June 23, 2021

Scintigrafia miocardică de perfuzie, investigație disponibilă la Clinica Affidea Fundeni

Scintigrafia miocardică de perfuzie este o tehnică imagistică cu sensibilitate diagnostică crescută, deosebit de utilă în evaluarea fluxului sanguin al mușchiului inimii și prevenirea bolilor coronariene. Citește mai departe și află tot ce ai nevoie să știi despre această investigație!

Cuprins

1. Ce este scintigrafia miocardică?
2. Indicații și avantaje
3. Pregătirea pacientului
4. Mod de desfășurare

Ce este scintigrafia miocardică de perfuzie?

ce este scintigrafia miocardica

Scintigrafia miocardică de perfuzie, sau scintigrafia cardiacă, este o metodă imagistică de investigație care folosește radiotrasori pentru evaluarea perfuziei (fluxului de sânge) de la nivelul miocardului. Metoda poate preciza afectarea arterei coronare funcțional semnificativă și are o mare capacitate de prognostic pe termen scurt și lung.

Imagistica de perfuzie miocardică folosește un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distribuția fluxului sangvin din miocard (mușchiul inimii). Imagistica de perfuzie identifică zonele în care fluxul sangvin miocardic relativ redus se asociază cu un proces patologic (ischemia sau necroza).

Imaginile de perfuzie se vor înregistra cu ajutorul tehnicilor de imagistică tomografică monofotonică (SPECT/CT), prin folosirea preparatelor farmaceutice radioactive care sunt extrase și reținute la nivelul miocardului un interval de timp variabil.

Cu ajutorul scintigrafiei miocardice, perfuzia (fluxul de sânge) inimii poate fi măsurată atât în repaus, cât și în condiții de efort, cu ajutorul substanțelor marcate radioactiv. Astfel, este posibilă diagnosticarea zonelor slab vascularizate ale inimii, fără a apela la măsuri invazive precum angiografia coronariană (cateterizare cardiacă).

Scintigrafia miocardică arată starea fluxului sanguin al mușchiului inimii, în timp ce angiografia coronariană vizualizează starea vaselor care alimentează miocardul cu sânge. Scintigrafia cardiacă este în mod special utilă în diagnosticarea bolii coronariene (CHD), cu precădere pentru a clarifica dacă constricțiile vaselor coronare au dus la o tulburare circulatorie relevantă a mușchiului inimii sau nu.

Care sunt indicațiile scintigrafiei miocardice și care sunt avantajele sale comparativ cu alte tehnici de investigație?

indicatii scintigrafie cardiaca

Mușchiul inimii este furnizat cu oxigen și substanțe nutritive printr-o rețea densă de vase de sânge, care poartă denumirea de vase coronare. Simptome precum senzația de presiune sau arsură în piept, care iradiază posibil către braț, sunt semnale de alarmă pentru boli ale arterelor coronare, printre care cea mai cunoscută este așa-numita boală arterială coronariană (BAC).

Problematic în ceea ce privește boala coronariană este că, chiar și atunci când vasele coronariene individuale sunt deja complet blocate, aceasta poate rămâne ascunsă, nefiind obligatoriu ca pacientul să prezinte simptome vizibile. Dificultățile de respirație sau durerile în piept la efort fizic (stres) pot indica, de asemenea, prezența bolii coronariene.

Detectarea în timp util a tulburărilor circulatorii ale inimii prin scintigrafia miocardica poate ajuta la prevenirea unui atac de cord, indicând necesitatea luării unor măsuri precum medicamentele pentru inimă, dilatarea vasculară sau intervenția chirurgicală de bypass.

Dacă în urma unei scintigrafii miocardice de efort sau de repaus nu exista constatări patologice, riscul pentru un eveniment cardiac în următorii cinci ani este mai mic de 1%, lucru confirmat de mai multe studii clinice.

Precizia de diagnostic a scintigrafiei miocardice este semnificativ mai mare decât cea a unei tomografii computerizate (scanare CT) sau a imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) a inimii. Mai ales când alte examinări oferă referiri destul de vagi la o boală a arterelor coronare, o scintigrafie miocardică este de mare importanță pentru stabilirea unui diagnostic final și precis.

