Examinarea endoscopică este o metodă de investigaţie modernă care utilizează un aparat dotat cu un tub subţire şi flexibil ce include o cameră de luat vederi şi un sistem de iluminare locală, precum şi un set de instrumente specifice pentru prelevare de ţesut, respectiv de spălare cu jet de apă.

Investigaţia presupune inserarea acestui tub pe cale bucală (endoscopie digestivă superioară) sau pe cale anală (colonoscopie) cu ajutorul căruia medicul specialist vizua-lizează in-vivo tractul digestiv superior (esofag, stomac şi duoden), sau în cazul colonoscopiei zona anală, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul şi valva ileo-cecală şi permite explorarea şi a ultimei anse ileale.

Rata de succes a investigaţiei este de peste 95% şi de accea investigaţia endoscopică reprezintă un instrument apreciat şi utilizat pe scară largă şi în screening-ul cancerului tractului digestiv realizat în ambulatoriu.

Investigaţie disponibilă în reţeaua Affidea în cadrul Centrului medical Affidea Fundeni, din Bucureşti.

Metodă de investigaţie puţin traumatică pentru pacient, cu largă aplicabilitate în diagnosticul afecţiunilor gastro-enterologice sau colo-rectale. Permite realizarea micilor intervenţii terapeutice ca: efectuarea de prelevări de ţesut pentru biopsie, coloraţiile intra-cavitale, polipectomii, hemostaza leziunilor sângerânde, mucosectomii, dilataţiile stenozelor, inserţia de stenturi în obstrucţiile critice cu ocluzie intestinală. Endoscopia poate dezvălui probleme care nu sunt descoperite cu ajutorul radiologiei şi uneori poate fi de ajutor în eliminarea necesităţii unei intervenţii chirurgicale exploratorii.

Pacientul va sosi la clinică la ora programată, cu dosarul său medical conţinând istoricul bolii şi rezultatele anterioare. Medicul specialist trebuie să fie informat dacă pacientul este în cursul unui tratament medicamentos şi, în plus, dacă exisistă suspiciunea de sarcină în cazul femeilor. Pacientul trebuie să fie însoţit întrucât, după investigaţie, nu poate conduce autovehicule ca urmare a analgo-sedării.

Anterior efectuării investigaţiei, în funcţie de specificul zonei investigate, pacientul va trebui să se pregătească prin ţinerea unui regim igieno-dietetic specific. În cazul EDS, pacientul va bea numai apă plată, nu va mânca nici un fel de alimente, nu va bea sucuri de fructe sau acidulate, alcool, ceai negru sau de fructe de pădure şi nu va folosi medicamente antiacide sau citoprotectoare, cu cel puțin 8 – 12 ore înaintea investigaţiei. În cazul colonoscopiei, pacientul va avea de îndeplinit un anumit program destinat curăţării tractului digestiv inferior, folosind un produs medicamentos, cumulat cu băutul a 2-4 litri de apă şi urmarea unui regim igieno-dietetic foarte precis, în funcţie de ora la care este programată investigaţia în ziua următoare.

De cele mai multe ori pacientului i se va administra un medicament pentru analgo- sedare care va asigura efectuarea investigaţiei fără durere sau disconfort.

Pacientul îşi va urma fără întrerupere tratamentul medicamentos prescris, fără întrerupere, chiar şi în ziua investigaţiei. În cazul în care pacientul este diabetic insulino-dependent va trebui să precizeze acest aspect personalului Affidea, la momentul programării pentru investigaţie.