Despre tehnologia PET/CT

Investigaţie pentru depistarea şi stadializarea cancerului

Echipamentul PET/CT combină două tipuri de scanare independente, ale căror rezultate le procesează apoi computerizat într-o singură imagine precisă ce conţine informaţii detaliate:

 • PET (Positron Emission Tomography) – folosită pentru obţinerea de date funcţionale legate de metabolism şi funcţii celulare
 • CT (Computed Tomography) – folosită pentru obţinerea de date morfologice legate de localizarea şi raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.

Diferente PET-CT

Scanarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice.

Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, iar scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin “fuzionarea” celor două scanări, oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi metabolismul acestora.

Investigaţia PET/CT este disponibilă în reţeaua Affidea România în cadrul Centrului de Excelență în Oncologie Affidea Fundeni, Bucureşti (Șos. Fundeni, nr.258, sector 2), Centrului Affidea Timișoara (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 42) și Centrului CT CLINIC Cluj-Napoca (Strada Republicii, nr. 65-67).

Indicatiile PET/CT

Scanarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea, localizarea precoce, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice.

În multe afecţiuni şi, în special în cazul cancerului, investigaţia PET/CT poate detecta schimbări morfologice cu 6 pâna la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Literatura ştiinţifică arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri.

Investigaţiile PET/CT sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide, oferind informaţii esenţiale despre starea de sanatate a pacienţilor, ce permit medicilor sa detecteze şi să diagnosticheze bolile în faza incipienta şi să identifice tratamentul adecvat.

PET/CT Gratuit prin decontare CNAS

Tarif PET/CT

În vederea efectuării investigaţiei PET-CT programate, vă rugăm să vă prezentaţi în centru cu 30 minute înainte de ora stabilită si să aveţi la dumneavoastră urmatoarele documente:

 • o Cartea de identitate, buletinul sau paşaportul (certificatul de naştere în cazul copiilor sub 14 ani)
 • o Toate documentele referitoare la boală, inclusiv biletele de externare din spital (obligatoriu cele de la operatiile efectuate), scrisori medicale, rezultatul altor examinări imagistice – radiografii, CT, RMN, PET-CT (inclusiv filmul şi CD-ul) – pentru a putea corela rezultatul investigaţiei PET-CT cu evaluările imagistice anterioare
 • o Copie a Deciziei CNAS cu privire la decontarea investigaţiei în sistemul de asigurări de sănătate*
 • o Adeverinţa de asigurat/coasigurat, talonul de pensie (după caz)*
 • o Cardul de asigurat*.
  * pentru pacientii care efectuează investigaţia în regim privat, acest document nu este necesar

Cu o zi înaintea examinării este recomandat să consumaţi alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi (fără dulciuri, pâine, paste făinoase, mazăre, fasole, sucuri, etc.). Nu consumaţi alcool sau cafea şi încercaţi să beţi 1,5 – 2 l de apă plată.

În ultimele 6 ore dinaintea examinării nu aveţi voie să mâncaţi si nici să consumaţi lichide bogate în calorii (cafea, ceai negru, alte băuturi dulci sau carbogazoase, etc.), pentru a nu altera sensibilitatea examinării printr-un nivel ridicat de glucoză în sânge. Puteţi consuma lichide fără zahăr (de preferat apă plată).

În cazul în care examinarea este programată după-amiaza, puteţi lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora prezentării dumneavoastră în clinică (doar legume, carne şi lactate).

Dacă urmaţi un tratament medicamentos, acesta trebuie administrat conform indicatiei medicului curant, însă nu luaţi medicamente care conţin zahăr (de ex. siropul de tuse).

Dacă aveţi diabet va trebui să vă urmăriţi cu atenţie dieta cu câteva zile înainte de examinare, pentru a menţine glicemia sub 150 mg/dl. Dacă glicemia dumneavoastră nu se menţine sub limita de 150 mg/dl vă indicăm să consultaţi medicul dumneavoastră specialist în diabet, pentru schimbarea schemei de tratament.

Sunt interzise munca fizică şi activităţile sportive cu cel putin 72 ore înainte de examinare.

Deoarece terapia produce modificări metabolice în zona tratată, examinarea PET-CT se poate face:

 • o la minim 2-3 luni după radioterapie;
 • o la minim 2-3 săptămâni după chimioterapie;
 • o la minim 6 săptămâni după o intervenţie chirurgicală.

Examinarea PET-CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt însărcinate.

Dacă există suspiciunea stării de graviditate, pacienta va informa personalul medical la sosirea în departamentul PET-CT.

Faza iniţială a investigaţiei presupune o discuţie cu medicul care vă va efectua investigaţia pentru trecerea în revistă a istoricului medical, precum şi măsurarea înăltimii, greutătii şi nivelului glicemiei dumneavoastră.

După ce un operator dedicat investigaţiilor PET-CT vă va informa asupra procedurii de examinare, veţi fi condus într-o cameră de aşteptare, vă veţi schimba intr-un halat medical pus la dispoziţie de către echipa Affidea, iar apoi asistenta medicală vă va injecta intravenos, la braţ, o cantitate mică de substanţă radioactivă (10 mCi FDG). După administrarea acesteia, va trebui să aşteptati aproximativ 60 minute în acea încăpere special amenajată, pentru ca substanţa de urmărire să se distribuie în organism.

