Ai nevoie de o scintigrafie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații scintigrafice la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 2 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este scintigrafia?

Scintigrafia este o metodă de investigaţie modernă ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate, precum inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Fiind o metodă de examinare atraumatică pentru pacient, scintigrafia foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor – ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut – introdusă în organism anterior examinării.

Care sunt principalele indicații ale scintigrafiei?

Scintigrafia este o metodă cu o largă aplicabilitate pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afecţiuni structurale sau patologice, acolo unde investigaţiile ecografice, de radiologie convenţională, computer tomograf, sau RMN nu furnizează informaţii suficiente. Principalele indicații ale examinării scintigrafice sunt:

  • detecția modificărilor metabolismului osos în principal în sfera oncologică, dar și reumatologică sau ortopedică (scintigrafie osoasă corp întreg);
  • evaluarea viabilității miocardice pe studii scintigrafice la stres și în repaus (scintigrafia miocardică de perfuzie SPECT/CT);
  • evidențierea preoperatorie a țesutului paratiroidian modificat patologic (scintigrafie paratiroidiana de substracție), dar și SPECT/CT în anumite situații particulare (ex. postoperator);
  • detecția preoperatorie a ganglionului limfatic santinelă, în special în neoplasmul mamar sau în melanomul malign (limfoscintigrafie pentru detecția nodulului santinelă);
  • excluderea suspiciunii unui trombembolism pulmonar în special la nivelul vaselor mici periferice și aprecierea datelor de perfuzie pulmonară într-o intervenție chirurgicală majoră la nivelul parenchimului pulmonar prin scintigrafie pulmonara de perfuzie.
  • stabilirea diagnosticului în suspiciunea de limfedem de membru superior sau inferior prin limfoscintigrafie pentru detecția limfedemului;
  • evaluarea funcției renale diferențiale cu sau fară test de sensibilizare la Captopril sau Furosemid (scintigrafia renala dinamică);
  • precizarea statusului funcțional al unui nodul tiroidian detectat ecografic (scintigrafie tiroidiana).

Tipuri de scintigrafie

Scintigrafie osoasa

Prin injectarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic purtător de izotopi radioactivi, scintigrafia osoasa permite detectarea prezenței unei leziuni osoase care determină o acumulare a trasorului, vizibilă în imaginea redată. Prin urmare, această metodă de examinare permite diagnosticarea bolilor osoase de natura benignă sau malignă. De asemenea, scintigrafia osoasa este adesea utilizată pentru a depista metastazele din schelet, permițând explorarea întregului corp (tehnica “whole body”) și obținerea unei imagini a tuturor segmentelor osoase. Investigatia este sigură pentru pacient, cantitatea de radiofarmaceutic injectat neprovocand o iradiere prea mare și nefiind semnalate efecte secundare. Investigația se efectuează la 2-3 ore după injectarea intravenoasă a radiotrasorului.

Există 2 tipuri de scintigrafie osoasa:

  • scintigrafie osoasa cu vizualizarea întregului schelet (whole body) – imagini 2D ale întregului corp;
  • scintigrafie osoasa în sistem tomografic (SPECT) – imagini 3D ale unor zone osoase lezate, pentru o mai bună caracterizare spațială a acestora.

Beneficiile investigatiei sunt următoarele:

  • detectează eficient anomaliile sau leziunile osoase;
  • permite vizualizarea întregului sistem osos;
  • contribuie semnificativ la depistarea afecțiunilor oncologice încă din stadii incipiente;
  • este o investigație neinvazivă și nu produce reacții adverse;
  • rezultatul se primește în 24 ore;

Scintigrafie tiroidiana

Scintigrafia tiroidiană este o metodă de investigație imagistică care oferă informații despre funcția tiroidiană, atât la nivel morfologic cât și funcțional. Este eficientă în diagnosticarea bolii Basedow-Graves, în cazurile de tiroidită subacută, în monitorizarea post-operatorie a tumorilor tiroidiene și în evaluarea nodulilor tiroidieni. Scintigrafia tiroidiană se efectuează la 15 minute de la administrarea intravenoasă a izotopului.

Beneficiile investigatiei sunt următoarele:

  • detectează modificările patologice ale glandei tiroide;
  • permite evaluarea structurii țesutului tiroidian;
  • depistează natura nodulilor tioroidieni (“rece”, “cald”, “fierbinte”);
  • este o investigație neinvazivă și nu produce reacții adverse;
  • rezultatul se primește în 24 ore;

Scintigrafie paratiroidiana

Scintigrafia paratiroidiana este o investigație care permite vizualizarea atât a glandei tiroide, cât și a glandelor paratiroide, oferind atât informații funcționale cât și anatomice cu privire la aceste glande. Fiind o examinare neinvazivă pentru pacient, investigatia este nedureroasă și nu prezintă efecte secundare.

