July 9, 2021

Scintigrafia osoasă – o investigație de înaltă performanță pentru diagnosticul patologiei osoase

Scintigrafia osoasa este o metodă imagistică utilizată în diagnosticul patologiei osoase, adesea permițând diagnosticul timpuriu şi documentarea suplimentară a unor leziuni, comparativ cu metodele radiologice convenționale. În acest articol vei afla totul despre scintigrafia osoasa de la Dr. Claudiu Adrian Stan, medic primar medicină nucleară în cadrul Centrului de Excelență Oncologică Affidea Fundeni din București.

Cuprins

1. Ce este scintigrafia osoasă?
2. Indicații și utilizări comune
3. Pregătirea pacientului
4. Echipamentul de scintigrafie osoasă
5. Mod de desfășurare și durată
6. Ce simți în timpul procedurii?
7. Ce se întâmplă după efectuarea examinării?
8. Cine interpretează rezultatele?
9. Beneficii vs riscuri
10. Limitări
11. Unde poți efectua o scintigrafie osoasă?

Ce este scintigrafia osoasă?

ce este scintigrafia osoasa

Scintigrafia osoasă, sau scanarea osoasă este o investigație care utilizează imagistica nucleară pentru a diagnostica și evalua o varietate cuprinzătoare de boli și afecțiuni, inclusiv fracturi, infecții și cancer.

Imagistica nucleară implică utilizarea unor cantități mici de substanțe radioactive denumite radiotrasori, care sunt injectate în fluxul sanguin, a unei camere gamma speciale care poate detecta radioactivitatea și a unui computer pentru a vedea structuri precum oasele din interiorul corpului.

Radiotrasorul călătorește prin zona examinată și emite radiații sub formă de raze gamma care sunt detectate de camera gamma și de computer pentru a crea imagini ale scheletului (scintigrame). Analogii de fosfat (bifosfonații) pot fi marcați cu 99mTc (technetiu) și utilizați ca radiotrasori datorită bunei lor localizări în schelet și eliminării rapide din țesuturile moi.

Zonele în care se adună radiotrasorul sunt numite „puncte fierbinți” și pot indica prezența unor afecțiuni precum artrita, tumorile osoase maligne (canceroase), infecții și traumatisme osoase neobservate la radiografiile obișnuite.

Anomaliile sunt indicate de zonele osoase anormale care acumulează o cantitate mai mare sau mai mică din radiotrasor și care par mai strălucitoare sau mai puțin luminoase decât osul normal pe scintigrama osoasa.

Deoarece este capabilă să identifice activitatea moleculară în organism, scintigrafia osoasa are potențialul de a identifica numeroase boli și afecțiuni în stadiile lor incipiente, mult mai din timp decât radiologia convențională.

Scanarea osoasă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a urmări progresul tratamentului anumitor afecțiuni și a detecta metastazele osoase provenite din alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, sânul sau prostata.

Care sunt cele mai comune indicații și utilizări ale scintigrafiei osoase?

scintigrafie osoasa indicatii si afectiuni diagnosticate

Scanarea osoasă este utilizată în principal pentru a detecta răspândirea cancerului metastatic. Deoarece celulele canceroase se înmulțesc rapid, acestea vor apărea ca un punct fierbinte pe scintigramă. Acest lucru se datorează creșterii metabolismului și funcției de reparare osoasă în zona celulelor canceroase.

Scintigrafia osoasa poate fi, de asemenea, utilizată pentru a stadializa cancerul înainte și după tratament, cu scopul de a evalua eficacitatea acestuia.

Indicațiile scintigrafiei osoase sunt reprezentate în proporție de peste 90% de patologia din sfera oncologică, iar din aceasta majoritatea o constituie evaluarea tumorilor secundare (metastazelor osoase).

Indicații oncologice:

  • Tumori primare (de exemplu, sarcomul Ewing, osteosarcomul)
  • Stadiul, evaluarea reacției răspunsului la terapie și monitorizarea tumorilor osoase primare
  • Tumori secundare (metastaze osoase)
  • Stadiul și monitorizarea bolilor neoplazice
  • Distribuția activității osteoblastice înainte de radioterapia metabolică (89Sr, 153Sm-EDTMP, 186Re-HEDP)

Indicații pentru bolile non-neoplazice:

Modificările scintigrafiei osoase au loc ori de câte ori există o creștere de flux sanguin direcționată către leziune sau există o modificare a activității osteoblastice.

