June 27, 2021

RMN multiparametric și scorul PI-RADS – diagnosticul precis al cancerului de prostată

"RMN

În România, anual, 4500 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape jumătate dintre ei nu supraviețuiesc fiindcă ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni.

De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă, 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani.

Care sunt simptomele cancerului de prostată?

În mod normal, cancerul de prostată nu prezintă simptome decât atunci când tumora crește și pune presiune asupra uretrei. Acest lucru generează probleme legate de urinare, iar simptomele pot include:

– nevoia de a urina foarte des și, mai ales, noaptea;

– jet urinar slab;

– durere și arsură în timpul urinării sau al ejaculării;

– sânge în urină sau în spermă;

Aceste simptome nu trebuie ignorate, însă nici nu înseamnă cu certitudine că aveţi cancer de prostată, de aceea investigațiile periodice sunt extrem de importante, mai ales după o anumită vârstă.

Simptomele care ar putea indica răspândirea cancerului sunt: durere puternică și senzație de amorțeală la nivelul pelvisului, durere în regiunea lombară și toracală, pierderea în greutate și a poftei de mâncare, oboseală continuă și aparent, fără motiv, greață și vărsături.

Cancerul de prostată poate fi depistat incipient și tratat cu succes

Standardul actual de diagnostic se bazează pe testarea antigenului specific prostatic (PSA), efectuarea unei investigații RMN de înaltă performanță și biopsia transrectală cu ultrasunete (TRUS).

Cu toate că testarea PSA și biopsia pot ajuta în multe cazuri la diagnosticarea cancerului de prostată, studiile au arătat că aceste proceduri oferă în unele cazuri informații incomplete despre sănătatea prostatei.

Există un test care poate depista cu maximă precizie cancerul de prostată – RMN multiparametric și scorul PI-RADS

Examinarea RMN multiparametrică a prostatei, cu ajutorul scorului PI-RADS, este o examinare detaliată și de mare finețe a prostatei prin care se urmărește depistarea anomaliilor ce prezintă riscul de a fi maligne.

Avantajele unui RMN multiparametric comparativ cu un RMN de pelvis obișnuit

  1. crește rata de depistare a cancerului semnificativ clinic, acesta putând fi tratat la timp cu succes, scăzând astfel mortalitatea prin cancerul de prostată
  2. decelează zonele suspecte pentru cancer semnificativ clinic și ghidează puncția pe aceste zone  – evitând rezultatele fals negative ale puncțiilor făcute în orb
  3. evită puncțiile non-necesare stabilind care noduli pot fi urmăriți

Examinarea se finalizează cu elaborarea unui raport standardizat care cuprinde leziunile decelate, localizarea precisă și caracterizarea lor, precum și stadializarea acestora în funcție de risc conform scorului PI-RADS.

PIRADS poate indica doctorilor opțiunea biopsiei

Scorul PI-RADS stadializează leziunile în funcție de riscul acestora de a fi maligne.

PI-RADS 1 – risc extrem de redus pentru prezența unui cancer semnificativ clinic (prezența cancerului este improbabilă)

PI-RADS 2 – risc redus pentru prezența unui cancer semnificativ clinic (prezența cancerului este foarte puțin probabilă)

PI-RADS  3 – risc intermediar pentru prezența unui cancer semnificativ clinic

PI-RADS  4 – risc ridicat pentru a fi prezent un cancer semnificativ clinic

PI-RADS  5 – risc foarte ridicat pentru a fi prezent un cancer semnificativ clinic

În cazul în care o leziune trebuie biopsiată examinarea multiparametrică oferă informații precise asupra zonei din prostată care este suspectă, riscul biopsiilor fals negative și al puncțiilor repetate fiind redus semnificativ.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

DESPRE AFFIDEA

Grupul Affidea este cel mai mare furnizor european de servicii medicale de diagnostic imagistic de înaltă performanță, cu 245 de clinici în 16 țări din Europa. În România, din Grupul Affidea fac parte un număr de 36 de clinici, care acoperă 19 județe.