July 15, 2021

Mens sana in corpore sano – cum influențează exercițiile fizice sănătatea psihicului tău

Mai fericit, mai puțin stresat, cu o memorie mai bună – orice vrei, sportul îți poate oferi. Trebuie doar să alegi exerciții potrivite. Citește mai departe și află cum este influențată starea ta psihică de diferite tipuri de exerciții fizice.

Antrenamentele și efortul fizic ajută corpul să elibereze dopamină în creier, o substanţă de care creierul se foloseşte pentru a transmite sentimentul de plăcere, de fericire. Pe lângă efectul de moment, cercetătorii Les Mills au descoperit beneficii pe termen lung, corelând tipul de antrenament cu abilităţile cognitive îmbunătăţite.

Fiecare tip de exerciţii afectează în mod direct zone diferite ale creierului aducând schimbări în funcţii mentale specifice. Astfel, dacă vrei să îmbunătăţeşti ceva în modul cum gândeşti, te poţi orienta către anumite tipuri de antrenamente:

  1. Exerciţiile cu greutăţi sunt bune pentru a stimula abilitatea de a construi raţionamente complexe. Ajută la îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp (multi-tasking) şi la soluţionarea problemelor.
  2. Yoga ajută la eliberarea de stres, frică, anxietate şi griji.
  3. Antrenamentele de tip HIIT sunt foarte bune pentru a reglementa apetitul şi a înăbuși poftele, inclusiv dependenţele. Conform specialiştilor, antrenamentele de intensitate sporită, pe intervale, reduce nivelului hormonului care îi induce creierului senzația de foame.
  4. Cardio este legat de hipocampus, acea porţiune a creierului care controlează, printre altele, memoria.
  5. Practicarea sporturilor de echipă influenţează multiple zone ale creierului. Astfel, este stimulată capacitatea de concentrare, conştientizarea spaţiului din jurul nostru şi abilitatea de a îndeplini mai multe sarcini.

O minte sănătoasă se poate dezvolta cel mai armonios într-un corp sănătos. Ne-a spus-o, de-a lungul vremii, motto-ul din latină “mens sana in corpore sano“, folosit de majoritatea instituţiilor internaţionale din domeniul sănătăţii. Şi ne-o spun şi oamenii de ştiinţă care descoperă tot mai multe conexiuni între exerciţiile fizice şi bunăstarea mentală.

Un articol realizat şi publicat cu sprijinul World Class, partener al Affidea Romania în cadrul campaniei dedicată sănătăţii bărbaţilor, ce se desfăşoară sub mesajul: “Cât de multă grijă ai de maşina ta? Eşti la fel de atent cu sănătatea?”