Din acest motiv, imaginile scintigrafiei osoase mai evidențiază și alte anomalii morfologice și metabolice în bolile non-neoplazice, cum ar fi:

  • Boli metabolice osoase (de exemplu Boala Paget, hiperparatiroidismul)
  • Infecția osoasă și a articulațiilor (de exemplu: osteomielita, artrita septică, spondilodiscita)
  • Lărgirea septică sau mecanică a fixării interne în cazul artroplastiei
  • Osteonecroza (de exemplu: la capul femural, mandibulă)
  • Durerea musculoscheletală sau osoasă de origine necunoscută

Alte indicații pentru efectuarea unei scintigrafii osoase pot include, dar nu se limitează la, următoarele:

  • Evaluarea traumatismelor osoase în situațiile în care radiografiile obișnuite nu le evidențiază
  • Detectarea fracturilor greu de localizat
  • Determinarea vechimii fracturilor
  • Determinarea locației unui os anormal în structuri osoase complexe, cum ar fi piciorul sau coloana vertebrală. Evaluarea ulterioară se poate face apoi cu tomografie computerizată (CT)  sau scanare prin rezonanță magnetică (RMN).

În ce constă pregătirea pentru scintigrafie osoasă?

pregatire pentru scintigrafie osoasa

Iată câteva indicații de care este important să ții cont în pregătirea pentru efectuarea examinării:

  • Este important să fii bine hidratat (1,5 – 2 litri de apă) în intervalul de timp dintre administrarea radiofarmaceuticului și achiziția de imagine.
  • Se recomandă ca hidratarea (2-3 litri) să continue 24 de ore după administrarea preparatului farmaceutic radioactiv.
  • Poți consuma alimente fără contraindicații, atât înainte, cât și după efectuarea scintigrafiei osoase.
  • Nu este necesară întreruperea medicației, însă este recomandat să informezi medicul cu privire la orice medicamente pe care le iei
  • Pacientele de sex feminin trebuie să comunice dăca sunt însărcinate sau dacă alăptează. În acest caz, scintigrafia osoasa se temporizează și se recomandă alte investigații imagistice.
  • Informează medicul dacă ai luat un medicament care conține bismut, cum ar fi Pepto-Bismol sau dacă ai efectuat o investigație cu raze X care folosește substanțe de contrast cu bariu în ultimele patru zile. Bariul și bismutul pot interfera cu rezultatele scintigrafiei osoase.
  • Lasă bijuteriile și accesoriile acasă sau îndepărtează-le înainte de începerea examinării, pentru a nu influența rezultatele procedurii.
  • Anunță medicul dacă ești alergic sau sensibil la medicamente, coloranți de contrast sau iod

De asemenea, pacienții trebuie să completeze un “Chestionar pentru scintigrafie osoasa“, necesar pentru interpretarea constatărilor imagistice, care să conțină:

  • Anamneza traumatismelor și a altor patologii osoase (osteomielita, neoplasme, boala osoasă metabolica)
  • Simptome actuale, constatările clinice
  • Rezultatele scintigrafiilor osoase anterioare sau alte examene de imagistica (CT, RMN, PET/CT) – copii ale interpretării rezultatelor și, dacă este posibil, și imaginile în format digital sau pe suport de hârtie/film radiologic
  • Rezultatele de laborator (de exemplu: markeri tumorali, fosfataza alcalină)
  • Istoricul terapiilor care ar putea afecta scintigrafia osoasa (de exemplu steroizi, chimioterapie, radioterapie, disfosfonati, terapie cu fier)
  • Istoricul operațiilor chirurgicale ortopedice și non-ortopedice care pot afecta rezultatele scintigrafiei osoase
  • Prezența patologiei sau a derivațiilor de tract urinar

Din ce este compus echipamentul de scintigrafie osoasă?

echipament scintigrafie osoasa

Medicina nucleară folosește o cameră gamma specială și tehnici de imagistică prin tomografie computerizată cu emisie fotonică (SPECT/CT) .

