Ai nevoie de o consultație de chirurgie cardiovasculară? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este chirurgia cardiovasculara?

Chirurgia cardiovasculara este o subspecialitate a chirurgiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare. Un medic care este specialist în aceasta ramură medicala este numit chirurg cardiovascular.

Chirurgia cardiovasculara descrie orice procedură chirurgicală care implică inima sau vasele care transportă sângele către și de la inimă. Aceste proceduri sunt frecvente la pacienții care au boli de inimă sau au avut un atac de cord, accident vascular cerebral sau cheag de sânge, precum și persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta aceste probleme.

Deși chirurgia cardiovasculară nu este întotdeauna necesară pentru a trata problemele cardiace, medicii o pot recomanda din mai multe motive, inclusiv tratarea sau prevenirea atacurilor de cord și a cheagurilor de sânge, abordarea bătăilor neregulate ale inimii, deschiderea arterelor blocate sau îngustate, repararea problemelor cardiace congenitale și repararea valvelor cardiace deteriorate sau bolnave. Unele afecțiuni cardiovasculare necesită o intervenție chirurgicală deschisă, dar multe sunt tratate cu tehnici mai puțin invazive care folosesc catetere și robotică.

Ce boli și afecțiuni tratează chirurgia cardiovasculara?

Chirurgii cardiovasculari pot trata orice boală, afecțiune sau leziune care necesită o intervenție chirurgicală pentru reparare sau corectare. Aceasta poate include orice, de la traumatisme – cum ar fi un accident de mașină, o rană înjunghiată sau o împușcătură – până la corectarea leziunilor cardiace de la o boală sau o afecțiune pe care o avea o persoană când s-a născut. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care necesită intervenția unui chirurg cardiovascular includ:

  • Boli ale valvelor cardiace
  • Tulburări ale ritmului cardiac (aritmii)
  • Insuficiență cardiacă
  • Disecția aortică
  • Probleme cardiace congenitale, cum ar fi orificiile dintre camerele inimii, inclusiv defectul septului ventricular și defectul septului atrial
  • Bolile valvulare
  • Anevrismele de aortă
  • Bolile arterelor coronare
  • Bolile arterei pulmonare
  • Cardiomiopatia hipertrofică (obstructivă)
  • Tumorile cardiace și mediastinale
  • Bolile cardiace congenitale la adult
  • Ischemia acută/cronică a membrelor inferioare și superioare
  • Boala cerebrovasculară

Ce tipuri de proceduri poate efectua un chirurg cardiovascular?

Un chirurg cardiovascular poate efectua o mare varietate de proceduri, printre care:

Angioplastie – Aceasta este procedura standard pentru o persoană care suferă de stenoza arterei. Un cateter cu un balon la vârf este introdus într-o arteră majoră aflată fie în zona inghinală, fie în încheietura mâinii. Acesta este apoi ghidat în inimă, unde poate fi găsit blocajul. Odată ajuns în poziție, balonul este umflat și dezumflat de mai multe ori până când acumularea plăcii care cauzează blocarea este împinsă spre pereții arteriali. În multe cazuri, angioplastia este însoțită de stentare. Un stent arată ca o structură de plasă care este de obicei folosită pentru a menține arterele deschise.

Chirurgie de bypass coronarian – Această procedură se efectuează atunci când calea normală a sângelui a fost grav deteriorată, astfel încât angioplastia și alte forme de intervenție nu pot inversa deteriorarea. Chirurgul folosește o grefă, care este de obicei o venă sănătoasă obținută dintr-o altă parte a corpului, pentru a servi ca o nouă cale pentru sânge.

Cardiomioplastie – Inima este un organ muscular mare care ar trebui să pompeze sânge în orice moment. Există momente, totuși, când țesuturile musculare devin deteriorate sau slăbite. Cardiomioplastia este un proces de întărire a acestor mușchi prin înfășurarea lor cu mușchi obținuți din abdomen sau din spate.

Transplantul de cord – Transplantul devine necesar atunci când inima a eșuat și nu poate fi adusă într-o stare de funcționare mai bună cu ajutorul altor proceduri. Organul transplantat este obținut de la o persoana decedată, compatibilă cu pacientul.

Operații minim invazive – Mai mulți chirurgi cardiovasculari sunt specializați în intervenții chirurgicale minim invazive, unde sunt necesare doar mici incizii. În această categorie poate intra și o procedură asistată de robot, cum ar fi un sistem Da Vinci.

Ce este consultatia de chirurgie cardiovasculara?

