Ai nevoie de o tomografie computerizata? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații CT (Computer Tomograf) la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 24 de centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este CT (Computer Tomograf)?

CT-ul, sau tomografia computerizata, este o metodă de investigaţie imagistică de înaltă precizie, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte radiaţia X pentru a obţine imagini detaliate și de înaltă rezoluţie ale organelor interne, care sunt prelucrate ulterior de către un soft computerizat.

În funcţie de software-ul utilizat, cu ajutorul unui computer tomograf este posibilă reconstrucţia virtuală 3D a diverselor organe, a sistemului vascular, a articulaţiilor și a coloanei vertebrale, ceea ce permite medicului specialist analizarea anatomică integrală şi, în anumite cazuri, funcţională. Tomografia computerizată (CT) este metoda recomandată de primă intenţie în investigarea AVC-urilor (accidente vasculare cerebrale).

Cum decurge o investigație CT?

Pacientul este așezat pe o masă și este introdus ușor în aparatul CT, în interiorul căruia se află un dispozitiv care se rotește și emite raze X, transmițând în timp real informațiile obținute către computer, care utilizează o serie de algoritmi matematici pentru a afișa imaginea finală pe ecranul aparatului. Astfel, cu ajutorul computerului tomograf se obțin imagini ale secțiunilor în orice plan al zonei investigate și se pot reconstitui tridimensional organele și țesuturile.

Metoda de examinare prin CT este complet atraumatică pentru pacient, iar cantitatea de radiaţie X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maximum de informaţie cu expunerea minimă a pacientului.

În exploatare, aparatul emite un sunet slab ce nu implică protecţie specială pentru pacient. Acesta va trebui să stea culcat pe masa aparatului – de regulă aşezat pe spate şi va trebui să stea nemişcat pe parcursul examinării.

Pe întreaga perioadă de examinare, medicul specialist şi personalul Affidea vor supraveghea pacientul.

Ce zone ale corpului pot fi investigate cu ajutorul tomografiei computerizate?

Computerul Tomograf permite scanarea întregului corp și segmentelor acestuia – cap, gât, torace, abdomen, pelvis, și membre. De asemenea, pot fi investigate organe precum inimă, pancreas, plămâni, ficat, intestine, stomac, glandele suprarenale, vezică urinara, precum și sistemul vascular și musculo-scheletal.

În funcție de zona corpului care este examinată, tipurile principale de investigații CT sunt următoarele:

CT la cap

Tomografia la nivelul capului ajută la investigarea diverselor structuri ale creierului atunci când pacientul acuză simptome ce indică formațiuni tumorale, AVC-uri (accidente vascular cerebrale), diverse anomalii ale vaselor de sânge sau hemoragii intracraniene, precum și ganglioni limfatici sau glande mărite. În această mare categorie a tomografiei la nivelul capului intră: Angio-CT cerebral/gât, CT la nivelul oaselor feței, CT cerebral/craniu, CT ureche interna, CT mastoida, CT sinusuri etc.

CT abdominal

Tomografia computerizata permite vizualizarea în detaliu a organelor abdominale și pelvine, precum ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul, intestinele, splina sau glandele suprarenale. În această categorie sunt incluse: CT abdomen, Angio-CT abdomen, CT abdomen si pelvis etc.

CT coloana vertebrală

Computerul tomograf permite identificarea corectă a cauzelor durerilor din zona spatelui, gâtului, brațelor sau picioarelor, precum și depistarea herniilor de disc, stenozei spinării, a fracturilor și fisurilor. Există mai multe tipuri de investigații incluse în aceasta categorie, precum CT coloana cervicala, CT coloana lombara, CT segment coloana vertebrală etc.

CT torace

În acest caz, tomografia computerizata este axata pe zona toracelui și a organelor interne localizate în acest segment al corpului, precum inima sau plămânii. În cadrul acestei game de examinare CT sunt incluse Angio-CT toracic și Angio-CT coronarian.