În plus, examinarea permite o clasificare a riscului în comparație cu un colectiv standard de oameni sănătoși. Acest lucru ne ajută să evaluăm dacă pacientul are mai multe șanse de a beneficia de o terapie medicamentoasă sau dacă este necesar un cateter cardiac. Pe lângă localizarea tulburărilor circulatorii (zone de ischemie), extinderea zonelor de infarct poate fi indicată și cantitativ. Această metodă este, de asemenea, foarte potrivită pentru evaluarea progresului bolii.

Nu în ultimul rand, expunerea la radiații în timpul scintigrafiei miocardice este semnificativ mai mică decât în cazul examenului de cateterism coronarian. Ea corespunde expunerii anuale la radiațiile naturale pe Pământ sau unei scanări CT a plămânilor.

În cazul pacienților cu o îngustare însemnată a arterei coronare sau cu o rezervă de flux coronarian anormală, se va evidenția o zonă de concentrație diminuată a preparatului farmaceutic radioactiv în zona hipoperfuzată.

Dacă se evidențiază o hipocaptare (acumulare redusă) a radiotrasorului în condiții de stres mai evidentă decât în repaus, atunci cel mai probabil zona de concentrație diminuată este cauzată de ischemie (pefuzie redusă). Dacă însă zona de acumulare scăzută a radiotrasorului nu se schimbă în repaus, comparativ cu cea de la stres, defectul este cel mai probabil o zonă de necroză (cicatrice miocardică), deși, în anumite condiții, poate reprezenta un miocard viabil (funcțional), hipoperfuzat.

În plus față de perfuzia regională, înregistrarea datelor miocardice de perfuzie sincronizate electrocardiografic (ECG – electrocardiograma) permite calcularea funcției ventriculare globale și regionale și evaluarea relației dintre perfuzie și funcția ventriculară.

Iată mai jos un tabel cu cele mai comune indicații ale scintigrafiei miocardice*:

Functia VS dupa STEMI SMP-S în repaus
Functia VS dupa NSTEMI și angina instabila SMP-S în repaus
Functia VD dupa IM anterior VRN-PT
Diagnosticul BAC (boala arteriala coronariana) cu probabilitate de risc intermediar SMP-S la stres fizic
Diagnosticul BAC (boala arterială coronariană) preoperator pentru cauze majore non-cardiace la pacienți cu risc intermediar sau crescut SMP-S la stres fizic
Insuficienta cardiacă ischemică SMP-S în repaus (+VRN-PT)

*Abrevieri:

BAC = boală arteriala coronariană
ECG = electrocardiogramă
FEVS = fracția de ejecție a VS
IM = infarct miocardic
NSTEMI = infarct miocardic acut fără supradenivelare de segment ST
PT = prima trecere
SPECT = tomografie cu monoemisie fotonică
STEMI = infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST
SMP-S = scintigrafie miocardică de perfuzie sincronizată ECG
VD = ventriculul drept
VS = ventriculul stâng
VRN-PT = ventriculografie radionuclidică la prima trecere

Pregătirea pacientului pentru scintigrafie miocardica

scintigrafie miocardica pregatirea pacientului

Scopul investigației este reprezentat de evaluarea funcțională a miocardului, în special a ventriculului stâng, raportat la simptomatologia pacientului și la modificările apărute în cadrul altor investigații medicale ale pacientului. Examinarea scintigrafică presupune adesea administrarea radiofarmaceuticului în condiții de stres fizic (efort). Stresul fizic presupune o activitate fizică monitorizată ECG (electrocardiogramă) de către medicul cardiolog.

Se recomandă întreruperea medicației care poate interfera cu testul de stres fizic. Medicamentele care pot modifica obținerea unui stres adecvat sunt: nitrați, beta-blocante și antagoniști de calciu. Decizia de întrerupere trebuie să fie luată de medicul trimițător (cardiolog) și presupune întreruperea acestora cu 24-48h înainte, similar cu pregătirea pentru un test de efort ECG (electrocardiogramă).

