RMN – Rezonanţă magnetică 

Anterior
Reumatologie
Ulterior
RMN cu sedare

Ai nevoie de un RMN? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 25 de centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

În cele ce urmează îți vom prezenta tot ce ai nevoie să știi pentru a fi pregătit pentru această investigație:

Cuprins

1. Ce este RMN?
2. În ce cazuri este recomandată investigația prin Rezonanta Magnetica Nucleară?
3. Cum funcționează un aparat RMN?
4. Cum se desfășoară o investigație RMN?
5. RMN nativ vs RMN cu substanta de contrast
6. Pregătirea Pacientului pentru investigația RMN
7. Cât durează o investigaţie RMN?
8. Cât este de sigură investigaţia RMN?
9. Pot efectua un RMN dacă sunt însărcinată?

Ce este RMN?

Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă.

Investigația RMN foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Metoda de investigaţie RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei printr-o simplă apăsare de buton.

În ce cazuri este recomandată investigația prin Rezonanta Magnetica Nucleară?

Apariția tehnologiei bazată pe rezonanță magnetică care stă la baza investigației RMN reprezintă un progres uriaș în lumea medicală. Cu ajutorul RMN-ului, medicii, oamenii de știință și cercetătorii pot examina detaliat structurile interne ale corpului omenesc printr-o metodă neinvaziva.

Iată doar câteva exemple de afecțiuni pentru care medicul poate recomanda o investigație RMN:

Cum funcționează un aparat RMN?

Scannerul RMN conține 2 magneți de înaltă putere, aceștia fiind cele mai importante piese ale echipamentului.

Corpul uman este compus în mare parte din molecule de apă, acestea fiind alcătuite, la rândul lor, din atomi de hidrogen și oxigen. În centrul fiecărui atom, în interiorul nucleului, se află niște particule de dimensiuni și mai mici, denumite protoni, care acționează ca un magnet și sunt sensibile la fluctuațiile oricărui camp magnetic.

În mod obișnuit, moleculele de apă au un aranjament neordonat în corp, însă în momentul în care pacientul se află în scannerul RMN, primul magnet al aparatului determină moleculele de apă să se alinieze într-o anumită direcție, către Nord sau Sud.

Cel de-al doilea magnet este apoi activat și dezactivat într-o serie de pulsuri rapide, determinând fiecare atom de hidrogen să își modifice alinierea atunci când magnetul este activat și să revină la starea inițială atunci când magnetul este dezactivat. Acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de către operatorul RMN în jurul regiunii care trebuie examinată, ulterior acest semnal fiind transmis mai departe către un computer performant de la consola care face conversia acestui semnal în imagini.

Cum se desfășoară o investigație RMN?

Pacientul va trebui să își îndepărteze de pe corp toate obiectele care conțin metal (dispozitive pentru auz, plăci dentare, bijuterii, ceasuri, agrafe de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul folosit pentru realizarea investigației.

În funcţie de segmentul examinat, pacientul va trebui să se dezbrace complet sau parțial și să se schimbe într-un halat de unică folosinţă furnizat de către clinică. În cazul în care se permite păstrarea unor haine, pacientul va trebui să golească buzunarele de monede, telefoane sau carduri (cărţi de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscripţionate, deoarece prin investigaţia RMN se pot demagnetiza.

Pacientul se va întinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezintă scanner-ul aparatului. Capul, toracele şi membrele pot fi fixate cu nişte dispozitive pentru a menţine pacientul nemişcat. Masa va aluneca în interiorul unui dispozitiv care conţine magnetul. Un dispozitiv în formă de colac poate fi plasat peste sau în jurul regiunii care urmează să fie scanată.

În timpul investigației prin rezonanta magnetica nucleară, pacientului i se cere să stea nemișcat. În funcție de zona corpului care este examinată, este posibil ca acestuia să i se solicite să își țină respirația până la 30 de secunde.

Magnetul este deschis permanent la ambele capete. Este bine luminat și există un ventilator pentru confortul pacientului. Există, de asemenea, un sistem de interfonie bidirectională pentru comunicarea dintre pacient și tehnician.

În timpul investigației, pacientul poate auzi un zgomot intermitent puternic. Acestuia i se vor furniza dopuri pentru urechi sau căști pentru a minimiza zgomotul în timpul procedurii. În plus, va avea la dispoziție un buton de alarmă pentru a-l avertiza pe tehnician cu privire la orice disconfort pe care îl poate avea în timpul examenului RMN.

RMN nativ vs RMN cu substanta de contrast

Investigația RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanță de contrast.

RMN nativ presupune examinarea pacientului fară a se utiliza medicamente și stimulente pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe. Așadar, în cadrul unui RMN nativ nu se efectuează introducerea de substanță de contrast, acest tip de investigație fiind în general recomandată persoanelor alergice.

Pe de altă parte, substanța de contrast ajută medicul radiolog să pună un diagnostic de precizie mai mare. Spre deosebire de cea folosită în cazul tomografiei computerizate, substanța de contrast în cazul investigației RMN este pe bază de Gadolinium, un metal rar care este în general tolerat bine de către organismul uman.

Pregătirea Pacientului pentru investigația RMN

În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN. Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să îşi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.

Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

Cât durează o investigaţie RMN?

În mod obişnuit o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un segment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Cât este de sigură investigaţia RMN?

Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise dar, foarte rar, sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast.

Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anteriorare, anumite implanturi dentare, piercing-uri, etc.

Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului de RMN, există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie. În acest caz, pacientul trebuie să solicite ajutorul personalului specializat înaintea începerii procedurii.

Toate aparatele RMN folosite în centrele Affidea România au dimensiuni mai mari, din punct de vedere al spaţiului pacientului, în comparaţie cu celelalte tipuri aflate în exploatare în ţară, fiind facilitată şi investigarea pacienţilor mai corpolenţi sau a celor care prezintă simptome de claustrofobie.

Pot efectua un RMN dacă sunt însărcinată?

Din păcate, nu exista un răspuns cert. Cel mai indicat este să ceri recomandarea medicului în acest caz. Există relativ puține studii despre efectele investigației RMN în timpul sarcinii. În general, medicii nu recomandă utilizarea substanței de contrast în cazul femeilor însărcinate.

Programează-te pentru un RMN

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Colentina, Affidea-Hiperdia Elias, Affidea-Hiperdia Piata Sudului, Affidea Floreasca si Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Satu Mare – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Satu Mare
Oradea – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Oradea
Miercurea Ciuc – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Miercurea Ciuc
Cluj – serviciu disponibil în centrele Affidea Cluj și Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Bistrita – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Bistrita
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești West Mall
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Slatina – serviciu disponibil în centrul Sanmed Slatina
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Imagistica
Piatra Neamt – serviciu disponibil în centrul Affidea Piatra Neamt
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Focsani – serviciu disponibil în centrul Affidea Focsani
Deva – serviciu disponibil în centrul Affidea Deva
Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Iasi – serviciu disponibil în centrul Affidea Iasi
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad