June 6, 2021

Tumorile pe creier sau tumorile cerebrale: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament

Depistarea în timp util a unei tumori cerebrale poate face diferența între viață și moarte. Citește mai departe pentru a afla care sunt simptomele, cauzele, precum și metodele de diagnostic și tratament ale tumorilor pe creier.

Cuprins

  1. Ce sunt tumorile pe creier?
  2. Simptome
  3. Tipuri de tumori cerebrale
  4. Cauze
  5. Diagnostic

Ce sunt tumorile pe creier?

ce sunt tumorile pe creier

Tumoarea cerebrală este o masă de țesut sau o dezvoltare anormală a celulelor creierului sau din vecinătatea creierului. Multe persoane pun în mod eronat semnul echivalenței între tumorile cerebrale și tumorile la cap, principala diferență dintre acestea constând în faptul că o tumoare la cap poate fi localizată în altă zonă decât a creierului și a vecinătății sale, cum ar fi oasele feței sau maxilarul.

Ritmul de creștere a tumorilor cerebrale variază foarte mult. Rata de creștere precum și amplasarea acestora determină modul în care afectează sistemul nervos. Opțiunile de tratament ale tumorilor pe creier depind însă de tipul de tumoare cerebrală, precum și de mărimea și amplasarea sa.

Cum se manifestă o tumoare pe creier – simptome

tumoare pe creier simptome

Semnele și simptomele tumorilor cerebrale variază foarte mult și depind de mărimea, amplasarea și rata de creștere a acestora.

Semnele și simptomele generale cauzate de tumorile cerebrale pot include:

  • Apariția durerilor de cap sau modificarea tiparului lor
  • Dureri de cap care treptat devin din ce în ce mai frecvente și mai intense
  • Stare de greață sau vomă fără motiv
  • Probleme cu vederea, cum ar fi vedere încețoșată, vederea dublă sau pierderea vederii periferice
  • Pierderea graduală a sensibilității sau a capacității motrice a unui braț sau picior
  • Tulburări de echilibru
  • Tulburări de vorbire
  • Lipsa de orientare în chestiunile cotidiene
  • Modificări de personalitate sau de comportament
  • Convulsii, mai ales atunci când persoana nu are antecedente de episoade convulsive
  • Tulburări de auz

Tipuri de tumori cerebrale

tipuri de tumori cerebrale

Există mai multe tipuri de tumori pe creier, unele dintre ele fiind necanceroase (benigne), iar altele canceroase (maligne). Tumorile pe creier se pot dezvolta chiar din celulele creierului (tumori cerebrale primare), sau cancerul poate avea ca punct de plecare o altă parte a organismului și poate ajunge la creier (tumori cerebrale secundare sau metastatice).

Tumori cerebrale primare

Tumorile cerebrale primare sunt mai rar întâlnite decât cele secundare, unde cancerul are un alt punct de pornire în organism și ajunge la creier. Există multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Denumirea fiecăreia este legată de tipul de celule implicat. Iată câteva exemple:

  • Gliomul. Această tumoare are ca punct de plecare celulele creierului sau ale măduvei spinării și includ astocitomul, ependimomul, glioblastomul, oligoastocitomul și oligodendrogliomul.
  • Meningiomul. Meningiomul este o tumoare care apare din celulele membranelor care învelesc creierul și măduva spinării (meninge). Majoritatea meningioamelor sunt necancerigene.
  • Neurinomul acustic. Este o tumoare malignă care se dezvoltă pe nervii care controlează echilibrul și auzul, nervi care pornesc din urechea internă și ajung la creier.
  • Adenomul de glandă pituitară. În cea mai mare parte a cazurilor este o tumoare benignă care se dezvoltă în glanda pituitară, aflată la baza creierului. Tumoarea poate afecta hormonii pituitari, care influențează întregul organism.
  • Blastomul măduvei spinării. Este tipul de tumoare cerebrală canceroasă cel mai des întâlnită la copii. Blastomul măduvei spinării pornește din partea inferior-posterioară a creierului și tinde să se răspândească prin lichidul spinal. Este întâlnită și la adulți, însă în cazuri mai rare.
  • Tumoarea neuroectodermală primitivă (PNET). Tumoarea neuroectodermală primitivă este o tumoare cerebrală canceroasă rar întâlnită care apare la celulele embrionare (fetale) ale creierului. Amplasarea sa poate fi oriunde în creier.
  • Tumori ale celulelor germinale. Tumorile celulelor germinale se pot dezvolta în copilărie în locul unde urmează să se formeze testiculele sau ovarele. Există însă și cazuri când tumorile celulelor germinale se mută spre alte părți ale organismului, cum ar fi creierul.
  • Cranio-faringiomul. Este o tumoare cerebrală rar întâlnită, necanceroasă, cu punct de plecare în apropierea zonei din creier unde se află glanda pituitară, care secretă hormoni cu rolul de control a multora dintre funcțiile organismului. Deși cranio-faringiomul crește încet, pe măsură ce se dezvoltă, poate afecta glanda pituitară și alte structuri ale creierului.

