată pentru a obține informații cruciale care ajută la asigurarea succesului procedurii și a siguranței pacientului. Acestea includ:

  • Ce tip de intervenție chirurgicală este recomandată în funcție de starea pacientului
  • Dacă pacientul este eligibil pentru operație
  • Procesul chirurgical pas cu pas
  • Pregătirea pre și post-chirurgicală
  • Tratamentul medicamentos
  • Riscuri și complicații posibile în timpul și după intervenția chirurgicală

Cine ar trebui să apeleze la o consultatie de neurochirurgie?

Un consult de neurochirurgie poate fi recomandat în următoarele situații:

Pacientul a fost îndrumat – Deși uneori este prima linie de tratament, mai ales dacă este o urgență, neurochirurgia este adesea luată în considerare doar atunci când tratamentele nechirurgicale nu au reușit să ofere rezultatele dorite sau dacă starea s-a agravat deja. Înainte de a fi supus procedurii chirurgicale, pacientul este mai întâi îndrumat către un neurochirurg pentru o consultație inițială, unde va fi evaluat pentru a determina dacă este eligibil pentru intervenție chirurgicală. În timpul consultației, neurochirurgul va stabili dacă beneficiile intervenției chirurgicale vor depăși posibilele riscuri și complicații. Alte detalii care vor fi discutate sunt tipul de anestezie care se va folosi, perioada de recuperare, modul în care se efectuează intervenția chirurgicală etc.

Pacientul dorește o a doua opinie – Este dreptul fiecărui pacient să ceară o a doua opinie, mai ales dacă intervenția chirurgicală are un risc ridicat. De asemenea, pacientul este îndreptățit să consulte un alt neurochirurg dacă simte că primul neurochirurg a comis o neglijență sau nu a tratat cazul în cel mai bun mod posibil.

Problema afectează creierul, măduva spinării și nervii – Deși neurochirurgia este adeseori asociată operațiilor pe creier, majoritatea procedurilor chirurgicale efectuate sunt pe coloana vertebrală.

Pacientul are nevoie de pregătire pre- și post-chirurgicală – Consultul de neurochirurgie este necesar nu numai înainte de operație, ci și după, posibilele complicații putând apărea chiar și după săptămâni sau luni de la intervenția chirurgicală.

O onsultație de neurochirurgie poate dura între 30 de minute și o oră. Pacienții sunt așteptați să pună toate întrebările posibile în timpul programării.

Cum decurge un consult de neurochirurgie?

Înainte de procedura chirurgicală propriu-zisă, pacientul trebuie să treacă prin consultația de neurochirurgie inițială. În ziua programării, pacientul se deplasează la clinică aducând medicamentele pe care le ia la acel moment, fișele medicale și alte documente care pot ajuta medicul să sugereze cel mai bun tratament chirurgical.

În timpul consultului de neurochirurgie, medicul va adresa pacientului o serie de întrebări cu privire la:

  • Problemele actuale de sănătate
  • Simptomele pe care le acuză pacientul
  • Motivul consultației
  • Istoricul medical
  • Stilul de viață (dacă pacientul este fumător, consumator de alcool etc.)
  • Istoricul de familie

Neurochirurgul va furniza apoi următoarele informații:

  • Cea mai bună opțiune chirurgicală posibilă (inclusiv tehnici care trebuie utilizate)
  • Pregătirea pre-chirurgicală
  • Îngrijiri post-chirurgicale
  • Alte servicii, inclusiv terapii sau consiliere
  • Rezultatul așteptat al intervenției chirurgicale

Dacă este necesar, chirurgul poate efectua anumite teste ca parte a pregătirii pre-chirurgicale.

Ce este consultația de neurochirurgie post-operatorie și cui se adresează?

Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală pentru următoarele afecțiuni sunt de obicei chemați înapoi pentru o consultație post-operatorie:

Tumori ale creierului, leziuni cerebrale și anevrism cerebral – Acestea sunt tulburări cerebrale tipice, al căror tratament principal este neurochirurgia. Tumorile cerebrale, în special cele maligne, trebuie îndepărtate mai ales dacă afectează funcțiile creierului.

Intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale și al coloanei lombare – Intervențiile la nivelul coloanei cervicale este de obicei destinată persoanelor cu afecțiuni de disc cervical sau stenoză cervicală, în timp ce al doilea tip de proceduri se adresează celor cu hernie de disc, fractură de compresie lombară sau stenoză lombară. Aceste boli de uzură afectează măduva spinării, deoarece pun presiune asupra nervilor atunci când discurile coloanei vertebrale devin nealiniate, uzate și aplatizate. Neurochirurgia îndepărtează partea afectată a discului pentru a elibera presiunea asupra nervului.

În anumite cazuri, monitorizarea post-operatorie este necesară luni sau ani după intervenție, în special dacă pacientul ia medicamente ca parte a tratamentului postoperator. Aportul de medicamente este monitorizat în mod regulat și astfel, poate fi ajustat sau oprit imediat în funcție de progresul de recuperare al pacientului. De asemenea, unii pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală necesită tratament de recuperare pentru a monitoriza și gestiona efectele secundare.

Programează-te pentru un consult de neurochirurgie

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Timisoara – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Ploiesti – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ploiesti West Mall
Galati – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Galati
Bucuresti – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Piata Sudului
Slatina – serviciu disponibil în clinica Sanmed Slatina
Focsani – serviciu disponibil în clinica Affidea Focsani
Constanta – serviciu disponibil în clinica Affidea Constanta

Diagnostic general