Ai nevoie de o consultație de nutriție? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este un medic nutriționist?

Un medic nutritionist este un specialist medical a cărui sarcină principală este de a consilia pacienții cu privire la impactul alimentației și al nutriției asupra sănătății lor generale. Rolul medicilor nutriționiști devine din ce în ce mai important pe măsură ce rata obezității continuă să atingă niveluri record.

Un medic nutritionist este considerat expert în alimentație, ajutând pacienții să aleagă alimentele potrivite și recomandând un meniu sau un plan alimentar sănătos care să aibă efecte pozitive asupra sănătății lor. Obiectivele medicului nutritionist sunt de a insufla pacienților obiceiuri alimentare sănătoase, de a evalua dacă planurile de masă funcționează conform așteptărilor și de a raporta progresul în sănătatea pacientului. Dacă planurile de masă nu prezintă efecte pozitive asupra sănătății, este datoria nutriționistului să ajusteze acest lucru, ceea ce  necesită cunoașterea multor informații despre corpul pacientului și sănătatea sa generală.

În domeniul clinic, nutriționiștii au rolul de a asista pacienții care suferă de afecțiuni de lungă durată și care necesită o dietă supravegheată. Câteva exemple sunt chimioterapia și pacienții diabetici. De asemenea, aceștia pot lucra cu pacienți care suferă de alergii și tulburări autoimune.

Când ar trebui să apelezi la un medic specialist în nutriție?

Dacă te confrunți cu probleme de sănătate sau de greutate și nicio tendință alimentară sau ghiduri nutriționale de tip self-help nu par să te ajute, este recomandat să apelezi la un medic nutriționist din următoarele motive:

  • Pentru prevenirea bolilor – Nutriția adecvată poate ajuta la prevenirea apariției bolilor sau a afecțiunilor degenerative. Un medic specialist în nutritie poate personaliza un plan de masă care poate maximiza capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.
  • Pentru managementul unei boli deja existente – Atunci când ești diagnosticat cu anumite afecțiuni sau boli, organismul are nevoie de cât mai mult sprijin pentru a gestiona simptomele bolii sau chiar pentru a întârzia progresul acesteia.
  • Pentru gestionarea greutății – Gestionarea corectă și eficientă a greutății necesită adesea schimbări holistice ale stilului de viață, care ar trebui, de asemenea, personalizate în funcție de aspectul fizic al unei persoane. Un medic specialist în nutriție poate adapta un plan de dietă specific, care va lua în considerare nivelul de activitate, rata metabolică și așa mai departe.
  • Pentru un stil de viață sănătos – Un plan de nutriție bun poate crește sentimentul de bunăstare al unei persoane, precum și nivelul său de energie. Un nutriționist te poate ajuta să introduci schimbări pozitive în stilul tău de viață, ajutându-te să mânânci corect.

Ce este consultația de nutriție și cui se recomandă?

Consultația de nutriție constă într-o discuție între pacient și un medic nutriționist în scopul îmbunătățirii calității vieții, a sănătății și a bunăstării generale.

Celulele organismului supraviețuiesc nu numai datorită oxigenului, ci și datorită diferitelor minerale, vitamine și enzime din alimentele pe care o persoană le consumă. Cu toate acestea, alimentele pot fi, de asemenea, cauza multor probleme metabolice, deoarece pot conține aditivi, conservanți și alte ingrediente care pot fi toxice sau pur și simplu nesănătoase pentru celule. Scopul principal al unei consultații de nutriție este de a te asigura că organismul tău beneficiază de toți nutrienții esențiali pentru a-ți menține corpul sănătos. Persoanele cu boli cronice sau grave pot beneficia de o consultatie de nutriție ca terapie complementară.

În general, consultatia de nutriție este recomandată:

Persoanelor care doresc să aibă o stare de sănătate optimă – Nu trebuie să te îmbolnăvești pentru a-ți face o programare la un medic nutriționist. De fapt, pentru a te bucura de o stare de sănătate generală cât mai bună, cel mai indicat este să ai o atitudine preventivă în ceea ce privește nutriția și stilul alimentar, tocmai pentru a evita bolile, în special cele care pun viața în pericol, cum ar fi cancerul. Un medic nutritionist te poate ajuta să îți planifici mesele, să alegi tipurile de alimente care sunt cele mai potrivite profilului tău metabolic și să îți monitorizezi progresul.

Celor care sunt deja supraponderali sau obezi – A avea o greutate mult mai mare decât cea ideală este mai mult decât o problemă de natură estetică, acest lucru având un impact grav asupra sănătății în general. Obezitatea este asociată cu boli cardiovasculare, dezechilibre hormonale, diabet și chiar anumite tipuri de cancer. Un medic specialist în nutriție te poate ajuta să scapi de kilogramele în exces prin introducerea unor diete durabile și sigure pentru organism, precum și prin monitorizarea îndeaproape a progresului tău pe perioada respectivă.

