Ai nevoie de o endocoscopie digestivă? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din cele 2 clinici Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este endoscopia digestivă?

Endoscopia digestiva este o metodă de investigaţie modernă care utilizează un aparat dotat cu un tub subţire şi flexibil ce include o cameră de luat vederi şi un sistem de iluminare locală, precum şi un set de instrumente specifice pentru prelevare de ţesut, respectiv de spălare cu jet de apă.

Endoscopia presupune inserarea acestui tub pe cale bucală (endoscopie digestiva superioara sau gastroscopie) sau pe cale anală (endoscopie digestivă inferioară sau colonoscopie) cu ajutorul căruia medicul specialist vizualizează tractul digestiv superior și inferior.

Având o rată de succes de peste 95%, endoscopia digestivă este un instrument apreciat şi utilizat pe scară largă şi în screening-ul cancerului tractului digestiv realizat în ambulatoriu.

Ce este endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia

Endoscopia digestivă superioară, cunoscută și sub denumirea de gastroscopie, este o procedură care permite vizualizarea și examinarea în timp real, a interiorului tubului digestiv superior și anume a esofagului, stomacului și a duodenului (prima parte a intestinului subțire).

Investigația se realizează cu ajutorul unui aparat numit endoscop – un tub flexibil cu o cameră video performantă, care transmite imagini în timp real din interiorul tubului digestiv superior pe un monitor. De asemenea, medicul poate utiliza endoscopul pentru a preleva mostre de țesut (biopsie), a îndepărta excrescențe sau pentru a opri sângerarea.

Care este rolul și importanța endoscopiei digestive superioare?

Endoscopia digestiva superioara, sau gastroscopia poate fi efectuată pentru identificarea cauzelor simptomatologiei digestive, precum durerile de stomac sau balonările excesive, dificultăți la înghițire (disfagie), vărsături persistente sau cu sânge, scădere ponderală inexplicabilă, identificarea cauzelor unei infecții, precum cea cu Helicobacter Pylori. De asemenea, endoscopia digestivă superioară este investigația cea mai des utilizată pentru a depista diferite probleme ale tractului gastrointestinal, precum:

 • inflamații la nivelul esofagului (esofagită), stomacului (gastrită) sau intestinului (boala Crohn)
 • boala de reflux gastroesofagian
 • inflamarea venelor de la nivelul esofagului sau stomacului (varice)
 • esofagul Barret, o afecțiune care crește riscul de a dezvolta cancer esofagian
 • hernie hiatala
 • ulcer gastric, esofagian sau duodenal
 • diverse tipuri de cancer al tractului digestiv

Gastroscopia este adesea utilizată și în următoarele situații:

 • monitorizarea evoluției ulcerului gastric
 • vizualizarea interiorului stomacului și al duodenului după o intervenție chirurgicală
 • verificarea rănilor la nivelul esofagului în caz de urgență, precum înghițirea unei substanțe toxice
 • prelevarea de mostre de țesut pentru biopsie
 • îndepărtarea polipilor de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului
 • îndepărtarea obiectelor sau alimentelor înghițite și blocate în esofag
 • tratarea esofagului Barret

Care sunt categoriile principale de persoane predispuse la afecțiuni care necesită o endoscopie digestivă superioară?

 • Persoanele care iau tratamente ce pot duce la apariția de ulcere sau sângerări (ex: tratamentul antiinflamator)
 • Rudele pacienților cu cancer gastric sau pacienții care au istoric de rezecție gastrică, aceștia având un risc mai mare de a dezvolta cancer gastric.
 • Pacienții cu ciroză. Aceștia au un risc de a dezvolta varice esofagiene și necesită o supraveghere endoscopică.

Avantajele endoscopiei digestive superioare

Endoscopia digestivă este cea mai potrivită metodă de investigație pentru diagnosticul inflamației, ulcerelor, tumorilor, sângerărilor esofagului, stomacului și duodenului.

Un avantaj semnificativ este reprezentat de gradul înalt de precizie al diagnosticului. Endoscopia poate evidenția leziuni pe care alte tipuri de investigații precum ecografia, radiografia sau computerul tomograf nu le pot depista.

Un alt avantaj este posibilitatea de a efectua, în anumite situații, manevre terapeutice fară a fi necesară intervenția chirurgicală.