Camera gamma înregistrează emisiile de energie de la radiotrasor și le transformă în imagini. Camera gamma în sine nu emite nicio radiație și este dotată cu detectoare de radiații numite capete de cameră gamma. Acestea sunt închise într-o carcasă de metal și plastic și atașate la un portal rotund, de formă unei gogoși.

Pacientul stă întins pe o masă de examinare care alunecă între două capete de cameră gamma paralele, deasupra și dedesubtul pacientului. Uneori, medicul va orienta capetele camerei gamma la un unghi de 90 de grade deasupra corpului pacientului.

În SPECT/CT, capetele camerei gamma se rotesc în jurul corpului pacientului pentru a produce imagini detaliate, tridimensionale, în timp ce computerul creează imaginile folosind datele preluate de la camera gamma.

Cum se desfășoară o scintigrafie osoasa și cât durează?

scintigrafie osoasa desfasurare

În general, scanarea osoasă presupune următoarele etape:

  1. După sosirea în departamentul de scintigrafie, vei fi preluat de o asistentă și condus în sala de așteptare. Ți se poate cere să îndepărtezi orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care pot interfera cu procedura.
  2. După stabilirea indicației de scintigrafie osoasa, ți se va administra radiofarmaceuticul pe cale intravenoasă. Este nevoie de o perioadă de aproximativ 2-3 ore astfel încât radiofarmaceuticul specific să se localizeze la nivelul sistemului osteo-articular.
  3. Pentru o acuratețe a imaginii cât mai mare este nevoie de o bună hidratare în vederea eliminării radiotrasorului din țesuturile moi și excreției acestuia pe cale renală.  În acest timp, ți se poate cere să bei patru până la șase pahare de apă pentru a ajuta la îndepărtarea oricărui trasor care nu se concentrează în țesutul osos.
  4. De asemenea, ți se poate cere să golești vezica urinară înainte de a începe scanarea pentru a preveni ca orice radiotrasor din urină să blocheze vizualizarea oaselor pelvine în timpul scanării.
  5. Te vei întinde pe masa de scanare, cu fața în sus, pe care va trebui să stai nemișcat, deoarece orice mișcare poate afecta calitatea imaginilor obținute.
  6. Când începe scanarea, camera va realiza o serie de imagini. În funcție de motivul pentru care se efectuează investigația, camera se poate roti în jurul tău sau poate rămâne într-o singură poziție. Ți se poate cere să schimbi pozițiile între imagini. Scannerul se va deplasa lent peste tine de mai multe ori, deoarece detectează razele gamma emise de radiotrasor în țesutul osos.
  7. Tipul de examinare pe care o efectuezi va determina locația injecției și numărul de scanări efectuate. Pentru unele tipuri de scintigrafii osoase, fotografiile sunt realizate în timpul injectării radiotrasorului, imediat după, și apoi la trei până la cinci ore după injecție. Aceste tipuri de examinări sunt cunoscute sub denumirea de scanări osoase în trei faze.
  8. Când scanarea este finalizată, linia intravenoasă va fi îndepărtată. După examinare, poate fi necesar să aștepți până când medicul sau tehnicianul radiolog stabilește dacă sunt necesare mai multe imagini. Uneori, este nevoie de mai multe imagini pentru a clarifica sau vizualiza mai bine anumite zone sau structuri.

Etapa de scanare și obținere a imaginilor durează aproximativ 20-25 de minute. Această perioadă se poate prelungi cu aproximativ alte 15-20 de minute în cazul achizițiilor statice pentru detalii anatomo-funcționale sau SPECT/CT, pentru o mai bună localizare și caracterizare a leziunilor echivoce.

În total, în funcție de fluxul de lucru, variabil datorită tipurilor de investigații scintigrafice și de patologia specifică a fiecărui pacient, procedura scintigrafiei osoase ar trebui să dureze aproximativ 4-5 ore.

În timp ce scintigrafia osoasa în sine nu este dureroasă, necesitatea de a rămâne nemișcat pe toată durata procedurii poate provoca un oarecare disconfort, în special în cazul unei leziuni recente sau a unei proceduri invazive, cum ar fi o intervenție chirurgicală.

