September 17, 2019

Colangio RMN – Cum diagnosticăm corect afecțiunile hepato biliare?

Un articol complet despre investigația Colangio RMN și importanța sa în diagnosticarea afecțiunilor hepato biliare. Află totul despre cum se desfășoară această investigație, care sunt indicațiile, avantajele, riscurile și contraindicațiile sale și citește mai departe interviurile avute cu doi medici de elită din cadrul Affidea România cu competențe în acest tip de investigație: Dr. Angela Slătineanu, Medic Radiolog și Dr. Cosmin Caraian, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală.

Cuprins

1. Ce este investigația colangio RMN?
2. Indicații și afecțiuni diagnosticate
3. Pregătirea pacientului
4. Desfășurarea procedurii
5. Avantaje, riscuri și contraindicații
6. Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP) vs Colangio RM
7. Interviu cu Dr. Angela Slătineanu, Medic Radiolog Affidea România
8. Interviu cu Dr. Cosmin Caraiani, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul Affidea România

Ce este colangio RMN?

ce este colangio rmn

Colangio RMN, sau, mai simplu, colangio RM este un test imagistic utilizat pentru a examina sistemul biliar și pancreatic. Acesta include pancreasul, canalul pancreatic, căile biliare, vezica biliară și ficatul. RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic, impulsuri de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne din sistemele hepatobiliar și pancreatic, nefolosind razele X, ceea ce îl face o procedură sigură din punctul de vedere al expunerii la radiații.

În anumite cazuri, este necesară efectuarea unui colangio RMN cu substanta de contrast, care permite obținerea unor imagini mai clare.

Ce inseamna “colangio”? – termenul “colangio” provine etimologic din limba greacă, referindu-se la caile biliare și fiind compus din χολή (kholḗ, “bila”) și ἀγγεῖον (angeîon, “vas”).

Ce afectiuni hepato biliare pot fi diagnosticate cu ajutorul unui colangio RMN?

colangio rmn afectiuni hepato biliare

Medicul poate recomanda efectuarea unui colangio RM dacă suferi de dureri abdominale inexplicabile sau dacă prezinți simptomele unor afectiuni hepato biliare, cum ar fi:

  • Cancerul căilor biliare (colangiocarcinom)
  • Litiza biliară (calculi ale căilor biliare) sau chisturi.
  • Canale biliare blocate sau îngustate (strictură biliară)
  • Canale pancreatice blocate, îngustate sau dilatate
  • Canale biliare dilatate.
  • Inflamație la nivelul pancreasului (pancreatită), căilor biliare, ficatului, a canalului pancreatic sau vezicii biliare (colecistita).
  • Cancerul pancreatic
  • Chisturi pancreatice și pseudochisturi

Cum ar trebui să te pregătești pentru un Colangio RMN?

colangio rm pregatire

Medicul îți va oferi toate instrucțiunile necesare pentru pregătirea unui colangio RM.  În general, sunt oferite următoarele indicații:

  • Nu este permisă consumarea de alimente și apă înainte de test.
  • Informează medicul cu privire la orice dispozitive metalice implantate pe care le ai, cum ar fi proteze, șuruburi, stimulator cardiac sau implant cohlear.
  • Îndepărtează orice obiect metalic, cum ar fi bijuteriile (inclusiv piercing-urile), agrafe de păr, aparate auditive sau proteze dentare.
  • Menționează medicului dacă suferi de rinită alergică, astm bronșic sau diverse alergii alimentare. Aceste afecțiuni pot crește ușor riscul unei reacții alergice la substanța de contrast.
  • Poartă haine largi, care nu au elemente de fixare sau fermoare metalice
  • Dacă optezi pentru efectuarea investigației sub sedare, asigură-te că există o persoană apropiată care te poate conduce acasă.