Persoanelor care au un risc mai mare de a dezvolta anumite boli – Unii pacienți pot fi predispuși la diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare, deoarece părinții lor au fost diagnosticați cu aceeași problemă. Riscul de a dezvolta aceeași afecțiune poate fi atenuat prin consultarea promptă și regulată a unui specialist în nutriție.

Persoanelor cu diferite afecțiuni medicale – În foarte multe cazuri, starea unui pacient care suferă de anumite bolii sau condiții medicale poate fi îmbunătățită printr-o alimentație adecvată. Este de reținut că alimentația corectă poate să nu fie suficientă pentru vindecarea unei boli. Cu toate acestea, poate fi utilă în atenuarea simptomelor, întârzierea progresului bolii sau îmbunătățirea răspunsului pacientului la tratament.

Copii și alte persoane cu alergii – Alergiile alimentare sunt comune peste tot în lume. Deși simptomele pot fi ușoare, în anumite cazuri alergiile pot fi mortale din cauza șocului anafilactic. Prin urmare, se pot evita astfel de situații dacă depistăm alimentele la care suntem alergici și urmăm un plan alimentar corect.

În urma unei consultații nutriționale și a respectării recomandărilor nutriționistului, pacienții se pot aștepta la:

  • O stare sănătate fizică și psihică mai bună
  • Îmbunătățirea stării de spirit
  • Mai puține simptome sau dureri
  • Mobilitate mai mare
  • Perspectivă mai pozitivă față de sănătate și starea medicală

Cum decurge o consultație de nutriție?

Există două moduri în care poate fi efectuată o consultație de nutriție: online sau față în față, la cabinetul medicului nutriționist.

În cazul programărilor online, medicul nutriționist îți poate cere să îi trimiți în prealabil rezultatele analizelor anterioare și alte documentele medicale. Acest lucru îi va permite să evalueze istoricul și evoluția stării tale de sănătate. De asemenea, medicul nutriționist îți va oferi recomandări, cursuri sau alte tipuri de planuri nutriționale care sunt personalizate în funcție de nevoile și circumstanțele stării tale de sănătate.

Într-o consultație față în față, medicul nutriționist poate efectua un examen fizic amănunțit. Înainte de a formula un plan de nutriție personalizat,  acesta îți va pune o serie de întrebări cu privire la istoricul tău medical și familial, precum și la stilul de viață.

Obezitatea – o problemă de nutriție din ce în ce mai comună

Obezitatea este o problemă medicală gravă, caracterizată prin prezența excesului de grăsime corporală. Dacă este lăsată necontrolată, aceasta poate duce la o varietate mare de probleme de sănătate, inclusiv cele care pun viața în pericol, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Obezitatea este uneori confundată în mod eronat cu supraponderalitatea, deoarece ambele se referă la o anumită greutate care este considerată disproporționată cu înălțimea unei persoane. Supraponderalitatea implică o greutate mai mare decat cea considerată normală pentru o anumita vârstă/statură. Pe de altă parte însă, obezitatea este definită de un indice de masă corporală care depășeste 30. Persoanele supraponderale pot avea sau nu acumulări excesive de grăsimi, în timp ce persoanele obeze în mod cert au. Există, de exemplu, sportivi care se încadrează în categoria persoanelor supraponderale, însă în cazul acestora greutatea în plus este alcătuită din masă musculară, nu din țesut adipos.

Cel mai bun mod de a evalua dacă o persoană este supraponderală sau obeză este prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC). IMC este greutatea persoanei în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri. O valoare a IMC de 25,0 până la 29,9 indică faptul că persoana este supraponderală, iar orice valoare mai mare de 30,0 indică obezitate. Cu toate acestea, informațiile care pot fi obținute din IMC sunt limitate, iar acestea nu includ detalii specifice despre grăsimea corporală a unei persoane. Ca atare, este necesară o vizită la un medic pentru o evaluare mai detaliată.

Primul pas în tratarea obezității este de a efectua o consultație de nutritie. Persoanele care au un indice de masa corporala mai mare de 30 sunt candidații principali pentru acest tip de consultație. Persoanele care cred că sunt supraponderale și doresc să prevină obezitatea trebuie, de asemenea, să adopte o atitudine proactivă și să programeze o consultație din timp, în urma căreia pot obține un diagnostic și un plan de tratament personalizat, special conceput pentru a-î ajuta să atingă greutatea ideală.

Programează-te pentru o consultație de nutriție

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Ploiești – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ploiesti West Mall

Constanța – serviciu disponibil în clinica Affidea Constanta