Radiologie / Radiografie convențională – X-Ray

Anterior
Consiliere psihologică
Ulterior
Reumatologie

Examinarea radiologică convenţională (RX) este una din cele mai utilizate şi comune tehnici de investigaţie imagistică practicată în medicina curentă.

Metoda de examinare radiologică este atraumatică şi permite obţinerea unor imagini ale structurilor anatomice din interiorul corpului omenesc, cu ajutorul radiaţiilor X, în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor pacientului.

Investigaţie disponibilă în reţeaua Affidea | Hiperdia, cu aplicabilitate largă pentru o mare plajă de afecţiuni.

Presupune realizarea unui clişeu fotografic pe film sau a unei imagini digitale a zonei examinate, prin expunerea controlată a pacientului la un fascicul de radiaţie X care sensibilizează în mod diferenţiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital.

Sistemele radiologice moderne dispun de sisteme de autocorecţie şi control prin care reduc la maximum expunerea pacientului la fasciculul de radiaţie X şi, de asemenea, limitează sever radiaţia X dispersată.

Majoritatea examinărilor radiologice nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientului.

În cazul anumitor tipuri de examinare radiologică, atunci când se utilizează substanţă de contrast, instrucţiunile specifice vor fi comunicate de către personalul specialist Affidea pacientului în cauză.

Examinarea radiologică durează aproximativ 5 – 10 minute, dar durata poate să ajungă şi la 30 – 40 minute în cazul examinărilor cu substanță de contrast.

Expunerea pacientului la radiaţia X este permanent controlată iar doza de iradiere este menţinută la un minim absolut, o anumită cantitate de radiaţie este implicată în realizarea investigaţiei.

Pacientul va trebui să stea culcat pe masa aparatului sau în picioare în timpul expunerii.

Medicul curant va decide dacă investigaţia radiologică RX este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii.

Pacientul va trebui să renunţe în unele cazuri la bijuterii.

După caz şi zona de interes pentru examinare, pacientul va efectua examinarea îmbrăcat sumar.