Ai nevoie de un consult de geriatrie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este geriatria?

Denumită și îngrijire geriatrică sau îngrijirea vârstnicilor, geriatria se referă la o subspecialitate medicală care își propune să răspundă nevoilor speciale ale persoanelor în vârstă.

Se poate încadra în medicina generală, deși este mai frecvent asociată cu medicina internă, care este o ramură a medicinei adresată adulților.

Uneori, termenul de “geriatrie” poate fi confundat cu gerontologia. Deși ambele se referă la îmbătrânire, medicina geriatrică se referă la îngrijirea acordată persoanelor în vârstă, în timp ce gerontologia este studiul procesului de îmbătrânire.
Nevoile medicale ale organismului pot varia în diferite etape ale vieții, deoarece pot apărea multiple modificări fiziologice. De exemplu, bebelușii sunt cunoscuți pentru pielea lor moale și delicată. Cu toate acestea, până la vârsta adolescenței, hormonii îi vor face susceptibili la probleme comune ale pielii, cum ar fi acneea. Problema se poate extinde până la vârsta maturității timpurii. Pentru un pacient cu o vârstă înaintată, provocarea constă în menținerea unei producții optime de colagen, al cărui nivel poate scădea semnificativ la vârstnici, pierzând astfel din fermitatea pielii.

O altă problemă care este gestionată diferit în funcție de vârstă este obezitatea. În general, tinerii sunt predispuși să slăbească mai repede decât vârstnicii, deoarece aceștia din urmă au deja un metabolism scăzut. Obezitatea este o pandemie care crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Medicii generaliști și interniști pot asigura nevoile medicale ale persoanelor în vârstă, deoarece pregătirea și experiența le oferă instrumentele necesare pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, atunci când problema a devenit deja prea complexă, avansată sau dificilă, nu este neobișnuit ca aceștia să trimită pacienții către un specialist, denumit geriatru.

Când este recomandat să apelezi la un medic specialist în geriatrie?

Pacienții ar trebui să ia în considerare consultarea unui geriatru atunci când:

Sunt deja considerați vârstnici – Vârsta minimă poate varia în funcție de țară. De exemplu, în Statele Unite, o persoană este considerată în vârstă odată ce împlinește vârsta de 60 de ani, pe când în Romania, vârsta de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este de 65 de ani. Unii adulți ajung la această vârstă având o stare foarte bună de sănătate. Rolul geriatriei este de a se asigură că starea lor de sănătate se va menține la acel nivel cât mai mult timp posibil.

Au boli complexe – Nu este neobișnuit ca pacienții vârstnici să dezvolte mai multe tipuri de boli în același timp, mai ales dacă au fost deja diagnosticați cu cel puțin una dintre ele înainte de a ajunge la vârsta lor înaintată. Acest lucru se întâmplă și pentru că organismul se degradează treptat. De exemplu, un pacient care a fost diagnosticat devreme cu diabet de tip 2 poate dezvolta o boală renală sau retinopatie diabetică mai târziu în viață.

Iau prea multe medicamente – Dacă un pacient dezvoltă diferite tipuri de boli, este foarte probabil ca numărul de medicamente pe care este nevoit să le ia să fie unul foarte mare. Geriatrii se asigură că medicamentele nu au contraindicații și, pe cât posibil, păstrează programele de tratament mai simple și mai ușor de reținut. De asemenea, geriatrii monitorizează îndeaproape eficiența tratametului și introduc terapii care ar putea face intervențiile medicale mai confortabile.

Sunt susceptibili la boli sau afecțiuni specifice vârstnicilor – Anumite afecțiuni se pot manifesta sau deveni mai pronunțate atunci când pacienții ating vârsta înaintată. De exemplu, degenerescența maculară, care poate duce la pierderea vederii, apare aproape întotdeauna în timpul bătrâneții. Riscurile de a dezvolta cancer cresc, de asemenea, pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Geriatrii monitorizează starea de sănătate a pacienților vârstnici prin teste de screening și control fizic anual.

Au nevoie de alte tipuri de ajutor – Geriatria nu se limitează doar la sănătatea fizică a pacienților. Aceasta promovează, de asemenea, relații sociale sănătoase, stimularea abilităților cognitive și ajută pacienții să fie cât mai independenți posibil.

Ce este consultul de geriatrie?

