May 17, 2021

Investigatia RMN de articulatii

Examinarea prin Rezonanta Magnetica a articulatiilor (RMN articulatii) este o metoda de diagnostic imagistic de inalta performanta, minim invaziva, atraumatica si neiradianta, care foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie a articulatiilor corpului uman, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.

Aflati mai multe despre investigatia RMN de articulatii, cand este recomandata, beneficiile de diagnostic si contraindicatii din interviul cu Dr. Iulian Raus - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala - Affidea Cluj.

 

Pentru care dintre articulatii este recomandata investigatia RMN?

Practic prin Rezonanta Magnetica pot fi evaluate toate articulatiile din corpul uman incepand cu micile articulatii interfalangiene si continuind cu mana, cot, umar, sold, genunchi si glezna.

Cele mai frecvente solicitari in practica medicala curenta sunt RMN pentru genunchi si RMN umar. Se pot examina cu acuratete articulatii greu accesibile cu alte metode imagistice cum ar fi articulatiile temporomandibulare  si sternoclaviculara.

 

Ce afectiuni poate detecta Rezonanta Magnetica pentru articulatii si care sunt beneficiile de diagnostic?

Afectiunile musculoscheletale detectate prin RMN articular se impart in doua categorii mari:

  1. Patologia traumatica care include traumele accidentale si traumatismele sportive care produc injurii acute sau cronice la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor, osului si cartilajului articular
  2. Patologia nontraumatica care include leziunile articulare din artroze, reumatisme inflamatorii, tumori osoase, malformatii congenitale si necrozele aseptice

 

De ce este preferata investigatia de Rezonanta Magnetica pentru articulatii? Ce beneficii aduce in plus fata de CT, Ecografie si Radiografie?

In comparatie cu celelalte metode imagistice (Rx, Echo, CT) Rezonanta Magnetica aduce cel mai valoros aport diagnostic in patologia articulara datorita rezolutiei spatiale si de contrast crescute care permite calitatea excelenta a imaginilor si, asfel, identificarea cu precizie a leziunilor mici si a tuturor structurilor anatomice (cartilaj, meniscuri, vase, nervi etc).

In plus, rezolutia mare a contrastului intre diferitele structuri anatomice fac inutila, de cele mai multe ori, administrarea substantei de contrast, iar in comparatie cu Rx si CT nu exista expunere la radiatii ionizante facand din Rezonanta Magnetica metoda ideala pentru examinarea copiilor si femeilor gravide. O situatie speciala este reprezentata de femeile insarcinate in primul trimestru, a caror examinare prin RMN este contraindicata, insa investigatia se poate efectua dupa varsta sarcinii de 3 luni sau cand beneficiul examinarii depaseste riscul cauzat de neefectuarea examenului RMN (de exemplu: o tumora care nediagnosticata si implicit netratata pune in pericol viata mamei si a fatului).

 

Care sunt cele mai frecvente 4-5 cauze pentru care un pacient ajunge sa aiba nevoie de o examinare RMN de articulatii?

Cele mai frecvente motive pentru care este solicitat RMN articular sunt pentru afectiuni greu sau chiar imposibil de examinat prin alte metode imagistice:

-rupturile de ligamente incrucisate si meniscuri la persoanele care practica sportul de performanta sau in scop recreational

-rupturile de labrum si ale muschilor coafei rotatorilor la cei care practica un sport ce presupune aruncarea mingii (baschet, volei, handbal etc)

-osteonecroza avasculara la sold

-rupturile de ligamente sindesmofitice si ale fibrocartilajului articular in entorsele complexe ale gleznei si respectiv incheietura mainii

-fracturile de stress la sportivi si cele pe fond osteoporotic la varstnici

 

In examinarea articulatiilor se foloseste substanta de contrast? In ce situatii?

Substanta de contrast se foloseste rar in patologia articulara cu exceptia tumorilor si infectiilor. O mentiune aparte este artrografia RM care presupune administrarea de substanta de contrast intaarticular, mai ales la umar, folosita pentru evaluarea labrumului articular si rupturilor partiale/complete de coafa la sportivii de elita care necesita diagnosticare si recuperare rapida

 

Care este durata investigatiei?

O investigatie RMN de articulatie se desfasoara pe parcursul a 25 - 30 de minute, dar aceasta durata se poate prelungi pana la 40-50 de minute, daca medicul radiolog considera necesara administrarea intravenoasa a substantei de contrast.

 

In ce stituatii nu se poate efectua o examinare RMN?

Aceasta investigatie nu se efectueaza (contraindicatie absoluta) pentru purtatorii de pace maker, valve metalice cardiace, corpi straini metalici intraoculari si implanturi cohleare metalice.

Exista contraindicatii relative pentru pacientii cu proteze metalice, clipuri anevrismale, intrucat dupa anul 2000 in comunitatea europeana majoritatea dispozitivelor si protezelor sunt confectionate din materiale neferomagnetice (titan,nichel), astfel, pacientii care au montate aceste dispozitive dupa anul 2000 pot efectua RMN.

Pacientii purtatori de proteze de otel montate inainte de anul 2000 pot efectua RMN pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. In timpul examinarii poate aparea o usoara incalzire a segmentului examinat (ex: coapsa in cazul protezelor de sold), dar care nu contraindica examinarea.