Ai nevoie de o consultație de chirurgie plastică? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este chirurgia plastică?

Chirurgia plastică este o ramură a medicinei care se ocupă de restaurarea – sau, în unele cazuri, de „corecția” – atât a formei, cât și a funcțiilor diferitelor părți ale corpului. Termenul „plastic” nu face aluzie la noțiunea de “artificialitate” pentru care această specialitate medicală este cunoscută pe nedrept; de fapt, definiția chirurgicală a cuvântului „plastic” precede utilizarea modernă a termenului. În chirurgia plastică, acest termen este folosit pentru a desemna remodelarea sau sculptarea țesutului uman.

Domeniul chirurgiei plastice este cel mai bine cunoscut pentru chirurgia estetică sau cosmetică, prin care se urmărește îmbunătățirea aspectului fizic al unui pacient. Chirurgia estetică sau cosmetică este doar o ramură a domeniului; chirurgia plastică poate implica, de asemenea, microchirurgie, chirurgie a mâinii, chirurgie cranio-facială, tratamente pentru arsuri și chirurgie reconstructivă.

Chirurgia plastica are rădăcini în vremurile Egiptului Antic și s-a dezvoltat de-a lungul a mii și mii de ani. Mulți îl consideră pe otolaringologul Sir Harold Gillies, care provenea din Noua Zeelandă, dar a practicat la Londra, drept părintele chirurgiei plastice moderne. El este creditat pentru dezvoltarea diferitelor tehnici folosite în chirurgia plastică modernă, pe care le-a dezvoltat atunci când și-a propus să ajute soldații din Primul Război Mondial, care au suferit răni care le-au desfigurat fețele. Primul său pacient de chirurgie plastică – Walter Yeo – a fost supus unei intervenții chirurgicale cu lambou în 1917.

Care sunt principalele subspecialități ale chirurgiei plastice?

Microchirurgia – o ramură a chirurgiei plastice care presupune utilizarea unui microscop operator pentru a efectua intervenții chirurgicale asupra nervilor și vaselor de sânge de dimensiuni extrem de mici (cca 1 milimetru în diametru). Chirurgii plasticieni se pot specializa în această ramură, mai ales dacă urmează să efectueze transfer liber de țesut. Această procedură de reconstrucție implică sacrificarea țesuturilor donatorului pentru a fi transferate într-o altă parte a corpului care necesită reconstrucție. Microchirurgii – în special cei din domeniul chirurgiei plastice – pot efectua reconstrucția unei mandibule după rezecție ca formă de tratament sau management al cancerului oral, pierderea traumatică de țesut în majoritatea părților corpului, absența țesutului congenital și rezecția sânilor ca formă de tratament sau management al cancerului de sân.

Chirurgia mâinii este o altă ramură a domeniului care implică reatașarea sau reconstrucția membrelor și a țesuturilor moi din mână.

Chirurgia cranio-facială este o subspecialitate a chirurgiei plastice care implică de obicei proceduri efectuate pe craniu, cap, față, maxilare, gât și alte structuri asociate sau înrudite. Există proceduri chirurgicale cranio-faciale care implică manipularea oaselor, dar această subspecialitate nu este specifică anumitor tipuri de țesut sau os – chirurgii cranio-faciali lucrează pe țesuturi moi, mușchi, dinți, nervi, vase de sânge, oase și piele. Chirurgia cranio-facială poate implica îmbunătățirea sau restabilirea formei și funcției, inclusiv afecțiuni medicale desfigurante, cum ar fi despicături rare în structurile cranio-faciale, fracturi faciale, despicătură de palat, despicătură de buză, microsomia hemifacială, Sindromul Crouzon, Sindromul Treacher Collins și Sindromul Apert.

Chirurgia reconstructivă este una dintre cele mai cunoscute ramuri ale chirurgiei plastice deoarece practica sa își propune să efectueze intervenții chirurgicale pe diferite părți ale corpului – în afară de zona cranio-facială – pentru a restabili aspectul și funcția. Chirurgia reconstructivă este de obicei recomandată după traumatisme și răni severe sau după gestionarea sau tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Tratamentele pentru arsuri nu reprezintă o nișă foarte specifică a chirurgiei plastice, dar practica acesteia își propune să ofere restabilirea funcției și aspectului părților corpului afectate sau deteriorate de arsuri grave. Tratamentele pentru arsuri în domeniul chirurgiei plastice includ de obicei grefe de piele (poate cel mai comun tip de procedură chirurgicală pentru pacienții cu arsuri), extinderea țesuturilor, procedura cu lambou liber și microchirurgia pentru a restabili funcția vaselor de sânge și a nervilor.

Chirurgia estetică este poate cea mai cunoscută ramură a chirurgiei plastice. În timp ce celelalte subspecialități ale domeniului sunt preocupate de tratamentele necesare pentru daunele cauzate de răni, boli sau accidente, chirurgia estetică este pur opțională. Chirurgia estetică are ca scop îmbunătățirea aspectului unui pacient sau îndepărtarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Această ramură este, de asemenea, cea mai profitabilă, milioane și milioane de oameni din întreaga lume efectuând proceduri pentru a-și îmbunătăți sau păstra aspectul. Procedurile cosmetice populare includ chirurgia pleoapelor, rinoplastia, abdominoplastia, mărirea sanilor, liftingurile faciale și liposucția. Alte proceduri includ, de asemenea, intervenția chirurgicală la nivelul penisului, reducerea sânilor, liftingul sânilor, implanturile feselor, liftingul feselor, peelingurile chimice pentru îndepărtarea cicatricilor și a altor semne inestetice, conturarea corpului, labioplastia, fixarea urechilor, liftingul sprâncenelor și a frunții, liftingul obrajilor, implantul de bărbie, chirurgia ortognatică, îndepărtarea cheloidului, liftingul brațului, injecțiile de umplutură și refacerea sau întinerirea pielii prin tratamente cu laser.