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au probleme de sănătate existente sau necesită îngrijire medicală generală sunt încurajate să consulte un specialist în geriatrie. Scopul consultației este de a se asigura că pacientul este cât mai sănătos posibil prin introducerea unor tehnici de îngrijire adecvate și abordând cu promptitudine problemele medicale existente pentru a reduce riscul afecțiunilor care sunt legate de vârsta înaintată.

Care este rolul unui consult de geriatrie?

Un consult de medicină geriatrică va beneficia tuturor persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, în special celor care suferă de probleme medicale specifice, incluzând:

  • Boala Alzheimer și alte cazuri de demență sau probleme de memorie
  • Probleme neurologice
  • Boala Parkinson
  • Dificultăți de mișcare sau de mers
  • Incontinență sau constipație
  • Depresie
  • Tulburări de dispoziție și anxietate
  • Pierdere în greutate neașteptată
  • Artrită
  • Osteoporoză
  • Boli cardiovasculare

Dacă există dificultăți cu care membrii familiei se confruntă în îngrijirea pacientului la domiciliu, o consultație poate pune în lumină și tehnicile de îngrijire adecvate care nu numai că vor asigura sănătatea pacientului, ci vor face și ca întreg procesul să fie unul mai facil și mai eficient.

La finalul unui consult de geriatrie, medicul va furniza:

  • O evaluare detaliată a stării de sănătate existente a pacientului
  • Sfaturi privind gestionarea situației pacientului în general
  • O trimitere pentru investigații suplimentare, dacă sunt necesare mai multe informații pentru a pune un diagnostic

Cum decurge un consult de geriatrie?

Acest tip de consultație este susținut de un specialist în medicină geriatrică și poate dura între una și două ore sau mai mult dacă urmează să fie efectuate unele investigații. Consultatia este, în cele mai multe cazuri, inițiată de familia pacientului sau de medicul primar al acestuia, ambii putând fi prezenți în timpul programării.

Consultația începe de obicei cu o evaluare a istoricului medical al pacientului, a simptomelor existente și a rezultatelor testelor de laborator. Astfel, specialistului ar trebui să i se pună la dispoziție toate informațiile necesare, cum ar fi fișe medicale și de spitalizare, note de externare, lista de medicamente și evenimente recente legate de starea de sănătate a pacientului.

Nivelul de fragilitate al pacientului va fi apoi evaluat pe baza următorilor factori:

  • Greutate
  • Puterea sau slăbiciunea musculară
  • Nivel de energie sau epuizare
  • Nivelul de activitate fizică
  • Viteza de mers

Acest nivel de fragilitate va influența în mod semnificativ tipul și amploarea îngrijirii de care are nevoie pacientul.

Ghidat de informațiile disponibile, specialistul în geriatrie își va oferi sfaturile și sugestiile, care vor fi apoi aplicate de către medicul primar, rudele pacientului, un asistent social sau un îngrijitor.

Riscuri și complicații posibile

Un consult de geriatrie este un pas important pentru a se stabili dacă un pacient în vârstă primește tipul corect de îngrijire medicală de care are nevoie, în funcție de situația sa specifică sau de starea sa de sănătate. Mai mult decat atat, un consult de geriatrie îi poate ajuta pe cei vârstnici să se protejeze de riscurile și eventualele complicații la care sunt mai susceptibili, mai ales atunci când nu beneficiază de tipul și nivelul de îngrijire ideal de care au nevoie. Aceste riscuri includ:

Efecte secundare de la medicamente și proceduri medicale

  • Complicații post-chirurgicale
  • Sângerări
  • Infecţii
  • Cheaguri de sânge
  • Reacții alergice la medicamente sau anestezice
  • Durere
  • Deficiențe nutriționale

Întrucât multe cazuri care implică pacienți geriatrici sunt legate de căderi accidentale, specialistul în geriatrie evaluează și factorii de risc majori, enumerați mai jos, pentru a minimiza riscul și impactul acestor evenimente:

  • Fluctuațiile tensiunii arteriale
  • Mușchi slabi
  • Lipsa de flexibilitate și rezistență
  • Echilibru și mers slab
  • Reflexe mai lente
  • Dificultăți senzoriale (vedere, auz)
  • Probleme de vedere, precum cataracta sau glaucomul

Programează-te pentru o consultație de geriatrie

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Vâlcea – serviciu disponibil în clinica Sanmed Vâlcea Clinica
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea Medsan