Cum decurge procedura?

colangio rmn procedura

Iată ce se întâmplă în timpul unui Colangio RMN:

  • Te vei întinde pe o masă. Este posibil să fie necesar să fii fixat în poziție cu ajutorul unor curele, pentru a împiedica mișcarea și distorsionarea imaginilor obținute.
  • Dacă vei efectua un Colangio RMN cu substanta de contrast, ți se va administra intravenos colorantul.
  • Masa va glisa în aparatul RMN pentru a captura imagini ale zonei de interes.
  • Radiologul va ghida procedura de la un computer din afara camerei unde se efectuează RMN-ul. Acesta te va putea auzi, vedea și vorbi cu tine în orice moment folosind un interfon cu două căi.
  • Pentru a te proteja de zgomotul efectuat de aparat, ți se vor oferi dopuri de urechi sau cășți.
  • Întregul test durează de obicei aproximativ 45 de minute. Acesta poate fi efectuat în ambulatoriu, fără a necesita internare.

Avantaje, riscuri și contraindicații

colangio rmn avantaje riscuri contraindicatii

Avantaje

Procedura Colangio RMN prezintă mai multe avantaje, printre care se numără:

  • Împreună cu RMN-ul de ficat și RMN-ul de pancreas, oferă posibilitatea de a diagnostica o gamă vastă de afecțiuni hepato biliare care vizează ficatul, vezica biliară, căile biliare, pancreasul și canalul pancreatic, cum ar fi tumorile, pietrele (calculii), inflamațiile sau infecțiile.
  • Oferă un diagnostic de precizie în evaluarea pacienților cu pancreatită și detectarea cauzelor de bază ale bolii. La pacienții cu pancreatită, un colangio RM poate fi efectuat folosind un medicament numit Secretin pentru a evalua cicatricile pe termen lung și pentru a determina cantitatea de funcție și secreții pancreatice sănătoase.
  • Ajută la diagnosticarea durerilor abdominale inexplicabile.
  • Reprezintă o alternativă neinvazivă la colangiopancreatografia retrogradă endoscopică, o procedură de diagnostic care combină endoscopia cu injecție de contrast iodat și radiografia convențională.

Riscuri

Colangio RMN este o procedură relativ sigură. Riscurile potențiale includ:

  • Reacție alergică la substanța de contrast: foarte rar se întâmplă ca cineva să experimenteze o reacție alergică la agentul de contrast în timpul unui colangio RM. Colorantul folosește un element numit gadoliniu în loc de iod, deoarece iodul este mai probabil să provoace o reacție alergică.
  • Claustrofobie: A sta întins într-un spațiu închis ca un scanner RMN poate fi dificil dacă suferi de claustrofobie (frica de spații închise). Aproximativ 1 din 8 persoane are claustrofobie, ceea ce o face una dintre cele mai frecvente fobii. Pentru a evita reacții neplăcute, ți se poate oferi un sedativ ușor pentru a te ajuta să te relaxezi în timpul testului.

Contraindicații

Următoarelor tipuri de pacienți nu li se recomandă efectuarea unui Colangio RMN:

  • persoanele cu probleme renale sau insuficiență renală
  • femeile însărcinate, care alăptează sau care intenționează să rămână gravide în următorul an.

Care este diferența dintre o colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP) și Colangio RM?

colangio rmn versus endoscopie

Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) și Colangio RMN diagnostichează aceleași afecțiuni pancreatice și biliare, însă prima este mai invazivă și necesită anestezie, fiind efectuată de către medicii gastroenterologi și cei specializați în boli digestive.