Tumori cerebrale secundare

Tumorile cerebrale secundare (metastatice) se întâlnesc mult mai des decât cele primare, fiind tumori care apar ca rezultat al bolii canceroase provenite din altă parte a organismului și care apoi se răspândește la creier. Acest tip de tumoare pe creier apare cel mai frecvent la bolnavii care au mai suferit și alte manifestări ale bolii oncologice în trecut. Tumoarea metastatică cerebrală este numai în cazuri deosebit de rare primul semn al cancerului apărut în altă parte a organismului.

Orice formă de cancer poate ajunge la creier, însă formele cele mai des întâlnite includ:

Cauzele tumorilor pe creier

cauzele tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale primare își au originea chiar în celulele creierului sau în țesutul adiacent, cum ar fi membrana care învelește creierul (meninge), nervii cranieni, glanda pituitară sau glanda pineală. În cele mai multe cazuri, acestea sunt cauzate de mutațiile de la nivelul ADN-ului celulelor cerebrale. Aceste mutații permit celulelor să se dividă într-un ritm accelerat și să continue să trăiască dincolo de limita de viață a celulelor sănătoase. Rezultatul este o masă de celule anormale, care formează o tumoare.

Singura cauză de mediu cunoscută a tumorilor cerebrale este expunerea la cantități mari de radiații de la raze X sau de la un tratament anterior pentru cancer. Unele tumori cerebrale apar atunci când afecțiunile ereditare sunt transmise între membrii familiei.

Diagnosticul tumorilor cerebrale

tumori pe creier diagnostic

În cazul unei suspiciuni de tumoare cerebrală, medicul poate recomanda o serie de analize, proceduri și teste imagistice, cum ar fi:

  • Consultația de neurologie. Consultația de neurologie poate include, printre altele, testarea vederii, auzului, echilibrului, coordonării, forței și a reflexelor. Tulburările dintr-o zonă sau mai multe pot oferi indicii despre partea creierului care ar putea fi afectată de o tumoare.
  • Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o metodă des utilizată la diagnosticarea tumorilor cerebrale. În anumite cazuri RMN-ul poate presupune injectarea unei substanțe de contrast printr-o venă a brațului. RMN-ul poate presupune o serie de componente specializate de analiză – printre care RMN funcțional, imagistica RMN de perfuzie și spectroscopia prin rezonanță magnetică – care pot ajuta medicul să evalueze tumoarea cerebrală și să facă un plan de tratament.
  • CT cerebral (Computer Tomograf). Tomografia la nivelul capului ajută la investigarea diverselor structuri ale creierului atunci când pacientul acuză simptome ce indică formațiuni tumorale.
  • PET/CT – o metodă de investigație care combină Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), fiind utilizată pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea și evaluarea eficienței conduitei terapeutice în afecțiunile oncologice. În prezent, PET/CT este cea mai avansată tehnică de medicină nucleară care oferă informații rapide și complete referitoare la localizarea tumorilor cerebrale și metabolismul acestora. Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, în timp ce scanarea CT oferă o imagine anatomică precisă și detaliată referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor pe creier.
  • Biopsie – Presupune prelevarea și analiza unei probe de țesut anormal. Aceasta se poate efectua de către un medic neurochirurg, ca parte a operației de extirpare a tumorii cerebrale, sau cu ajutorul unui ac de biopsie.
  • Puncție lombară – Medicul folosește un ac pentru a extrage lichidul cefalorahidian din coloana vertebrală. Un laborator examinează acest fluid pentru a căuta celule canceroase, ceea ce poate indica o tumoare malignă localizată în sistemul nervos central. În cazul tumorilor cerebrale, lichidul cefalorahidian are o culoare albă, mată sau chiar gălbuie.