CT membre

Computerul tomograf permite obținerea unei imagini clare și amănunțite atât a membrelor superioare, cât și a celor inferioare. Astfel, pacientul poate efectua o tomografie computerizata pentru brațe, umeri, coate, articulația pumnului, articulația mâinilor, picioare, șold, genunchi, glezne, laba piciorului. În această categorie se regăsesc: Angio-CT membre, CT brat/ antebraț, CT articulație (umăr, cot, genunchi, gleznă) etc.

Pregatirea pacientului pentru computer tomograf

Înaintea oricărei examinări CT, pacientul va trebui să completeze un chestionar, îndrumat de către personalul Affidea. În urma interpretării acestui chestionar se verifică eligibilitatea pacientului pentru investigaţia CT.

Pentru anumite tipuri de examinări CT, este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast, care va facilita diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate.

Dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu bariu (inclusiv irigografie) anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 2-3 zile.

Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare CT vor fi comunicate de personalul specialist Affidea fiecărui pacient în parte, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.

Pentru unele tipuri de tomografie computerizata, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator, anterior examinării.

Cât durează o investigaţie CT?

În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 15-20 de minute.

Cât de sigură este investigaţia CT?

Tomografia computerizata implică absorbţia de către pacient a unei anumite doze de radiaţii X. Medicul specialist este singurul în măsură să decidă dacă riscul expunerii pacientului la o asemenea investigaţie este necesar sau nu.

De asemenea, există restricţii severe pentru examinarea CT la femei însărcinate în primele 3 luni de sarcină, excepţie făcând cazul în care viaţa mamei depinde de tomografia computerizata (de exemplu, în cazul unui anevrism cerebral rupt). În acest sens este foarte important ca aparţinătorul sau pacienta să anunţe medicul specialist că aceasta din urmă este însărcinată, înaintea etapei de pregătire sau celei de investigare în sine.

Printre riscurile investigației prin tomografie computerizata se numără:

  • substanța de contrast poate determina o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, iar unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață
  • substanța de contrast poate provoca reacții alergice
  • este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat in prealabil cu privire la numărul expunerilor la radiații anterioare ale pacientului

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii pe perioada examinării. De asemenea, în unele cazuri, acesta poate purta un halat pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării investigaţiei.

CT vs RMN

Principala diferenta intre CT si RMN constă în faptul că utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor. Tomografia Computerizata (CT) folosește radiații X, în timp ce Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) utilizează câmpul magnetic.

O alta diferenta intre CT si RMN constă în utilizarea unor substanțe de contrast diferite. În cazul tomografiei computerizate se folosește o substanță de contrast care are la bază iod, în timp ce în cazul RMN-ului, substanța de contrast are la bază Gadolinium.

De asemenea, investigațiile CT sunt mai ieftine, mai rapide și mai ușor de tolerat de către pacienți, fiind cel mai des utilizate pentru a depista tumori, anevrisme, chisturi, fibroze sau noduli, prin obținerea unor imagini clare din oricare parte a corpului. În cazul investigațiilor RMN, se pot obține imagini mai clare a țesuturilor moi și pot fi depistate mai ușor leziunile mici și structurile vasculare fine.

Programează-te pentru o tomografie computerizată

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Piata Sudului, Affidea-Hiperdia Elias, Affidea-Hiperdia Colentina, Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Satu Mare – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Satu Mare
Cluj – serviciu disponibil în centrele Affidea Cluj și Affidea-Hiperdia Cluj
Carei – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Carei
Brasov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brasov Spital Neurologie și Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 2
Bistrita – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Bistrita
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești – Cina
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Slatina – serviciu disponibil în centrul Sanmed Slatina
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Imagistica
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Medias – serviciu disponibil în centrul Affidea Medias
Mangalia – serviciu disponibil în centrul Affidea Mangalia
Focsani – serviciu disponibil în centrul Affidea Focsani
Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Iasi – serviciu disponibil în centrul Affidea Iasi
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad