June 3, 2021

Semnele care pot indica aparitia cancerului la san

  • În România, 9000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. 1 din 3 femei  fiind diagnosticate in stadii avansate.
  • Ceea ce trebuie să știți este că 94% din cazuri pot fi tratate cu succes dacă afectiunea este diagnosticată în primele două stadii.
  • De aceea, este important să vă cunoașteti corpul și să știti cum este normal să arate sânii dumneavoastră.
  • Dacă știți cum arată normalitatea, atunci vă va fi mult mai ușor să observați când ceva nu este în regulă și să mergeți la un control.

1. Fiți atente la schimbările care pot apărea

Semnalul de alarmă nu constă doar în apariția unui nodul, sunt mult mai multe semne care pot indica apariția acestei afecțiuni.

Ceva la fel de subtil precum schimbarea în culoarea pielii de pe piept poate fi un indiciu. Fiți atente la oricare dintre modificările din imaginile prezentate și discutați cu medicul vostru dacă sunteți îngrijorate.

2. Verificați și simtiți

Verificați-vă sânii în mod regulat. Cu cât îi verificați mai des, cu atât mai repede veți ști cum este normal să se simtă și veți putea observa schimbările, în cazul în care acestea apar.

3. Mergeți la doctor

Nu întârziați vizita la doctor de frica a ceea ce ați putea afla. Multe schimbări nu au legătură cu apariția cancerului, însă dacă acesta este cazul, atunci afecțiunea trebuie diagnosticată incipient pentru a putea fi tratată cu succes.

4. Mergeți anual la screening mamar

Examinările precum ecografia de sân, mamografia sau RMN de sân pot identifica cancerul chiar și în stadiile incipiente, când este prea mic pentru a putea fi palpat. Aceste investigații, efectuate la timp, vă pot salva viața. În cazul in care aveti până în 40 de ani, este recomandat sa efectuati anual o ecografie de san, iar lunar sa efectuati acasa o autoexaminare a sanilor. După vârsta de 40 de ani, mamografia joacă rolul principal în detectarea cancerului la sân, deoarece poate detecta modificările în sân ce pot semnifica semne primare ale cancerului, dar care sunt mult prea mici pentru a putea fi simţite.