April 15, 2024

Dr. Bilous Ana Diana – Medic Specialist Reumatologie

 

“Am absolvit facultatea de medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2018. În perioada 2019-2023 am efectuat rezidențiatul în specialitatea reumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în cadrul secțiilor de Medicină Internă și Reumatologie. Pe durata rezidențiatului am avut oportunitatea să lucrez alături de medici experți în domeniul reumatologiei, reușind să acumulez cunoștințe privind diagnosticarea și tratarea diverselor patologii autoimune (precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, miopatiile idiopatice inflamatorii, etc) dar și a bolilor mai rare precum patologiile autoinflamatorii.

 

Pasiunea mea pentru reumatologie vine din fascinația pentru bolile rar întâlnite și complexe. Atunci când vorbim despre reumatologie majoritatea lumii se gândește la reumatism, termen impropriu utilizat pentru durerea de articulații care apare cel mai adesea la vârstnici și care, de fapt, este cauzată de artroză, adică uzura articulațiilor. Reumatologia, ramură a medicinii interne, este o specialitate care se ocupă de bolile autoimune și inflamatorii sistemice, dintre care cele mai cunoscute sunt artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic. În ultimii 20-25 de ani, s-a descoperit un nou spectru de patologii și anume bolile autoinflamatorii care apar cu preponderență la copii și tineri, dar nu numai, iar una dintre manifestări este febra recurentă, la care nu s-a găsit o altă cauză. Ce mă captivează la această specialitate, este faptul că este într-o continuă dezvoltare, atât în ceea ce privește bolile care se descoperă cât și opțiunile terapeutice care apar. În prezent, datorită avansării cunoștințelor din acest domeniu, putem depista precoce bolile reumatologice, iar cu noile tratamente, pacienții pot ajunge să aibă o viață normală și o calitate bună a vieții.

 

Din dorința de a fi un medic cât mai bun și mereu informată despre cele mai actuale tehnici de abordare a diverselor patologii, de-a lungul anilor mei de formare, am participat la diverse manifestări științifice precum Congresul Național de Reumatologie, la Poiana Brașov și la Sibiu în perioada 2019-2022, Congresul European de Reumatologie – EULAR la Copenhaga (2022) și la Milano (2023), precum și la alte simpozioane.”