Regenerare celulară accelerată cu ajutorul infiltrațiilor PRP

Regenerare celulară accelerată cu ajutorul infiltrațiilor PRP

 

Dr. Munteanu Ana

Medic primar reumatologie

 

Pacienții Affidea Hiperdia cu afecțiuni musculoscheletate cronice beneficiază de proceduri inovatoare, non-chirurgicale. Astfel, se pot bucura de efectele infiltrațiilor cu plasmă îmbogățită cu trombocite ce reduc durerea, controlează inflamația și îmbunătățesc mobilitatea zonei afectate.

Ce este plasma proaspată îmbogățită cu trombocite PRP?

Sângele este format din plasmă, celule albe și celule roșii sau trombocite, acestea fiind elemente esentiale, ce joacă rol în funcționarea celulelor și în imunitate.

Plasma îmbogățită cu trombocite – PRP este formată din două elemente: plasmă (porțiunea lichidă a sângelui) și trombocite, un tip de celulă sanguină care joacă un rol important în vindecarea organismului. Trombocitele sunt binecunoscute pentru abilitățile lor în procesul de coagulare, dar conțin și factori de creștere ce pot declanșa reproducerea celulară și pot stimula regenerarea țesuturilor sau vindecarea în zona tratată.

Pentru a crea plasmă bogată în trombocite, se recoltează o probă de sânge de la pacient; aceasta se plasează într-un dispozitiv numit centrifugă care rotește rapid proba, separând celelalte componente ale sângelui de trombocite și concentrându-le în plasmă.

După crearea plasmei bogate în trombocite din proba de sânge a unui pacient, acea soluție este injectată în zona țintă, cum ar fi un genunchi rănit sau un tendon. Prin această procedură se urmărește îmbunătățirea concentrației factorilor de creștere într-o anumită zonă, pentru a accelera procesul de vindecare.

În unele cazuri, medicul poate folosi ultrasunetele pentru a ghida injecția.

Mecanismul din spatele injecțiilor cu PRP nu este încă complet înțeles. Studiile arată că numărul mare al factorilor de creștere în plasma bogată în trombocite poate stimula sau accelera procesul de vindecare, scurtând timpul de vindecare a rănilor și scăzând durerea.

Infiltrațiile cu PRP pot fi capabile să trateze o serie de leziuni și afecțiuni musculo-scheletale. De exemplu, afectarea în cadrul epicondilitelor sau tendinitelor/ tendinozelor, se poate prelungi fiind necesar un timp îndelungat pentru vindecare. Adăugarea infiltrațiilor cu PRP la un regim de tratament clasic poate ajuta la reîntoarcerea la activitățile curente mai repede prin stimularea procesului de vindecare și prin scăderea durerii.

Inițial injectarea de PRP s-a folosit postchirurgical și după afectările posttraumatice, în prezent fiind folosită și în tratamentul artrozei.

Infiltrația cu PRP, procedură fără riscuri

O infiltrație cu PRP este o procedură cu risc scăzut și, de obicei, nu provoacă efecte secundare majore. Procedura implică prelevare de sânge, așa că ar trebui să vă asigurați că sunteți hidratat și că ați mâncat în prealabil pentru a preveni aparitia ametelilor. Se recomandă de asemenea evitarea consumului de alimente grase cu 24 de ore anterior procedurii. Înaintea procedurii recomandăm să aveți o discuție mai detaliată cu medicul curant despre pregătirea în vederea efectuării procedurii. După procedură, este posibil să aveți o oarecare durere și aparitia de vânătăi la locul injectării.

Deoarece infiltratiile cu PRP constau în administrarea de celule proprii și plasmă, riscul unei reacții alergice este mult mai mic decât în cazul altor medicamente injectabile, cum ar fi corticosteroizii. Riscurile mai puțin frecvente ale infiltratiilor cu PRP includ: sângerare, leziune a tesuturilor din jur, infecţie, leziuni ale nervilor.

Dacă vă gândiți la infiltratiile cu PRP, experții Affidea Hiperdia vă pot furniza toate informațiile privind această procedură inovatoare.