Metodă de investigaţie imagistică extrem de precisă, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte radiaţia X pentru a obţine imagini detaliate, de înaltă rezoluţie şi extrem de precise, ale organelor interne.

Este destinată în special examinării următoarelor segmente ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular şi musculo-scheletal.
În funcţie de software-ul folosit, cu ajutorul rezultatelor acestei investigaţii este posibilă reconstrucţia 3D a diferitelor organe, a sistemului vascular sau a articulaţiilor, a coloanei vertebrale, în mod virtual, ceea ce permite medicului specialist analizarea anatomică integrală şi, în anumite cazuri, şi din punct de vedere funcţional. Tomografia computerizată (CT) este metoda recomandată de primă intenţie în investigarea accidentelor vasculare cerebrale.

Metoda de examinare prin CT este complet atraumatică pentru pacient.

Cantitatea de radiaţie X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maxim de informaţie cu expunerea minimă a pacientului.

În exploatare aparatul emite un sunet slab ce nu implică protecţie specială pentru pacient.

Pe întreaga perioadă de examinare, medicul specialist şi personalul Affidea vor supraveghea pacientul.

• Înaintea oricărei examinări CT pacientul va trebui să completeze un chestionar, îndrumat fiind de personalul Affidea. În urma interpretării acestui chestionar se verifică eligibilitatea pacientului pentru investigaţia CT.

• Pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast în cea de-a doua parte a examinării, care va facilita diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate.

• Dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu bariu (inclusiv irigografie) anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval minim de 2-3 zile.

• Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare CT vor fi comunicate de personalul specialist Affidea fiecărui pacient în parte, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.

• Pentru unele investigaţii CT, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator, anterior examinării.

• În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 15-20 de minute.

• Investigaţia imagistică CT implică absorbţia de către pacient a unei anumite doze de radiaţie X. Medicul specialist este singurul în măsură să decidă dacă riscul expunerii pacientului la o asemenea investigaţie este necesar sau nu.

• Există restricţii severe pentru examinarea CT la femei însărcinate în primele 3 luni de sarcină, excepţie făcând cazul în care viaţa mamei depinde de examinarea CT (de exemplu în cazul unui anevrism cerebral rupt). În acest sens este foarte important ca aparţinătorul sau pacienta să anunţe medicul specialist că pacienta este însărcinată, înaintea etapei de pregătire sau celei de investigare în sine.

• Pacientul va trebui să stea culcat pe masa aparatului – de regulă aşezat pe spate.

• Pacientul va fi introdus în zona de examinare a aparatului prin deplasarea mesei aparatului şi va trebui să stea nemişcat pe parcursul examinării.

• Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii pe perioada examinării.

• Pacientul poate, în unele cazuri, să poarte un halat pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării investigaţiei.