În acest interval de timp, veţi consuma 10 ml de substanţă de contrast, dizolvată în 1 litru de apă, acest pas fiind necesar pentru o mai bună vizualizare a cavităţii abdominale.

Pentru a asigura eficienţa examinării, în timpul de asteptare este indicat să vă relaxaţi total, fără să faceţi nici cel mai mic efort fizic şi să nu vorbiti la telefon, accesul însoţitorilor în camera de aşteptare fiind interzis.

După aproximativ o oră de la injectare şi după perioada de pregătire, veti fi însotit în sala unde se găseste echipamentul de examinare. Scanarea propriu-zisă poate varia între 15 si 30 de minute, timp în care veţi sta întins pe patul de examinare şi veţi fi în legătură permanentă cu operatorul medical. Este recomandat să staţi nemişcat şi relaxat pentru a nu afecta rezultatul investigatiei.

Detaliile concrete ale examenului PET-CT la care veti fi supus vă vor fi explicate pe larg de către tehnicianul care efectueză examinarea.

La finalul examinarii, veţi rămâne sub observaţie medicală pentru încă 20 de minute.

Rezultatul investigaţiei va fi înmânat pacientului sau persoanei delegate pentru ridicarea acestuia (în baza unei împuterniciri), de regulă, în termen de două-trei zile lucrătoare de la efectuarea investigaţiei (cu mențiunea că, în situații excepționale, acest termen poate ajunge până la o săptămână), sub formă scrisă sau, la cerere, pe suport optic (CD) în format DICOM.

Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET), combinată cu Computer Tomografia (CT) este cea mai avansată tehnică de medicină nucleară care oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi metabolismul acestora.

Pentru examinarea PET-CT se foloseşte o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – fluorodeoxyglucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activităţii metabolice a ţesuturilor şi relevă modificările funcţionale care apar. Radioactivitatea injectată se injumătăţeste la fiecare 110 minute şi va dispărea total în 12 ore.

FDG-ul nu este toxic, a fost aprobat pentru acest tip de procedură medicală şi nu au fost raportate reacţii adverse.

Pe parcursul examinării PET-CT nu este înregistrată nici o senzaţie specială precum: durere, zgomote supărătoare, diferenţe de temperatură, etc.

Investigaţia PET-CT durează în medie 2-3 ore, din care scanarea propriu-zisa (timpul în care sunteţi expus la aparat) va fi de aproximativ 15 – 30 de minute, în funcţie de tipul afecţiunii de care suferiţi.

După efectuarea examinării, pacientul va trebui să fie ţinut sub observaţie pentru circa 20 de minute.

Procedura de investigaţie PET/CT presupune realizarea a două etape de examinare succesive, efectuate de acelaşi aparat:

 • o în prima etapă se va efectua o scanare de tip CT ce se bazează pe absorbţia diferenţiată a razelor de tip X de către structurile anatomice examinate. Procesarea computerizată a datelor permite obţinerea de secţiuni fine ce pot fi reconstruite tridimensional în imagini detaliate ale structurilor anatomice ale organismului uman.
 • o în etapa a două se va efectua scanarea PET ce implică utilizarea unei substanţe radio-emisive, denumită radiotrasor. Aceasta se injectează intravenos pacientului anterior efectuării examinării; prin examinarea PET vor fi evidenţiate acumulările radiotrasorului în ţesuturile cu acivitate metabolică crescută, celulele canceroase consumând energie/zahăr în cantităţi mai mari decât cele normale.
 • o prin compunerea de către calculator a celor două rezultate se obtin simultan imagini referitoare la schimbările intervenite în metabolismul organismului cauzate de tumori sau leziuni şi imagini privind localizarea, mărimea şi forma acestora. Imaginea obtinută prin combinarea celor două scanări oferă mult mai multe detalii decât oricare tip de investigaţie dintre cele două considerate separat.

Fiind o investigaţie complexă, medicul specialist va decide dacă examinarea PET/CT este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii.

Prin PET/CT este scanat întregul organism, rezultatele fiind astfel raportate în totalitate, neexistând posibilitatea ca anumite zone să nu fie investigate.

Nu sunt cunoscute sau semnalate reacţii nedorite în urma administrării pe cale venoasă a radiotrasorului, necesară pentru efectuarea examenului PET/CT.

În cazurile de insuficienţă renală severă sau de hiperglicemie peste 150 mg/dl, investigaţia nu se poate efectua.

Insuficienţa renală medie determină o reducere a calitătii imaginilor examinării PET/CT.

Pacienţii purtători de proteze ortopedice, stimulatoare cardiace, proteze arteriale, proteze venoase implantate etc. nu se expun niciunui risc, dar este oportun sa informeze medicul despre exisenţa acestora.

Investigaţia PET/CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt insărcinate sau dacă există suspiciunea stării de graviditate. În caz de maximă necesitate, efectuarea investigaţiei trebuie stabilită de comun acord cu medicii curanţi.

În cazul mamelor cu copii sugari, alăptarea trebuie să fie întreruptă pentru cel putin 6 ore după terminarea investigaţiei.

Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii în timpul examinării.

Pacientul va purta un halat pentru consultatie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării investigaţiei.