Ce vei simți în timpul procedurii?

scintigrafie osoasa procedura ce simti

Vei simți o ușoară înțepătură când asistenta sau tehnicianul radiolog va introduce acul în venă pentru linia intravenoasă. De asemenea, este posibil să simți o senzație de frig de-a lungul brațului în timpul injectării radiotrasorului.

Scintigrafia osoasă în sine este de obicei nedureroasă și rareori asociată cu disconfort semnificativ sau efecte secundare. Nu este nevoie de anestezie pentru efectuarea procedurii, iar sedarea este rareori necesară. Testul poate crea, în schimb, disconfort, dacă suferi de dureri articulare sau osoase. Încearcă să te relaxezi respirând încet și profund.

Copiii, în special, pot experimenta disconfort din cauza nevoii de a rămâne nemișcați pe parcursul procedurii. Părinții sunt încurajați să rămână cu copiii lor pentru a-i ajuta să rămână calmi și nemișcați.

Ce se întâmplă după efectuarea examinării?

dupa scintigrafie osoasa

După finalizarea scintigrafiei osoase, se recomandă să te miști încet când te ridici de pe masa scannerului pentru a evita orice amețeală de la statul întins pe toată durata procedurii.

Cantitatea mică de radiotrasor din corpul tău își va pierde radioactivitatea în timp prin procesul natural de descompunere radioactivă. De asemenea, poate trece din corp prin urină sau scaun în primele ore sau zile după test. Vei fi instruit să bei multe lichide și să urinezi cât de des posibil timp de 24 până la 48 de ore după procedură pentru a ajuta la îndepărtarea radiotrasorului rămas în corp.

Locul în care a fost plasată linia intravenoasă va fi verificat pentru orice semne de roșeață sau umflare.

Nu ar trebui să mai efectuezi alte proceduri cu radiotrasori în următoarele 24 până la 48 de ore după scintigrafia osoasa.

Îți poți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul te sfătuiește altfel.

Cine interpretează rezultatele scintigrafiei osoase?

scintigrafie osoasa interpretare rezultate

Un radiolog sau un medic specialist în medicină nucleară va interpreta imaginile și va trimite un raport medicului tău de trimitere. Acesta va căuta semne ale metabolismului osos neobișnuit pe scintigrama osoasa. Aceste zone apar ca „puncte fierbinți” mai întunecate și „puncte reci” mai deschise unde trasoarele s-au acumulat sau nu.

Deși o scintigrafie osoasa este sensibilă la diferențele în metabolismul osos, este mai puțin utilă în determinarea cauzei acestora. Dacă rezultatele scanării arată puncte fierbinți, este posibil să ai nevoie de teste suplimentare pentru a determina cauza.

Care sunt beneficiile și riscurile scintigrafiei osoase?

scintigrafie osoasa beneficii riscuri

Beneficii

  • Examenele de medicină nucleară oferă informații unice care sunt adesea imposibil obținut folosind alte proceduri imagistice. Aceste informații pot include detalii despre funcția și anatomia structurilor corpului.
  • Medicina nucleară furnizează cele mai utile informații de diagnostic sau tratament pentru multe boli .
  • O scintigrafie osoasa este mai puțin costisitoare și poate oferi informații mai precise decât intervenția chirurgicală exploratorie.
  • Scanarea osoasă ajută medicii să evalueze starea oaselor și să detecteze fracturile și alte anomalii care pot fi omise la o radiografie osoasă sau la un tip de examinare cu raze X.
  • Ajută la depistarea precoce a cancerului primar și a cancerului metastatic.
  • Poate detecta osteomielita, o infecție a osului sau a măduvei osoase.
  • Ajuta la monitorizarea efectelor tratamentului asupra anomaliilor osoase.
  • Procedura este lipsită de efecte secundare acute sau pe termen lung și, cu excepția cazurilor de pacienți foarte tineri, sedarea este rareori necesară.