Care sunt opțiunile de tratament în cazul unei tumori pe creier?

tumori cerebrale tratament

Medicii utilizează o varietate de terapii pentru a trata tumorile cerebrale. Tratamentul depinde de dimensiunea, tipul, rata de creștere și localizarea tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament includ intervenția chirurgicală, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită, ablația termica cu laser sau o combinație a acestora.

Intervenția chirurgicală (dacă este sigură pentru pacient) este, în general, prima recomandare de tratament. Medicii prescriu adesea intervenții chirurgicale pentru tumorile cerebrale primare. Un chirurg îndepărtează total sau parțial tumora fără a provoca leziuni severe țesuturilor înconjurătoare. Chirurgia poate, de asemenea, să reducă presiunea în interiorul craniului (numită presiune intracraniană) și să ușureze simptomele atunci când tumora cerebrală nu poate fi îndepărtată.

Chimioterapia – Medicamentele anticancerigene ucid celulele canceroase din tumorile cerebrale, acestea fiind administrate fie intravenos cu ajutorul unei injecții, fie oral, sub formă de pastile. În unele cazuri, medicii folosesc chimioterapia înainte de o intervenție chirurgicală pentru a micșora tumoarea. De asemenea, medicul îți poate recomanda chimioterapie după intervenția chirurgicală pentru a ucide orice celule canceroase au mai rămas sau pentru a preveni creșterea celulelor tumorale rămase.

Imunoterapia – Denumită și terapie biologică, imunoterapia este un tip de tratament care folosește propriul sistem imunitar al corpului pentru a lupta împotriva tumorilor cerebrale. Terapia constă în principal în stimularea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să-și facă treaba mai eficient.

Terapie țintită – Medicamentele anticancerigene vizează caracteristici specifice ale celulelor canceroase fără a dăuna celulelor sănătoase. Medicul poate recomanda terapie țintită dacă pacientul are probleme cu tolerarea efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi oboseala și greața.

Ablația termică cu laser – acest tip de tratament folosește lasere pentru a încălzi și a distruge celulele tumorilor cerebrale

Radioterapia – În ultimele câteva decenii, cercetătorii au dezvoltat noi tehnici de furnizare a radiațiilor care distrug tumoarea cerebrală, protejând în același timp țesuturile sănătoase din apropiere. Aceste tratamente includ brahiterapie, radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) și radiochirurgie.

Dacă tumoarea este radiosensibilă, medicul poate prescrie radioterapie. Radioterapia convențională direcționează fascicule externe de raze X, raze gamma sau protoni către tumoare pentru a ucide celulele canceroase și a o micșora. Pacienții sunt tratați de obicei pe o perioadă de câteva săptămâni.

Tipurile de radioterapie utilizate pentru tratarea tumorilor cerebrale includ:

Terapia cu radiații cu intensitate modulată (IMRT): un mod avansat de radioterapie de înaltă precizie care utilizează acceleratoare de raze X controlate de computer. Acceleratoarele se conformează și furnizează o doză precisă de radiație formei tridimensionale (3-D) a tumorii cerebrale. Aparatele controlează intensitatea fasciculului de radiații pentru a concentra o doză mai mare asupra tumorii și pentru a minimiza expunerea la radiații a celulelor sănătoase.

Radiochirurgie stereotactică (SRS): o metodă de radioterapie foarte precisă care direcționează fascicule înguste de radiații către tumoare din diferite unghiuri. Radioterapia stereotactică este similară cu radiochirurgia, dar împarte tratamentul în mai multe ședințe. Această abordare este cea mai bună pentru tumorile pe creier de mari dimensiuni sau tumorile din interiorul sau din apropierea structurilor critice ale creierului care nu pot tolera o doză mare de radiații.

Radioterapia conformă tridimensională (3D-CRT): un tip de radioterapie care conformează un aranjament specific de fascicule de raze X la forma tumorii pentru a maximiza doza tumorală și a minimiza expunerea la țesutul normal. Acest tratament este adaptat anatomiei specifice pacientului și locației tumorii cerebrale.

Brahiterapie: plasarea temporară a surselor radioactive în organism pentru a da o doză suplimentară – sau de amplificare – de radiații în zona locului de excizie sau oricărei tumori reziduale.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Pentru a-ți face o programare într-una din clinicile Affidea, sună la numărul 021 9338 sau completează formularul online.