November 24, 2021

Scintigrafie

Scintigrafia este o procedură care are ca rezultat imagini (scan-uri) ale structurilor din interiorul corpului (inclusiv zone cu celule canceroase). Această investigație este utilizată pentru a diagnostica, stabili stadiul sau monitoriza anumite afecțiuni.  Pentru efectuarea investigației o cantitate mică de substanță radioactivă numită radionuceotidă este injectată intravenos sau este inghițită. Radionucleotidele de diferit tip calătoresc apoi către diverse organe. Un echipament cu o cameră specială se miscă în jurul persoanei așezate pe suportul special (un fel de pat) și detectează radiațiile emise de radionucleotide. Un computer formează o imagine a zonei în care radionucleotidele se acumulează, ceea ce se mai numește și scanare a radionucleotidelor.

Scintigarfia osoasă este una din cele mai frecvente investigații scintigrafice și rămâne în continuare una dintre cele mai importante investigații de imagistică medicală. Este precisă în detectarea fracturilor de stres și a metastazelor osoase, și poate oferi informații foarte importante pentru anumite leziuni presupuse (de ex. fracturi de coaste). Scintigrafia este foarte utilă în evaluarea de simptome noi, sau evaluarea răspunsului la un tratament în derulare, dar și în pronosticul pacienților cu tumori maligne cunoscute.

În cazul pacienților cu dureri de spate localizate în partea inferioară, această tehnică poate determina ‘’vechimea’’ fracturilor și prin urmare ajută la identificarea osteoporozei sau la identificarea altor cauze care au dus la apriția durerii ( de ex. spondiloză, artrită). Când există presupunerea că suferți de boala Paget, sugerată de o durere osoasă fără o cauză evidentă sau un nivel crescut de alcalin- fosfatază, scintigrafia osoasă este o investigație extrem de utilă. Utilizată împreună cu alte investigații adecvate, scintigrafia ajută în identificarea și localizarea osteomielitei. De asemeni investigarea prin scintigrafie poate furniza informații referitor la malignitatea sau benignitatea afecțiunii, sau poate furniza informații în plus în cazul anumitor tumori primare (de ex.  osteoame, osteoizi) situație în care evaluarea prin alte metode este dificilă.