May 17, 2021

Scintigrafia Renala – investigatie de diagnostic de inalta performanta, disponibila la Clinica Affidea Fundeni

Scintigrafia renala dinamica sau renografia standard este o metoda imagistica de inalta performanta, care utilizeaza substante marcate radioactiv (radiotrasori), in scopul detectiei disfunctiei tractului urinar. Radiotrasorul este administrat pe cale intravenoasa si urmarit la nivelul rinichilor, ureterelor si vezicii urinare.

Departamentul de Scintigrafie din cadrul clinicii Affidea Fundeni este acreditat la nivel european, iar procedurile implementate in cadrul centrului sunt conforme cu ghidurile europene ale EANM (European Association of Nuclear Medicine).

Personalul medical din cadrul  departamentul de scintigrafie este permenent antrenat prin cursuri de educatie medicala continua si radioprotectie, atat in tara cat si in strainatate.

Medicii care interpreteaza investigatiile scintigrafice au o bogata experienta in efectuarea tuturor tehnicilor de scintigrafie disponibile in Romania.

Aparatura folosita este de ultima generatie si are capacitate de inalta performanta in efectuarea achizitiilor SPECT/CT. Aceasta este verificata permanent si corespunde standardelor de functionare, conform buletinelor de verificare.

Aflati mai multe despre investigatia Scintigrafie Renala, care sunt beneficiile de diagnostic, cand este recomandata, avantaje de diagnostic fata de alte investigatii, pregatirea pacientului si durata investigatiei, din interviul cu Dr. Claudiu Adrian Stan, Medic primar medicina nucleara, Affidea Fundeni, Bucuresti.

 

Ce este Scintigrafia Renala si care sunt indicatiile acestei investigatii?

Scintigrafia renala dinamica sau renografia standard este o metoda imagistica de inalta performanta, care utilizeaza substante marcate radioactiv (radiotrasori), in scopul detectiei disfunctiei tractului urinar. Radiotrasorul este administrat pe cale intravenoasa si urmarit la nivelul rinichilor, ureterelor si vezici urinare.

Radiotrasorul utilizat este 99mTc–DTPA (99m Technetium –diethylenetriamine-pentaacetic acid), un trasor dependent de filtrarea glomerulara.

Datele scintigrafice obtinute au valoare calitativa, prin aprecierea imaginilor, si cantitativa, prin cuantificarea datelor functionale. Acestea permit evaluarea functiei renale, tinand cont de doua aspecte:

 • clearance-ul renal, respectiv capacitatea de extractie a radiotrasorului din sistemul circulator si
 • excretia sau disparitia radiotrasorului din rinichi.

Fiind o metoda imagistica de inalta performanta, se recomanda efectuarea unui consult de specialitate (nefrologie, pediatrie, cardiologie, medicina interna, etc.) inaintea efectuarii scintigrafiei renale.

Principalele indicatii clinice ale scintigrafiei renale sunt:

 • Uropatiile care necesita evaluarea functiei renale si excretiei la momentul diagnosticului si in diferite faze de tratament conservator sau chirurgical.
 • Atunci cand exista o dilatatie a sistemului colector, (uretero) hidronefroza, renografia standard poate fi suplimentata cu un test de sensibilizare la diuretic (renografie diuretica cu furosemid).
 • In evaluarea hipertensiunii arteriale (HTA) sustinute. Daca exista suspiciunea unei HTA reno-vasculare (de cauza renala) se poate utiliza un test de provocare prin administrarea unui inhibitor de enzima de conversie (renografie pre- si postcaptopril).
 • Alte indicatii privind evaluarea functiei renale sunt: traumatismul renal si posttransplant renal.

 

Care sunt principalele avantaje ale Scintigrafiei Renale?

Avantajele scintigrafiei renale dinamice comparativ cu alte investigatii imagistice sunt reprezentate de:

 • Posibilitatea efectuarii investigatiei si in cazuri de insuficienta renala avansata.
 • Evaluarea functiei renale in populatia pediatrica de orice varsta.
 • Spre deosebire de tehnicile radiologice care folosesc substante de contrast cu potential alergen si risc de agravare a insuficientei renale, in scintigrafia renala radiotrasorul folosit nu afecteaza functia renala, iar potentialul de aparitie al reactiilor alergice este foarte redus.
 • Utilizarea unor radiotrasori in doza mica, in functie de greutatea corporala a pacientului pediatric.
 • Posibilitatea efectuarii unor examinari repetate, de exemplu, in cazul suspiciunii de HTA reno-vasculara, pre- si postcaptopril.
 • Prelungirea investigatiei fara o doza suplimentara de radiofarmaceutic pentru a evidentia raspunsul rinichiului la administrarea unui diuretic (furosemid).
 • Pacientul poate continua administrarea medicatiei. Exceptia o reprezinta scintigrafia cu test de sensibilizare la IEC. In aces caz, se recomanda intreruperea antihipertensivelor specifice (IEC, sartani) cu 48 de ore inainte.
 • Pacientul poate manca si consuma lichide in mod normal in dimineata examinarii.

