Ai nevoie de o consultație de obstetrica-ginecologie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce sunt obstetrica și ginecologia?

Obstetrica și ginecologia sunt două ramuri ale medicinei care se concentrează pe îngrijirea sistemului reproducător feminin.

Obstetrica este ramura medicinei care studiază particularităţile şi modificările produse în organismul femeii în contextul concepţiei şi gestaţiei, dezvoltării fătului intrauterin, naşterea, perioada postpartum, precum şi metodele de profilaxie, tratament şi conduita raţională în timpul sarcinii, naşterii şi perioadei de lăuzie (Etimologie: din fr. obstétrique; din lat. obstetrix – moaşă). Un obstetrician se ocupă în primul rând de gestionarea sarcinii și este responsabil de supravegherea procesului de travaliu și a puerperiului (perioada dintre momentul nașterii și involuția completă a tractusului genital).

Ginecologia este ramura medicinei care studiază metodele de diagnostic, tratament şi profilaxie a afecţiunilor sistemului genital feminin. (Etimologie: din fr. gynécologie.) Un medic ginecolog se ocupă de sănătatea generală a sistemului reproducător feminin, de la momentul primului ciclu menstrual până la instalarea menopauzei și nu numai. Toate afecțiunile sistemului reproducător cum ar fi cele legate de cervix, uter, ovare, tuburi falopiene sau vagin, pot fi diagnosticate și tratate de către un medic ginecolog.

Un medic care se specializează în ambele ramuri se numește obstetrician-ginecolog.

Datorită complexității acestei ramuri medicale, obstetrica-ginecologia este împărțită în mai multe subspecialități, cum ar fi:

Medicina maternă și fetală – Aceasta este subspecialitatea care se concentrează pe managementul medical și chirurgical al sarcinilor cu risc ridicat. Scopul său este de a oferi îngrijirea atât de necesară mamei, cât și fătului. De asemenea, se ocupă de problemele medicale din timpul sarcinii, precum și de complicații obstetricale. Acestea includ embolia lichidului amniotic, restricția de creștere a fătului, eclampsia, insuficiența cervicală, defecte ale tubului neural, malpoziția uterului, naștere prin cezariană perimortem, preeclampsie, hemoragie postpartum, travaliu prematur, complicații ale cordonului ombilical, ruptură uterină, placenta previa și multe altele.

Endocrinologie reproductivă și infertilitate – Aceasta se concentrează pe tratamentul intervențional pentru cazurile de infertilitate și include investigarea cauzelor biologice ale infertilității. Această subspecialitate se ocupă, printre altele, de amenoree, anovulație, tehnologie de reproducere asistată, sângerare uterină disfuncțională, sindromul ovarelor polichistice, deficit de prolactină.

Oncologie ginecologică – Această subspecialitate se ocupă cu diagnosticul, stadializarea și tratamentul cancerelor care afectează organele de reproducere, precum și managementul continuu și cuprinzător pe toată perioada de tratament. Printre afecțiunile tratate de către oncologia ginecologică se numără cancerul uterin, vaginal și vulvar, tumorile cu celule germinale, cancerul de col uterin, cancerul trompelor uterine și cancerul trofoblastic gestațional.

Chirurgie pelvică reconstructivă – Axată pe diagnosticul și tratamentul femeilor care suferă de incontinență urinară și prolaps pelvin, chirurgia pelvică reconstructivă este o subspecialitate în care intervenția chirurgicală reprezintă tratamentul principal. Este cunoscută și sub denumirea de uroginecologie.

Chirurgie laparoscopică – Această subspecialitate se ocupă cu utilizarea tehnicii chirurgicale laparoscopice ca alternativă minim invazivă pentru managementul chirurgical al afecțiunilor ginecologice.

Planificarea familială – Această subspecialitate se ocupă cu contracepția și întreruperea sarcinii.

Ginecologie pediatrică – Subspecializare adresată copiilor și adolescentelor .

Menopauză și ginecologie geriatrică – Subspecializare care se ocupă cu gestionarea simptomelor menopauzei în rândul femeilor în vârstă.

Când ar trebui să apelăm la un medic specialist în obstetrica-ginecologie?