Când ar trebui să apelezi la chirurgie plastică?

Chirurgii esteticieni, deși profesioniști medicali licențiați și înalt calificați, ar trebui să fie consultați numai dacă procedurile chirurgicale pe care dorești să le efectuezi la nivelul feței sau altor părți ale corpului sunt de natură cosmetică sau estetică. Așadar, dacă doresti să îți îmbunătățesti aspectul fizic și, implicit, starea psihologică și emoțională, atunci un chirurg estetician este potrivit pentru tine.

Dacă intenția este de a restabili atât forma, cât și funcția părților corpului care sunt deteriorate de boală sau răni, atunci este recomandat să apelezi la un chirurg plastician specializat în orice parte a corpului pentru care ai nevoie de reconstrucție. În cazul bolilor sau rănilor desfigurante, precum și al defectelor congenitale care interferează cu modul în care îți trăiesti viața de zi cu zi, cu siguranță trebuie să consulți și să soliciti tratament sau proceduri chirurgicale de la un chirurg plastician calificat care are un istoric cunoscut de operații reusite.

Bolile desfigurante pot include cancerul; multe metode de management și tratamente pentru această afecțiune pot implica proceduri chirurgicale care ar putea necesita îndepărtarea unei anumite părți a corpului. Un chirurg plastician te poate ajuta să restabilești aspectul zonei afectate, precum și funcția acelei zone care te va ajuta să îți traiesti viața cât mai normal posibil.

Ce este o consultație de chirurgie plastică?

Consultația de chirurgie plastica joacă un rol crucial în procesul decizional al unei persoane care are în vedere o astfel de intervenție.

Scopul său principal este de a ajuta pacienții să decidă dacă chirurgia plastică este sau nu opțiunea potrivită pentru ei. De asemenea, își propune să ajute pacienții să evalueze diferiți chirurgi plastici pentru ca aceștia să poata lua cea mai bună decizie. Pacienții care vor să apeleze la chirurgie plastică sunt sfătuiți să ia în considerare cel puțin trei chirurgi esteticieni diferiți, programând câte o consultație cu fiecare, astfel încât să poată alege unul în care să aibă încredere.

Ce presupune o consultație de chirurgie plastică?

Un consult de chirurgie plastica este primul pas înaintea unei intervenții chirurgicale estetice. Astfel, oricine se gândește să se supună unei astfel de proceduri va trebui să efectueaze o astfel de consulțatie. Până la sfârșitul consultului, pacientul ar trebui să aibă toate informațiile de care are nevoie pentru a decide ce fel de intervenție chirurgicală este potrivită, dacă trebuie să continue sau nu procedura și dacă chirurgul este potrivit pentru el.

În timpul consultării, chirurgul poate:

  • Pune întrebări cu privire la istoricul medical al pacientului
  • Examina partea corpului care necesită intervenție sau tratament
  • Oferi recomandari cu privire la tipul de procedură care se potrivește cel mai bine pacientului

Dacă pacientul are în vedere o procedură specifică, chirurgul poate explica și:

  • Cum se efectuează procedura
  • Ce fel de anestezic va fi folosit
  • Riscurile și complicațiile posibile ale intervenției chirurgicale, ratele lor de apariție și modul în care sunt tratate
  • Timpul estimat de recuperare după intervenție chirurgicală
  • Defalcarea costurilor și opțiunile de finanțare disponibile
  • La ce se poate aștepta pacientul de la tratament

Unii chirurgi plasticieni arată potențialilor pacienți fotografii ale pacienților cu care au lucrat în trecut, pentru a le oferi un exemplu vizual cu privire la rezultatele la care se pot aștepta.

O consultație inițială este diferită de o consultație preoperatorie, care se face atunci când pacientul este deja programat pentru o operație viitoare.

Cum decurge o consultație de chirurgie plastică?

Pentru a determina gradul de siguranță și rata de succes a procedurii de care sunt interesați, potențialii pacienți ar trebui să adune cât mai multe informații despre procedura și chirurgul plastician care o va efectua.

Pe lângă detaliile cheie ale procedurii, pacienții ar trebui să întrebe despre:

  • Acreditările chirurgului plastician
  • Experiența sa în tipul specific de intervenție chirurgicală pe care pacientul îl necesită (sau de câte ori a efectuat cu succes procedura)
  • Ratele de succes și rezultatele procedurilor sale anterioare
  • Certificările și acreditările profesionale ale chirurgului
  • Orice pregătire specială pe care o deține cu privire la procedura de care pacientul are nevoie

Având în vedere natura chirurgiei plastice, care presupune proceduri ireversibile în cele mai multe cazuri, precum și impactul pe care o astfel de decizie o are în viața unei persoane, pacienții sunt sfătuiți să-și ia tot timpul de care au nevoie și să pună toate întrebările pe care le pot avea. De asemenea, este recomandat ca aceștia să nu se grăbească în luarea unei decizii, să exploreze cât mai multe opțiuni și să consulte cât mai multe opinii.

Programează-te pentru o consultație de chirurgie plastică

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ritmului
Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brașov Calea București
Petroșani – serviciu disponibil în clinica Affidea Petroșani
Suceava – serviciu disponibil în clinica Affidea Suceava Obcini