Iată cum decurge procedura colangiopancreatografiei endoscopice în comparație cu versiunea efectuată prin rezonanță magnetică nucleară:

  • Se introduce un endoscop (tub flexibil cu o cameră și lumină) în gură și prin esofag (conducta alimentară) pentru a ajunge la intestinul subțire.
  • Se glisează un cateter (tub subțire, flexibil) prin endoscop pentru a ajunge la canalele biliare și la canalele pancreatice.
  • Se injectează o substanță de contrast prin cateter.
  • Se utilizează fluoroscopia (imagini cu raze X în mișcare) pentru a vedea canalele pe măsură ce colorantul trece prin ele.
  • Medicul poate efectua, de asemenea, diverse intervenții în timpul colangiopancreatografiei retrograde endoscopice. De exemplu, poate sparge și îndepărta calculii (pietrele) sau poate plasa stenturi pentru a deschide canalele blocate. Acesta poate face, de asemenea, o biopsie pentru a colecta probe de țesut pentru analiză. Aceste proceduri nu sunt posibile în timpul unui colangio RMN.

Despre investigația Colangio RMN în cadrul clinicilor Affidea – un interviu cu Dr. Angela Slătineanu, Medic Radiolog Affidea România

Ce este o investigație Colangio RM și când este recomandată de către medicii clinicieni?

Dr. A.S:  Examinarea Colangio RMN este o investigație non-iradiantă și non-invazivă, efectuată în centrele de imagistică medicală care au în dotare aparate RMN, cu echipament specific. Aceasta este recomandată de către medicul specialist atunci când există suspiciunea de afectare a căilor biliare centrale sau periferice, a structurilor din vecinătate, colecistului sau pancreasului, în completarea examenului ecografic și a analizelor de laborator.

Care sunt beneficiile de diagnostic ale acesteia și ce patologii pot fi diagnosticate prin această examinare?

Dr. A.S: Protocolul de investigație presupune reconstrucția 3D a arborelui biliar, completată cu imagini obținute în toate cele trei planuri ale spațiului pentru detalierea raportului leziunii cu structurile de vecinătate, în cazul în care se suspectează că leziunea depășește peretele canalului biliar. 

Cel mai des întâlnit diagnostic de trimitere este sindromul icteric, caz în care meteorismul abdominal sau constituția pacientului nu permit obținerea unor imagini ecografice care să facă diferențiere între un calcul migrat, un sindrom inflamator sau o leziune malignă.

Am avut și situații în care, pe lângă afecțiunea care a declanșat solicitarea consultului, patologia acută, să descoperim boli asociate, fără simptomatologie sau cu simptomatologie nesemnificativă, dar care schimbă contextul general și, implicit, riscurile intervenției, necesitând un consult interdisciplinar.

Alte indicații pentru Colangio RMN sunt determinate de dureri în etajul abdominal superior, scădere ponderală accelerată sau complicații postchirurgicale pe tubul digestiv. Desigur, din discuția cu pacientul, examenul clinic și de laborator, putem avea un diagnostic preliminar, însă acesta trebuie completat cu evaluarea imagistică de înaltă performanță, care oferă informațiile necesare medicului curant pentru a stabili dacă există sau nu indicație chirurgicală, și gradul de urgență (dacă necesită sau nu tratamente premergătoare intervenției).

Când se folosește substanța de contrast în examinarea Colangio RMN? Există contraindicații în folosirea acesteia?

Dr. A.S: Substanța de contrast se poate folosi adițional și selectiv la examinarea Colangio RMN în cazul în care, după primele secvențe obținute, medicul radiolog suspectează o leziune malignă sau inflamatorie. Aceasta ajuta la stabilirea limitelor tumorii, a gradului de vascularizație și a raportului cu axele vasculare, practic, a stadiului în care a fost surprinsă boala. În cazul afecțiunilor inflamatorii, substanța de contrast este folosită pentru a evidenția apariția microabceselor hepatice în cadrul evoluției bolii.

În ceea ce privește contraindicațiile, este specificat riscul scăzut de reacție alergică, însă, în peste 10 ani de activitate, personal, nu am întâlnit nici un caz de alergie la substanțele de contrast folosite pentru investigația RMN.

Într-o situație particulară se află femeile care alăptează și care vor întrerupe alăptarea pentru următoarele 24 de ore.

