RMN – Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică (RMN) este o procedură de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă.

Investigația RMN foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Metoda de investigaţie RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei printr-o simplă apăsare de buton.

  • În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN.
  • Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să îşi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.
  • Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

În mod obişnuit o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un seg¬ment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise dar, foarte rar, sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast.

Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anteriorare, anumite implanturi dentare, piercing-uri, etc.

Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului de RMN există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie. În acest caz pacientul trebuie să solicite ajutorul personalului specializat al Affidea înaintea începerii procedurii.

Toate aparatele RMN folosite în compania Affidea România au dimensiuni mai mari, din punct de vedere al spaţiului pacientului, în comparaţie cu celelalte tipuri aflate în exploatare în ţară, fiind facilitată şi investigarea pacienţilor mai corpolenţi sau a celor care prezintă simptome de claustrofobie.

Pacientul trebuie să renunţe pe perioada examinării la bijuteriile metalice sau proteza dentară, iar în cazul femeilor se recomandă sa renunţe la machiaj.

La momentul prezentării pacientul va trebui să îmbrace un halat special pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea România, după caz.

Dacă este necesar, pacientul va putea primi un set de căşti de protecţie pe întreaga perioadă a investigaţiei, dacă este necesar.