 

Cum va trebui sa se pregateasca pacientul inainte de investigatie si si ce anume trebuie sa comunice echipei medicale?

 • Pacientul trebuie sa se alimenteze si sa se hidrateze normal in dimineata efectuarii scintigrafiei renale.
 • Va aduce in departamentul de scintigrafie 0,5-1 litru de apa plata pe care o va consuma cu aproximativ 30 de minute inainte de a incepe achizitia datelor scintigrafice.
 • Sugarul/copilul mic se poate hidrata prin alimentatia la san/artificiala chiar inainte de debutul scintigrafiei, in cadrul departamentului.
 • Copii mai mari sunt incurajati sa bea liber bauturi necarbocazoase (ceai, apa suc de portocale, etc.).
 • Pacientii adulti si copiii vor urina chiar inainte de inceperea renogramei.
 • In cazul sugarilor se recomanda schimbarea scutecului inainte de debutul scintigrafiei.

Pacientii sau apartinatorii sunt rugati sa aduca toate documentele medicale legate de investigarea rinichiului sau a tractului urinar (ultimul bilet de externare, ecografii renale/abdominale anterioare, eventuale scintigrafii renale, dozari recente ale creatininei si ureei.

 

Cat dureaza aceasta investigatie si cum se desfasoara efectiv?

Investigatia propriu-zisa dureaza aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi in cazul unei nefropatii obstructive cu aproximativ inca 15 minute.

Pregatirea pentru investigatie include hidratarea corespunzatoare si urinarea chiar inainte de debutul scintigrafiei. Aceasta perioada este variabila, dar in medie  dureaza aproximativ 30 de minute.

Scintigrafia propriu-zisa presupune administrarea radiofarmaceuticului pe cale intravenoasa, de obicei in vena antecubitala (anterior de cot), iar aceasta procedura se efectueaza pe masa scintigrafului.

Pacientul este ajutat sa stea in pozitia de decubit dorsal (culcat pe spate), iar achizitia datelor presupune plasarea unui detector in planul posterior al pacientului.

Anterior de pacient si la nivelul extremitatii cefalice (capului) exista un spatiul liber generos, pentru a permite efectuarea investigatiei si de catre pacientii claustrofobi.

 

De ce sa aleaga pacientul si medicul trimitator Affidea Fundeni atunci cand exista indicatia de Scintigrafie Renala?

Departamentul de Scintigrafie din cadrul clinicii Affidea Fundeni este acreditat la nivel european, iar procedurile implementate in cadrul centrului sunt conforme cu ghidurile europene ale EANM (European Association of Nuclear Medicine).

Personalul medical din cadrul  departamentul de scintigrafie este permenent antrenat prin cursuri de educatie medicala continua si radioprotectie, atat in tara cat si in strainatate.

Medicii care interpreteaza investigatiile scintigrafice au o bogata experienta in efectuarea tuturor tehnicilor de scintigrafie disponibile in Romania.

Aparatura folosita este de ultima generatie si are capacitatea de efectuare a achizitiilor SPECT/CT. Aceasta este verificata si corespunde standardelor de functionare, conform buletinelor de verificare.

Radiofarmaceuticele folosite sunt produse si utilizate in Europa, si sunt acreditate pentru utilizarea in Romania.

Masuratorile dozimetrice sunt efectuate de personal calificat, utilizand aparatura certificata, prin bulentine de verificare periodice, eliberate de catre unitati acreditate CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare).

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

Scintigrafia Renala este disponibila in Clinica Affidea Fundeni, care se afla la adresa Sos. Fundeni nr. 258, Sector 2, BUCURESTI; pentru programari ne puteti suna la numarul de Call Center 021.9338 sau la numerele de telefon 021.316.73.92 si 0372.716.056

Centrul de Excelenta in Oncologie Affidea Fundeni este cel mai mare centru de diagnostic imagistic de inalta performanta si medicina nucleara din Romania, oferind o gama extinsa de servicii medicale precum: PET/CT, SPECT/CT, RMN, CT, Mamografie 3D cu Tomosinteza , DXA, analize de laborator, consultatii clinice, dar si spitalizare de zi in specialitatile oncologie si neurologie.

 

'