Pentru pacienții cu insuficiență renală moderată și severă, examinarea cu substanță de contrast se poate face doar cu avizul medicului nefrolog sau, ca alternativă, și doar pentru situații particulare, se poate utiliza substanța de contrast hepatospecifică, la care excreția este atât biliara, cât și renală, în proporții relativ egale.

Care sunt situațiile în care nu se poate efectua o investigație Colangio RM? Care sunt contraindicațiile?

Dr. A.S: Contraidicațiile examinării Colangio-RM sunt cele generale ale expunerii  în câmp magnetic (pacemaker, valve cardiace metalice, implant cohlear, pompă de insulină, corp străin metalic etc). În cazul  protezelor ortopedice, clipsurilor anevrismale sau a altor structuri străine organismului,  introducerea în câmpul magnetic se poate face doar dacă există în specificațiile acestora că sunt compatibile cu examinarea RM. Pentru gravidele în primul trimestru de sarcină, nu este recomandată expunerea în câmp magnetic.

Este nevoie ca pacientul să fie conștient, cooperant, examinarea presupunând scurte perioade de apnee, fără de care nu se pot obține imagini  interpretabile. De aceea, nu se pot efectua examinări la pacienții claustrofobi, la care o eventuală premedicație anxiolitică sau sedativă împiedică colaborarea cu tehnicianul care efectuează examinarea.

Ce pregătiri sunt necesare pentru un pacient înainte de efectuarea investigației și care este durata acestei investigații?

Dr. A.S: Pacientul trebuie să se prezinte la investigație după un repaus alimentar de cel puțin 6 ore. Este preferat ca pacientul să fi avut scaun în dimineața investigației (la pacienții cu constipație cronică se poate recomanda un laxativ în seara premergătoare).

Durata investigației este diferită în funcție de diagnostic, cooperarea pacientului, dacă se impun secvențe adiționale sau administrarea de substanță de contrast, precum și de tipul aparatului.

Este nevoie de o hidratare normală, fără alte recomandări speciale pentru perioada de după investigație.

Despre rolul investigației RMN în diagnosticarea corectă a afecțiunilor hepato biliare cu Dr. Cosmin Caraiani, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul Affidea România

Dr. Cosmin Caraiani medic radiologie si imagistica medicala

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM sau RMN) poate să ofere în patologia abdominală anumite informații inaccesibile celorlalte tehnici radiologice. Una dintre aceste situații este în caracterizarea formațiunilor (leziunilor) focale hepatice.

Dr. Cosmin Caraiani este Medic Primar – Radiologie și Imagistică Medicală și, totodată, Coordonatorul subspecialității de diagnostic imagistic în patologiile Gastro în cadrul rețelei Affidea România. În cele ce urmează ne va prezenta principalele beneficii ale examinării RMN (colangio RMN, RMN de ficat si RMN de pancreas) în diagnosticarea afecțiunilor hepato biliare.

În cadrul rețelei Affidea România, punem la dispoziția pacienților expertiza înaltă a medicilor noștri în diverse sub-specialități imagistice – cardiologie, neurologie, prostată, abdominal, sân sau muscolo-scheletal – profesioniști care se ocupă de problemele specifice acestor domenii, la un nivel de specializare avansată și de excelență profesională. Acuratețea rezultatelor imagistice îl va ajuta pe medicul clinician să alegă cel mai performant tratament, în beneficiul pacienților săi.

Leziunile focale hepatice sunt foarte frecvent descoperite ca urmare a unor ecografii de rutină. Unele dintre ele pot fi caracterizate ecografic ca fiind hemangioame sau chisturi biliare. Altele, însă, nu puține, pot avea aspecte nespecifice și pot corespunde atât unor leziuni benigne (hemangioame, hiperplazii nodulare focale, adenoame), cât și unor leziuni maligne (metastaze sau cancere cu punct de plecare hepatic cum ar fi hepatocarcinomul sau colangiocarcinomul).

Este foarte important să știm ce este acea formațiune, pentru că leziunile enumerate au terapii și prognostice complet diferite.

