May 17, 2021

Examinarea RMN coloana in clinica Affidea Cluj – interviu cu Dr. Iulian Raus

Affidea Cluj ofera pacientilor investigatii de Rezonanta Magnetica (RMN) realizate cu un echipament de ultima generatie de 3 Tesla - SIGNA Pioneer GE. Echipamentul ultraperformant ofera o calitate excelenta a imaginii medicale, astfel incat rezultatul sa fie unul corect si oferit intr-un timp cat mai scurt. 

Aparatul a fost proiectat special pentru a tine cont de diversele nevoi ale pacientilor, astfel incat acestia sa beneficieze de mai mult confort si sa se simta mai relaxati pe timpul investigatiei. Aflati mai multe despre investigatia RMN coloana din interviul cu Dr. Iulian Raus - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala - Affidea Cluj.

 

Cand este necesara efectuarea unui examen RMN de coloana? Care sunt indicatiile?

RMN de coloana se efectueaza la indicatia medicului specialist in urmatoarele situatii:

-dureri  lombare, dorsale si cervicale in cadrul patologiei degenerative discovertebrale, respectiv hernia de disc si discopatia

-traumatismele vertebromedulare, avand in vedere ca numai prin  RMN sunt evidentiate leziunile maduvei spinarii si hematoamele

-tumorile vertebrale

-infectiile vertebrale, respectiv spondilodiscita

-malformatiile vertebromedulare congenitale (de exemplu: malformatia Chiari, siringomielia, meningocelul etc.)

-inflamatiile vertebrale precum spondilita anchilopoietica si poliartrita reumatoida

-complicatiile postoperatorii imediate sau tardive

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge sa aiba nevoie de o examinare RMN de coloana?

Cauzele cele mai frecvente pentru care un pacient are nevoie de o investigatie RMN de coloana sunt:

-durerea la nivelul coloanei care nu dispare dupa 2 saptamani de tratament

-durerea vertebrala iradiata, insotita de parestezii sau deficit motor

-metastazele osoase

-traumatismele coloanei din accidentele de circulatie, insotite de probleme neurologice

Sunt considerate urgente si se efectueaza RMN de prima intentie in urmatoarele situatii: deficitul neurologic progresiv, sindromul de coada de cal (incontinenta de urina si materii fecale) si suspiciunea de sectiune de maduva.

 

Cand nu este recomandata aceasta investigatie imagistica?

Aceasta investigatie nu se efectueaza (contraindicatie absoluta) pentru purtatorii de pace maker, valve metalice cardiace, corpi straini metalici intraoculari si implanturi cohleare metalice.

Exista contraindicatii relative pentru pacientii cu proteze metalice, clipuri anevrismale, intrucat dupa anul 2000 in comunitatea europeana majoritatea dispozitivelor si protezelor sunt confectionate din materiale neferomagnetice (titan,nichel), astfel, pacientii care au montate aceste dispozitive dupa anul 2000 pot efectua RMN.

Pacientii purtatori de proteze de otel montate inainte de anul 2000 pot efectua RMN pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. In timpul examinarii poate aparea o usoara incalzire a segmentului examinat (ex: coapsa in cazul protezelor de sold), dar care nu contraindica examinarea.

O situatie speciala este reprezentata de femeile insarcinate in primul trimestru, a caror examinare prin RMN este contraindicata, insa investigatia se poate efectua dupa varsta sarcinii de 3 luni sau cand beneficiul examinarii depaseste riscul cauzat de neefectuarea examenului RMN (de exemplu: o tumora care nediagnosticata si implicit netratata pune in pericol viata mamei si a fatului).

 

Care sunt beneficiile unei investigatii RMN de coloana? Ce probleme poate depista un examen RMN de coloana in comparatie cu alte investigatii imagistice?

RMN de coloana, spre deosebire de CT, este o examinare neiradianta, care se poate repeta de cate ori este nevoie, are o rezolutie de contrast excelenta si se poate efectua in diverse planuri transversal/sagital/coronal.

Comparativ cu celelalte metode de investigare imagistica respectiv – CT, Rx, Ecografie, Scintigrafie, Investigatia RMN poate evidentia cu acuratete o hernie de disc responsabila de durere, sciatica sau pareza/paralizie, o sectiune postraumatica de maduva spinarii, leziuni de scleroza multipla, un abces paravertebral/epidural, o tumora osoasa sau medulara sau o malformatie vertebrala.

 

Cand se foloseste substanta de contrast si daca exista contraindicatii in privinta acesteia?

Substanta de contrast se foloseste pentru a spori rezolutia de contrast a unei leziuni (tumori, inflamatie, infectie) si in malformatiile vasculare. Este contraindicata la pacientii cu insuficienta renala si la acei pacienti, foarte putini, cu alergie la gadolinium (substanta activa). Din punctul meu de vedere, bazat pe o experienta de aproximativ 20 ani, este un mit, nesustinut de date stiintifice ca la pacientii polialergici sau cei cu diverse alergii medicamentoase nu este recomandata administrarea substantei de contrast. Consider ca substanta de contrast trebuie administrata de fiecare data cand aduce informatii diagnostice reale si suficiente.

 

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru un RMN de coloana?

Pentru examinarea prin RMN a coloanei lombare nu este nevoie de nicio pregatire speciala. Pacientul trebuie informat despre durata examinarii, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau casti, i se recomanda sa nu faca miscari ale corpului sau membrelor in timpul examinarii deoarece se pot artefacta imaginile. Pacientii claustrofobi si copiii mici pot fi sedati procedural.

Inainte de procedura se indeparteaza obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de par, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

 

Care este durata investigatiei?

In mod obisnuit, o investigatie RMN de coloana se desfasoara pe parcursul a 25 de minute, dar aceasta durata se poate prelungi pana la 40-50 de minute, daca medicul radiolog considera necesara administrarea intravenoasa a substantei de contrast.

 ""

Dr. Iulian Raus - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala - Affidea Cluj

Facultatea de Medicina Generala Bucuresti - absolvita in 1987

Specializare in radiologie imagistica medicala - UMF Iasi - in perioada 1990-1993

Doctor in stiinte medicale din 2008

Cursuri postuniversitare cu obtinerea competentei in ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica 1999-2003

Stagii de pregatire in imagistica musculoscheletala in clinica Sentrum Roentgen Institutt  Oslo, Norvegia, in perioada 2007 – 2010

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

Clinica Affidea Cluj se afla pe Str. Ciresilor nr. 15 C, pentru mai mult detalii sau programari ii puteti contacta pe colegii nostri la numerele de telefon 0264 407 970 sau 0724 308 309.

'