Pregatirea pacientului pentru gastroscopie

Înainte de efectuarea unei endoscopii digestive, pacientul trebuie să informeze medicul dacă se află în una din următoarele situații:

 • boli cardiace și pulmonare cronice;
 • medicație din categoria anticoagulantelor orale (sintrom, trombostop, warfarina) sau antiagregante (aspenter, trombex, clopidogrel etc);
 • În cazul pacientelor de sex feminin, sarcină în evoluție;
 • diabet zaharat – tratat cu insulină sau antidiabetice orale;
 • alergii medicamentoase – de exemplu, xilină.

Pacientul va sosi la clinică la ora programată, cu dosarul său medical conţinând istoricul bolii şi rezultatele anterioare. Acesta trebuie să fie însoţit întrucât, după investigaţie, nu poate conduce autovehicule ca urmare a analgo-sedării.

Anterior efectuării investigaţiei, în funcţie de specificul zonei investigate, pacientul va trebui să se pregătească prin ţinerea unui regim igieno-dietetic specific. În ziua efectuării endoscoscopiei digestive superioare, pacientul nu va mânca și nu va bea apă cu 6-8 ore înaintea investigației. Acest lucru permite medicului o vizualizare cât mai clară a tractului digestiv și ajută la evitarea vărsăturilor și a pneumoniei de aspirație. Ochelarii și protezele dentare mobile vor fi îndepărtate pe timpul intervenției.

Cum se desfășoară o endoscopie digestivă superioară?

Pentru diminuarea reflexului de vomă, se vor administra 1 – 2 pufuri bucale de anestezic local, cu excepția pacienților care cunosc că au alergii.

Pacientul va fi culcat pe partea stângă și i se va pune o proteză bucală din plastic pentru a proteja dinții de tubul endoscopic. După ce acesta este introdus pe cale bucală, pacientul va fi rugat să înghită de 1 – 2 ori pentru a permite alunecarea în esofag. În timpul procedurii, este recomandat ca pacientul sa încerce să nu înghită, cu excepția cazului în care medicul îi solicită acest lucru.

Odată ce tubul endoscopic ajunge în esofagul pacientului, medicul îl va direcționa gentil pentru a pătrunde mai adânc, în stomac sau în duoden, examinând în timp real imaginile transmise de către camera de luat vederi și proiectate pe monitor. De asemenea, acesta poate utiliza diverse instrumente pentru a preleva mostre de țesut (biopsie), a îndepărta polipi sau a opri sângerări.

Pentru a-i fi mai ușor să vizualizeze diferite părți ale tractului digestiv superior, este posibil ca medicul să apese ușor pacientul pe abdomen. La finalul procedurii, tubul endoscopic este scos ușor afară. După terminarea procedurii, poate persista o senzație de disconfort la nivelul gâtului timp de maximum 24 ore, iar pacientul va fi sfătuit să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 30 de minute după investigație.

Cât timp durează examinarea endoscopică?

În funcție de gradul de complexitate al procedurii, endoscopia digestiva superioara poate dura intre 10 și 45 de minute

Riscuri și complicații ale gastroscopiei

În general, gastroscopia este o procedură sigură pentru pacient. Totuși, fiind o metodă de investigație invazivă, endoscopia digestiva superioara are anumite riscuri, însă acestea sunt destul de rare, printre acestea numărându-se posibile sângerări minore, infecții sau perforație.

În cazul unei endoscopii digestive pentru diagnosticare, riscul de perforație este de 1 la 2000 de cazuri. În cazul pacienților vârstnici, cu patologii asociate sau în cazul efectuării de manevre terapeutice, aceste riscuri cresc.

În ceea ce privește contraindicațiile, probabil cea mai des întâlnită este lipsa de cooperare a pacientului. Alte contraindicații pot fi infarctul miocardic acut, perforația digestivă, șocul.

Cum se pune diagnosticul în urma endoscopiei digestive superioare și ce trebuie să facă pacientul mai departe?

Majoritatea endoscopiilor digestive permit oferirea unui diagnostic. În cazul în care medicul a prelevat o mostră de țesut în timpul procedurii, va fi necesar rezultatul examenului microscopic de laborator.

În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda un anumit regim alimentar, tratament sau reevaluare endoscopică și control, în funcție de patologia găsită. Este posibil ca după investigație pacientul să fie trimis spre altă specialitate medicală pentru consult și alte investigații. De exemplu, în cazul tumorilor, pacientului i se poate recomanda intervenția chirurgicală.

Programează-te pentru o endoscopie digestivă

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

București – serviciu disponibil în clinica Affidea Fundeni
Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti