Tipuri de cancer

Lumea medicală a împărțit tipurile de cancer funcție de localizarea tumorii inițiale. Conform acestui criteriu există mai multe tipuri de cancer :

Carcinom care apar la nivelul pielii sau a țesuturilor care învelesc organele și glandele. De obicei tumorile care se formează sunt solide. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer (cancerul de prostată, de sân, de plămân, sau cancerul colorectal sunt de tip carcinom)

Sarcom: acest tip apare în țesuturile care susțin și conectează organismul. Un sarcom se poate dezvolta în stratul de grăsime, mușchi, nervi, tendoane, articulații, vase sangvine, vase limfatice, sau os. Cel mai frecvent cancer osos este  osteosarcomul.

Leucemia este cancerul de sânge și apare prin modificarea celulelor sangvine care încep să crească incontrolabil. Aceste tipuri de cancer nu formează tumori solide. Există 4 tipuri de leucemie grupate în funcție de rapiditatea cu care se extinde boala (acută sau cronică) și de tipul celulei sanguine în care apare cancerul  : leucemie limfatică acută, leucemie limfatică cronică, leucemie mieloidă acută, leucemie mieloidă cronică.

Limfomul este tipul de cancer care apare în sistemul limfatic, acesta reprezintă o rețea de vase limfatice și glande care ajuta în lupta organismului cu infecțiile. Sunt identificate 2 tipuri de limfoame : Hodgkin și non- Hodgkin

Mielomul  multiplu  este un tip de cancer care apare în celulele plasmatice care sunt alt tip de celule imune. Celulele plasmatice anormale numite celule de mielom, se acumulează în măduva osoasă şi formează tumori în oase, în tot corpul.

Melanomul este un tip de cancer care se declanşează în celulele melanocite, acestea fiind celule specializate care produc melanina, pigmentul care conferă culorii pielii. Majoritatea melanoamelor se formează pe piele, dar melanoamele se pot forma şi în alte ţesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.