Dacă ai nevoie de asistență medicală din următoarele motive, este recomandat să apelezi la un obstetrician/ginecolog:

  • Sarcina, travaliul și nașterea
  • Perioade menstruale neregulate
  • Boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital sau HIV
  • Infertilitate
  • Tulburări ale tractului urinar
  • Prolaps pelvin
  • Prolaps uterin
  • Vaginoza bacteriană
  • Leziuni benigne ale ovarelor, colului uterin sau vulvei
  • Dureri pelvine cronice
  • Dismenoree
  • Sarcină extrauterină
  • Avortul electiv sau spontan
  • Terapia cu estrogeni
  • Menopauză
  • Chist ovarian
  • Vaginită
  • Alte infecții precum cervicita, chlamydia, boala inflamatorie pelvină

Un medic specialist în obstetrica-ginecologie este, de asemenea, implicat în prevenirea bolilor și menținerea generală a sănătății reproducerii. Prin urmare, ar trebui să consulți un obstetrician-ginecolog pentru diverse teste de screening, cum ar fi testul Papanicolau.

Obstetricienii oferă, de asemenea, tratament și management pentru complicațiile sarcinii, cum ar fi prezentarea podală, puerperiul anormal, sarcina cu termen depășit, alimentația prenatală, consumul de droguri în timpul sarcinii etc.

Deoarece obstetrica-ginecologia implică unele dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care se confruntă femeile în viața lor, cum ar fi nașterea, controlul nașterii și menopauza, este important să găsești un medic în care să ai încredere și cu care să nu te simți incomod. Unele paciente preferă să mențină o relație cu un singur obstetrician/ginecolog care le poate oferi îngrijirea de care au nevoie de-a lungul vieții.

De asemenea, este important ca o femeie să fie controlată în mod regulat de un ginecolog odată ce își incepe viața sexuală, la fel cum este important ca o femeie însărcinată să primească îngrijiri prenatale de la un obstetrician pe toată durata sarcinii.

Ce este consultul ginecologic?

Consultul ginecologic, sau consultația ginecologică este o procedură de rutină și de diagnostic efectuată de către medicii ginecologi pentru a evalua starea generală a sistemului reproducător feminin și a determina prezența bolilor și infecțiilor. Aceasta poate avea ca obiect, de asemenea, fertilitatea și într-o anumită măsură, preconcepția, îngrijirea prenatală și maternă.

Consultul ginecologic a devenit din ce in ce mai important odată cu creșterea riscului de expunere a femeilor la infecții, boli cu transmitere sexuală și cancer. Cancerele ginecologice, precum cel ovarian, pot ucide mii de femei anual, deși pot fi tratate precoce sau prevenite prin consultații și screening-uri regulate.

Cui îi este recomandată o consultație ginecologica?

Consultația ginecologică este recomandată femeilor care au fost diagnosticate sau care suspectează că suferă de orice afecțiune care vizează părți ale sistemului reproducător feminin, cum ar fi uterul, trompele uterine și ovarele.

Consultul ginecologic poate fi, de asemenea, necesar ca parte a screening-ului ginecologic, acesta din urmă fiind esențial în depistarea precoce a simptomelor afecțiunilor care afectează sistemul reproducător.

Femeile care doresc să conceapă un copil pot colabora îndeaproape cu medicii ginecologi, mai ales că anumite afecțiuni pot provoca infertilitate. Acestea includ prezența ovulelor imature, sindromul ovarian polichistic (PCOS) și endometrioza. Între timp, dacă femeia este deja însărcinată, un obstetrician-ginecolog poate oferi îngrijirea necesară pentru a ajuta viitoarea mamă să se pregătească pentru naștere, să ducă sarcina la termen și, în cele din urmă, să nască un copil sănătos. În anumite cazuri, ei pot recomanda screening genetic pentru a determina dacă fătul are anumite tulburări genetice sau congenitale.

Femeile nu trebuie să fie bolnave sau însărcinate pentru a fi supuse unui consult ginecologic. Dacă femeia este activă sexual, are deja menstruație sau are antecedente familiale de probleme de reproducere, ea poate merge la un ginecolog pentru screening de rutină, programe preventive, planificare familială și contracepție.

Cum decurge o consultatie de ginecologie?

Deși este recomandat ca femeile să efectueze periodic un control ginecolog pentru prevenție, multe ajung la medic abia atunci când acuză simptome precum scurgeri vaginale, chisturi sau veruci la nivelul organelor genitale, durere în timpul urinării, sângerare neregulată și dureri în abdomenul inferior sau în partea inferioară a spatelui.

