Ce este Ergometria sau testul de efort?

Ergometria este o metodă de diagnosticare ce constă în efectuarea unei electrocardiograme (EKG) în condiţii de efort, permanent monitorizate de medicul specialist cardiolog, pentru a putea evidenţia afecţiuni ale cordului greu detectabile în condiţii de repaos.

Metodă cu largă aplicabilitate pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afecţiuni cardio-vasculare.

Rezultatele măsurate şi obţinute în timp real permit diagnosticarea cu precizie sporită şi, implicit, realizarea unei scheme de tratament cu rată maximă de succes.

Pregătirea pacientului:

Este foarte important ca medicul specialist Affidea să fie informat cu privire la istoricul afecţiunii/ afecţiunilor pacientului şi cu privire la ultimele rezultate imagistice sau de laborator pe care le-a efectuat anterior investigaţiei.
Pacientul va fi consultat înaintea efectuării testului de efort de către medicul cardiolog.
Efectuarea examinării presupune şi completarea unui chestionar specific şi a Declarației de acord pentru examinare, în care sunt cuprinse şi informaţiile cu privire la riscurile examinării.
Se va proceda apoi la montarea senzorilor si conectarea la aparatul înregistrator.
Pacientul îşi va urma tratamentul medicamentos uzual, pe care îl are prescris de medicul său curant, fără întrerupere.
Investigaţia de ergometrie presupune doar înregistrarea parametrilor EKG pe perioada depunerii unui efort controlat, în prezenţa medicului cardiolog. Nu există nici o limitare cu privirea la activitatea curentă, impunerea unui regim alimentar specific, sau alte măsuri similare.

Întrebări frecvente:

  • Cât durează o investigaţie Ergometrică?

Examinarea ergometrică/ testul de efort se desfăşoară pe o perioadă de cca. 15-25 de minute.

  • Cât este de sigură investigaţia de Ergometrie?

Medicul curant / trimiţător este singurul care va decide dacă investigaţia este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii şi a afecţiunii supuse studiului.
Investigaţia este total noninvazivă şi atraumatică, dar prezintă unele riscuri pentru pacient, care sunt explicate de către medicul cardiolog înaintea începerii examinării.

  • Cu ce să te îmbraci în timpul investigaţiei?

Pacientul va trebui să efectueze diferite activităţi fizice având aplicaţi pe corp diverşi senzori/ padele, fiind permanent monitorizat de un aparat EKG.
Pacientul va fi dezbrăcat până la brâu pe perioada testării.