Ce facem în această situație? Răspunsul corect este examinarea prin Rezonanță Magnetică Nucleară (colangio RMN, RMN ficat, RMN pancreas), care ne permite să diagnosticăm leziunile focale hepatice cu o acuratețe de 95%. Această tehnică ne oferă multiple informații referitoare la leziunile hepato biliare, permițând caracterizarea lor multimodală. Astfel vom putea ști:

  • Dacă leziunea este solidă sau are conținut fluid (cum au, spre exemplu, chisturile biliare și hemangioamele)
  • Dacă leziunea conține grăsime în interiorul său (când corespunde mai probabil unui adenom sau unui hepatocarcinom)
  • Modelul de captare a produsului (substanței) de contrast injectat intravenos care va sugera particularitățile vascularizației formațiunii
  • Dacă în interiorul leziunii mișcarea moleculelor de apă va fi încetinită (informație oferită de secvența de difuzie și care ne ajută foarte mult în diferențierea leziunilor benigne de cele maligne)
  • Dacă leziunea conține hepatocite funcționale (cum conțin, spre exemplu, hiperplaziile nodulare focale sau nodulii de regenerare apăruți pe fondul cirozei hepatice)

Pacienții cu icter obstructiv beneficiază și ei de pe urma explorării RMN. Acuratețea IRM în stabilirea cauzei și locului obstrucției arborelui biliar depășește, de asemenea, 95%. Informațiile pe care ni le va oferi un test RMN la acești pacienți sunt:

  • Dacă icterul este într-adevăr obstructiv sau nu. E foarte important ca pacienții care fac ERCP (COLANGIOPANCREATOGRAFIE RETROGRADĂ ENDOSCOPICĂ) să beneficieze de RMN înainte. Aceasta pentru că un calcul poate migra în duoden și astfel ERCP, o procedură iradiantă și cu riscuri, nu mai este necesară. De asemenea, stadializarea unei tumori de căi biliare este mult mai dificilă la pacienții stentați.
  • Care este cauza obstrucției – obstrucția căii biliare poate fi litiazică (de notat că aproape jumătate din calculii biliari “nu se văd” la examinarea CT, în timp ce, cu ajutorul unui colangio RMN, sunt ușor vizualizabili), tumorală (dată cel mai frecvent de colangiocarcinoame sau tumori pancreatice) sau inflamatorie (spre exemplu în colangita sclerozantă).
  • Unde este situată obstrucția și pe ce lungime sunt stenozate căile biliare – Este foarte util pentru managementul terapeutic al pacientului să se știe unde și pe ce distanță se produce obstrucția tumorală de cale biliară.
  • În cazul tumorilor de cale biliară sau pancreas e foarte important să știm dacă tumorile sunt operabile sau nu, pentru a putea decide strategia terapeutică ulterioară. Colangio RMN-ul detectează, cu sensibilitate și specificitate foarte bună, contraindicațiile unei intervenții chirurgicale cu intenție curativă, cum ar fi prezența determinărilor secundare hepatice sau a invaziilor venoase. De asemenea este singura tehnică imagistică ce ne permite să efectuăm cu acuratețe clasificarea Bismuth pentru colangiocarcinoamele de hil hepatic (tumori Klatskin). Tumorile Bismuth 4 vor fi considerate depășite și vor beneficia de terapie paleativă.

Putem adăuga la toate acestea și avantajul că imagistica prin rezonanță magnetică nu folosește radiațiile ionizante (nu este o tehnică iradiantă), iar substanța de contrast RMN conduce extrem de rar la reacții alergice.

În concluzie, este recomandată explorarea RMN în patologiile hepato biliare. Aceasta reprezintă un veritabil instrument de rezolvare a problemei care stă la baza unui diagnostic precis și rapid, și permite realizarea unui plan terapeutic în concordanță cu principiile medicinei moderne.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Pentru a-ți face o programare într-una din clinicile Affidea, sună la numărul 021 9338 sau completează formularul online.