Chirurgia cardiovasculara implică intervenții chirurgicale asupra inimii și vaselor de sânge, acestea fiind adesea proceduri complexe și riscante. Ca atare, pacienții care sunt programați să fie supuși acestui tip de intervenție chirurgicală trebuie să își consulte chirurgul, astfel încât să înțeleagă mai bine procedura, riscul și complicațiile acesteia, modul în care va fi efectuată și rezultatele la care se poate aștepta.

În ce cazuri ar trebui să apelezi la o consultatie de chirurgie cardiovasculara?

Consultația de chirurgie cardiovasculara este recomandată pacienților dacă:

  • Medicamentele sau alte tratamente inițiale nu mai funcționează sau nu mai sunt recomandate, fie pentru că pacientul este alergic la acestea, efectele secundare sunt grave sau pur și simplu pacientul nu răspunde la tratament.
  • Afecțiunea este congenitală
  • Boala a progresat deja sau a devenit mai gravă
  • Afecțiunea amenință viața pacientului, cum ar fi atunci când un vas de sânge este înfundat din cauza acumulării de depozite de plăci, punând pacientul în pericol de infarct miocardic sau atac de cord.
  • Toate tratamentele nechirurgicale au fost deja încercate, dar niciunul nu a funcționat
  • Tehnologia pentru a face procedura chirurgicală mult mai sigură, mai fiabilă și mai rapidă este deja disponibilă (cum ar fi în cazul intervenției chirurgicale asistate robotic)
  • Confruntați cu riscurile asociate intervenției chirurgicale, este normal ca pacienții să confirme recomandarea primului chirurg programând o consultație la alt chirurg cardiovascular, pentru o a doua opinie.

Consultul cardiologic este necesar pentru:

  • A evalua dacă pacientul este eligibil pentru intervenție chirurgicală
  • A determina dacă alte opțiuni de tratament au fost luate în considerare și/sau epuizate înainte de a se lua în considerare intervenția chirurgicală
  • A planifica intervenția chirurgicală, inclusiv pentru a ajuta pacientul să aleagă cea mai potrivită procedură
  • A stabili o relație cu pacientul
  • A pregăti pacientul pentru intervenția chirurgicală
  • A consilia familia pacientului și îngrijitorii cu privire la îngrijirea pre- și post-operatorie

Cum decurge o consultație de chirurgie cardiovasculara?

Un pacient ajunge să fie consultat de către un chirurg cardiovascular printr-o recomandare de la medicul curant. De exemplu, un pacient cu o stenoză sau un vas îngustat în inimă poate fi consultat mai întâi de către un medic cardiolog. Dacă medicul consideră că operația este cea mai bună opțiune, va trimite pacientul la chirurgul cardiovascular.

O consultație de chirurgie cardiovasculară are o durată de aproximativ 30 de minute. În timpul consultației, chirurgul cardiovascular analizează datele medicale ale pacientului și îi pune diverse întrebări cu privire la simptomele acestuia. Apoi, consultația presupune următoarele:

  • Efectuarea unui interviu cuprinzător pentru a obține informații legate de istoricul medical familial și personal al pacientului, stilul de viață, medicamentele și suplimentele luate, bolile existente și tulburările moștenite, printre altele;
  • Solicitarea de teste de diagnostic, cum ar fi angiografia cardiacă, testul de efort și monitorul Holter.

Dacă chirurgul consideră că pacientul necesită într-adevăr o intervenție chirurgicală, va continua prin planificarea procedurii. Detaliile pe care chirurgul le va discuta includ:

  • Ora și locul intervenției chirurgicale
  • Tehnica chirurgicală care trebuie utilizată
  • Riscuri și complicații
  • Echipa chirurgicală (inclusiv anestezistul)
  • Perioada de recuperare
  • Managementul chirurgical
  • Cost, asigurare și finanțare

Pacienții sunt încurajați să își exprime preocupările sau să pună întrebări în timpul consultației.

Programează-te pentru o consultație de chirurgie cardiovasculară

Te așteptăm în una din următoarele cliniciAffidea:

București – serviciu disponibil in clinica Affidea-Hiperdia Ritmului
Timișoara – serviciu disponibil in clinica Affidea-Hiperdia Timișoara
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea Medsan
Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brasov Calea București
Ploiești – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ploiești West Mall
Galați – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Galați
Vâlcea – serviciu disponibil în clinica Sanmed Vâlcea Clinica
Suceava – serviciu disponibil în clinica Affidea Suceava Obcini

Diagnostic general