Pentru testul de stres fizic se recomandă ca pacientul să fie îmbrăcat într-o ținută care să-i asigure confortul necesar în timpul și după efectuarea procedurii (ținută sport decentă).

Examinarea scintigrafică în condiții optime presupune și întreruperea cafeinei. Băuturile și alimentele care conțin cafeină (cafea, ceai, cola, ciocolată, etc.) și medicamentele care conțin cafeină (anumite analgezice, medicamente stimulante și de control al greutății) nu trebuie consumate începând cu cel puțin 12 ore înainte de scintigrafia miocardica de efort.

Scintigrafia miocardica necesită ca pacientul să fie nemâncat din dimineața procedurii. Dacă este necesară, examinarea în condiții de repaus presupune examinarea cu pacientul nemâncat, dar pacientul va aduce cu el o felie de pâine cu brânză, cașcaval sau șuncă (sandviș) pentru efectul colecistokinetic (de golire al colecistului) în vederea ameliorării artefactelor de imagine în special de la nivelul vezicii biliare. Se recomandă să aibă o sticla de apă plată din care se va hidrata în mod normal.

La pacienții cu diabet insulinonecesitant, regimul și dozarea insulinei trebuie optimizate în ziua examinării. La pacienții tratați cu insulină, poate fi utilă verificarea glicemiei înainte de testul la stres fizic.

Pacienții trebuie să fie stabili hemodinamic și clinic cu cel puțin 48 de ore înaintea testului.

Cum se desfășoară procedura?

scintigrafie miocardica desfasurare

În dimineața examinării, pacientul se prezintă la recepția centrului Affidea, apoi va fi direcționat către departamentul de imagistică nucleară.

După anamneză și consimțământul informat va urma testul de stres fizic ECG (electrocardiogramă) în prezența medicului cardiolog și a asistentei de medicina nucleară. La nivelul maxim de efort se va administra intravenos radiofarmaceuticul.

Pentru o bună acumulare la nivelul miocardului se recomandă ca pacientul să continue efortul pentru încă aproximativ un minut. Dacă nu poate fi menținut nivelul maximal de efort atins, acesta va fi redus corespunzător până la aproximativ 75% din nivelul inițial, în acord cu simptomatologia și posibilitățile de efort ale pacientului.

Urmează apoi un timp de așteptare în sala de așteptare din departamentul de scintigrafie de aproximativ 45 de minute în care pacientul poate consuma lichide.

Achiziția presupune ca pacientul să rămână nemișcat, sub o cameră de scintilație care se rotește în jurul lui (asemănător cu tomografia computerizată) pentru o perioadă de aproximativ 15 minute. Aparatul nu emite radiații ionizante, ci doar captează emisia radiofarmaceuticului care deja s-a localizat la nivelul mușchiului inimii. Uneori poate fi necesară și cuplarea achiziției cu una de CT (tomografie computerizată) în doză mică, pentru o mai bună localizare și ameliorare a imaginii scintigrafice.

După verificarea datelor obținute, pacientul poate părăsi centrul Affidea. Se recomandă o bună hidratare în restul zilei (2-3 litri de apa plată) și evitarea contactului cu copiii și femeile însărcinate. Este doar o măsură de prevenție pentru a reduce expunerea nemotivată la radiații ionizante. Acestea se vor elimina în procent de peste 90% în primele 24 de ore de la administrarea radiofarmaceuticului.

Dacă este necesar, în următoarea zi se va efectua scintigrafia miocardica de perfuzie în condiții de repaus. În aceasta situație pacientul va lua medicația cardiologică uzuală, dar nu va mânca în dimineața examinării. Nu va face testul de stres, iar radiofarmaceuticul se va administra în condiții de repaus. Procedura este aceeași cu cea de la scintigrafia miocardica de stres descrisă mai sus.

Interpretarea rezultatelor scintigrafice va fi efectuata de către un medic de medicină nucleară și acestea vor putea fi ridicate de la recepție sau trimise prin curier.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru scintigrafie miocardica de perfuzie, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.

Investigația este disponibilă în următoarele centre Affidea:

București – Affidea Fundeni (Șos. Fundeni nr. 258, Sector 2, București)