Ginecologul începe prin a obține detalii complete despre simptomele resimțite de către pacientă. În cadrul consultului ginecologic se vor discuta și fișele medicale ale pacientei, afecțiunile diagnosticate anterior, medicamentele luate și antecedentele familiale. Înainte de a pune orice diagnostic, de obicei sunt efectuate diverse teste. Acestea includ examene pelvine, test Papanicolau (unde se obține o probă de țesut cervical prin răzuire) și examene mamare și abdominale. Mărimea și forma uterului pot fi verificate și prin apăsarea a două degete în zona abdominală deasupra uterului. Vor fi, de asemenea, obținute măsurători vitale, cum ar fi tensiunea arterială și ritmul cardiac, precum și înălțimea și greutatea.

De asemenea, medicul poate efectua un examen fizic, care implică examinarea exterioară a vaginului, a zonei vulvei, a deschiderii vaginului și a organelor reproducătoare. Dacă urmează să efectueze un examen fizic, este recomandat ca pacienta sa evite contactul sexual cu 24 de ore înainte, activitatea sexuală putând afecta rezultatele testelor de screening, cum ar fi testul Papanicolau.

Testele imagistice pot fi, de asemenea, recomandate dacă rezultatele testelor rămân neconcludente. Opțiunile includ RMN, scanare CT și ecografia, toate fiind neinvazive.

În timpul consultației ginecologice, medicul poate oferi și vaccinuri împotriva cancerului de col uterin.

Este recomandat ca fetele cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să aibă prima vizită la ginecolog. Prima consultație ginecologica pentru fete adolescente va presupune de obicei doar o discuție cu medicul și nu va implica un examen fizic. Medicul va pune câteva întrebări generale despre istoricul personal și familial de sănătate.

Cât de des este indicat să efectuăm un consult ginecologic?

Este recomandat ca toate femeile cu vârsta de peste 18 ani să efectueze anual un consult ginecologic. Mamele în așteptare sau pacientele care tocmai au născut vor vizita medicul obstetrician-ginecolog mai des, în perioadele specificate de către acesta.

Cum se desfașoară o consultatie de obstetrica-ginecologie pentru viitoarele mame?

Procesul de consultație pentru viitoarele mame este diferit de un consult ginecologic general, deoarece sunt doi pacienți de luat în considerare: mama și copilul ei. După prima vizită din primul trimestru de sarcină, se recomandă efectuarea unei consultatii de obstetrica-ginecologie o dată la patru săptămâni.

În timpul acestor consultații din primul trimestru, medicul va verifica tensiunea arterială și greutatea pacientei și va oferi informații despre alimentație, stilul de viață și alte obiceiuri care pot îmbunătăți sănătatea pacientului și a fătului.

Al doilea trimestru va necesita, de asemenea, o vizită la medicul obstetrician-ginecolog o dată la fiecare patru săptămâni. Medicul va întreba pacienta dacă există sângerări vaginale, dacă s-au simțit contracții sau dacă copilul a început să se miște. Se vor măsura din nou tensiunea arterială și greutatea pacientei. De asemenea, medicul poate solicita un test de urină pentru a verifica dacă pacienta suferă de o infecție a tractului urinar sau de preeclampsie.

În timpul celui de-al treilea trimestru, pacienta poate veni la consult o dată la două săptămâni. După a 36-a săptămână de sarcină, pacienta va trebui să vină pentru vizite săptămânale. Medicul va verifica tensiunea arterială și greutatea pacientului, precum și nivelurile de proteine ​​și zahăr din urină. Creșterea bebelușului va fi monitorizată și prin măsurarea burticii pacientei. De asemenea, colul uterin va fi verificat pentru a determina dacă dilatarea a început deja. Pentru unele paciente, poate fi necesar un test de sânge pentru a verifica dacă suferă de anemie.

De asemenea, în timpul sarcinii, medicul obstetrician va analiza fătul cu ajutorul investigațiilor imagistice, procedura cea mai frecvent utilizată fiind ecografia. Ecografia este singura metodă imagistică prin care se poate vizualiza fătul fără a-l expune la radiații şi care permite identificarea în timp util a unor potențiale anomalii fetale.

Programează-te pentru o consultatie de obstetrica-ginecologie

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în clinicile Affidea-Hiperdia Piata Sudului și Affidea Sema
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea Medsan
Timisoara – serviciu disponibil in clinica Affidea-Hiperdia Timisoara
Brasov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex
Ilfov, Stefăneștii de Jos – serviciu disponibil in clinica Affidea Cosmopolis
Alexandria – serviciu disponibil în clinica Affidea-Exmed Alexandria Ghica
Galati – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în clinica Sanmed Valcea Clinica
Focsani – serviciu disponibil în clinica Affidea Focsani
Suceava – serviciu disponibil în clinica Affidea Suceava Obcini

Diagnostic general