Scintigrafia paratiroidiana permite detectarea prezenței adenoamelor sau hiperplaziei glandelor paratiroide, în prezența hiperparatiroidismului sau ale altor patologii specifice hipoparatiroidismului. Efectuarea investigației are loc în două sau trei etape: prima scanare se realizează după 10-15 min de la injectarea intravenoasă, iar cea de-a doua scanare după 2 ore. Dacă medicul consideră că este necesar, se va mai efectua încă o scanare după 3 ore de la injectarea radiotrasorului.

Beneficiile investigatiei sunt următoarele:

  • oferă informații importante pentru medicul endocrinolog sau chirurg;
  • este complementară rezultatelor ecografiei, ale computerului tomograf și ale explorărilor de laborator;
  • este o investigație neinvazivă și nu produce reacții adverse;
  • rezultatul se primește în 24 ore;

Scintigrafie renala

Scintigrafia renala este o metodă imagistică neinvazivă prin care se obțin imagini ale rinichilor, în urma administrării unui radiofarmaceutic cu fixare/captare renală, pentru caracterizarea morfologică și funcțională a parenchimului renal. Procedura durează aproximativ 20-30 min, injectarea intravenoasă a radiotrasorului realizându-se pe masa de investigație.

Beneficiile investigatiei sunt următoarele:

  • este recomandată și pacienților alergici, care nu pot efectua un CT cu substanță de contrast;
  • completează rezultatele ecografiei, ale tomografiei computerizate și ale analizelor de laborator;
  • este o investigație neinvazivă și nu produce reacții adverse;
  • rezultatul se primește în 24 ore;

Scintigrafie miocardică

Scintigrafia miocardica de perfuzie, sau scintigrafia cardiacă folosește radiotrasori pentru evaluarea perfuziei (fluxului de sânge) de la nivelul miocardului (muschiului inimii). Investigația poate preciza afectarea arterei coronare funcțional semnificativă și are o mare capacitate de prognostic pe termen scurt și lung.

Care sunt avantajele scintigrafiei?

Scintigrafia oferă informații funcționale unice, care, în prezent, nu pot fi furnizate prin nicio altă tehnică imagistică. Tehnicile radiologice, precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizată furnizează informații morfologice, legate de aspectul organelor și sistemelor corpului uman. Pentru o serie importantă de afecțiuni, examinările de medicină nucleară furnizează informațiile cele mai utile pentru un diagnostic exact și un tratament corespunzător.

În comparație cu chirurgia exploratorie, medicina nucleară este mult mai puțin traumatizantă și invazivă, iar reacțiile alergice la radiofarmaceuticele administrate sunt minime și extrem de rare.

Modificările metabolismului osos apar înaintea celor structurale, astfel scintigrafia osoasă are avantajul de a detecta în stadii incipiente unele leziuni comparativ cu alte tehnici imagistice preponderent morfologice (radiografie, CT, RMN).

Pregătirea pacientului pentru scintigrafie

Pacientul va sosi la clinică cu circa 30 minute înaintea efectuării investigaţiei propriu-zise. Este necesar ca pacientul să aducă şi să prezinte medicului specialist Affidea dosarul său medical complet, imaginile CT/ RMN/ ecografice şi rezultatele investigaţiilor anterioare.

Pacientului i se va administra intravenos substanţa cu radiotrasor. În funcţie de intervalul de timp în care radiotrasorul se va acumula în organul supus studiului, pacientul va putea începe procedura de investigaţie scintigrafică. Timpul de aşteptare poate varia de la câteva minute în cazul scintigrafiei hepatice și până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.

Pacientul va trebui să completeze şi să semneze Declaraţia de Acord pentru efectuarea investigaţiei înainte de procedură.

Cât durează o investigație scintigrafică?

Examinarea scintigrafică propriu-zisă durează în medie între 15 – 25 de minute.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

Pacientul va trebui să nu poarte nici un fel de bijuterie metalică pe timpul investigaţiei scintigrafice.

După caz, pacientul va purta un halat pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării examinării.

Cat de sigură este scintigrafia?

Medicul curant / trimiţător este singurul care va decide dacă scintigrafia este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii şi a afecţiunii supuse studiului.

Doza de radiaţii primită de pacient pentru examinare este foarte mică – cantităţile de substanţă radiotrasor injectate pacienţilor sunt întotdeauna minime, fiind personalizate pentru fiecare caz particularizat sau organ investigat în parte – iar eliminarea radiotrasorului din organism se face natural în maxim 24 de ore de la administrare. În aceste condiţii, scintigrafia nu prezintă nici un pericol real pentru pacient.

Aparatul produce un zgomot foarte uşor în cursul investigaţiei, iar pacientul nu va resimţi dureri sau senzaţii neplăcute.

Timp de 24 de ore după investigaţie pacientul va trebui să evite contactul sau apropierea prelungită cu femeile însărcinate, copiii sau animalele de casă din anturajul său, să se spele pe mâini mai des, să facă un duş sau o baie şi să golească bazinul după folosirea toaletei de două ori de fiecare dată.

Programează-te pentru o scintigrafie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Brasov – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 2
Bucuresti – serviciu disponibil in centrul Affidea Fundeni