Riscuri

  • Reacțiile alergice la radiotrasori sunt extrem de rare și de obicei ușoare. Informează întotdeauna medicul cu privire la eventualele alergii pe care le poți avea. Descrie orice probleme pe care le-ai putut avea în timpul examenelor anterioare de medicină nucleară.
  • Injecția cu radiotrasor poate provoca durere ușoară și roșeață, care ar trebui să dispară rapid după încheierea procedurii
  • Există întotdeauna un mic risc de deteriorare a celulelor sau țesutului în urma expunerii la orice radiație, inclusiv la nivelul scăzut de radiație al radiotrasorului utilizat în acest test.
  • Scintigrafia osoasa poate expune un făt în curs de dezvoltare la radiații, iar radiotrasorul poate fi transmis copilului prin laptele matern.

Dr. Claudiu Adrian Stan, medic primar medicină nucleară în cadrul Centrului de Excelență Oncologică Affidea Fundeni din București, subliniază avantajele scintigrafiei osoase față de alte metode de investigație:

În ultimele decenii, scintigrafia osoasa s-a folosit pe scară largă pentru evaluarea pacienților oncologici. Aceasta furnizează informații esențiale despre localizările leziunilor osoase (tumorile primare și metastatice), prognosticul și eficacitatea terapiei evidențiind modificările scheletului datorate asimilării trasorului.

Scintigrafia osoasa oferă avantajele examinării întregului corp utilizând acceași doză de radiofarmaceutic. În plus, metoda deține o parte funcțională, cea mai importantă, dar și una morfologică (structurală), contribuind, astfel, la acuratețea diagnostică.

Secțiunea funcțională ne oferă date asupra metabolismului osos, modificat în anumite tipuri de patologie. Modificările metabolismului osos apar înaintea celor structurale, astfel scintigrafia osoasa are capacitatea de a evidenția în stadii incipiente unele leziuni comparativ cu alte tehnici imagistice preponderent morfologice (Rx, CT, RMN).

Care sunt limitările scintigrafiei osoase?

scintigrafie osoasa limitari

Scanarea osoasa nu poate identifica unele tipuri de cancer. Ocazional, o constatare anormală la o scanare osoasă poate necesita teste suplimentare, cum ar fi CT, RMN, teste de sânge sau o biopsie pentru a ajuta la distingerea dintre osul normal și cel anormal.

Procedurile de medicină nucleară pot fi consumatoare de timp. Poate dura de la câteva ore la câteva zile pentru ca radiotrasorul să se acumuleze în zona de interes. În plus, realizarea imaginilor poate dura până la câteva ore. În unele cazuri, echipamentele mai noi pot scurta substanțial timpul de procedură.

Rezoluția imaginii imaginilor de medicină nucleară poate să nu fie la fel de mare ca cea a a imaginilor obținute cu ajutorul CT sau RMN. Cu toate acestea, scintigrafiile osoase sunt mai sensibile pentru o varietate de indicații. Informațiile funcționale pe care le oferă sunt adesea imposibil de obținut folosind alte tehnici de imagistică.

Unde poți efectua o scintigrafie osoasă?

scintigrafie osoasa affidea fundeni

Te poți programa pentru o scintigrafie osoasa în Clinica Affidea Fundeni, care se află la adresa Șos. Fundeni nr. 258, Sector 2, București. Investigația este disponibilă atât în regim privat, cât și prin decontare CNAS.

Centrul de Excelență în Oncologie Affidea Fundeni este cel mai mare centru de diagnostic imagistic de înaltă performanță și medicină nucleară din Romania, oferind o gamă extinsa de servicii medicale precum: PET/CT, SPECT/CT, RMN, CT, Mamografie 3D cu Tomosinteză, DEXA, analize de laborator, consultații clinice, dar și spitalizare de zi în specialitățile oncologie și neurologie.

Datorită tehnologiei de ultimă generație de care dispune, Affidea Fundeni a devenit Centru de Referință al GE Healthcare în Europa și găzduiește echipe medicale din întreaga Europa care vin aici pentru a studia cele mai bune practici privind utilizarea tehnologiilor avansate ale GE Healthcare pentru diagnosticarea precoce și monitorizarea pacienților oncologici.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Îți poți face o programare pentru scintigrafie osoasa cu bilet de trimitere sau fără, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.