July 3, 2021

Rezonanța Magnetică în patologiile gleznei (RMN Gleznă) – Care sunt beneficiile de diagnostic?

"RMN

Rezonanța Magnetică a gleznei (RMN gleznă) este metoda imagistică ce permite vizualizarea globală, cu acuratețe, concomitentă, atât a patologiei osoase, cât și a părților moi (ligamente, tendoane, cartilaje etc), vizualizare greu realizabilă prin ecografie, radiografie sau CT, luate separat.

Entorsele gleznei, foarte des întâlnite în practica medicală, reprezintă aproximativ 25% din traumatismele sportive, de multe ori oculte radiografic sau ecografic. De regulă, examinarea RMN gleznă este recomandată pentru entorsele severe, adesea provenite din diversele accidentări ale practicanților sportului de performanță și recreațional, sau pentru evaluarea durerilor persistente de gleznă la adulți și copii, în cazul în care ecografia sau radiografia nu oferă un diagnostic concludent.

Aflați mai multe despre investigația RMN gleznă din interviul cu Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Doctor în Științe Medicale – Affidea România.

 

Când este recomandată, de obicei, efectuarea examinării RMN gleznă și care sunt beneficiile de diagnostic?

Entorsele  gleznei, foarte des întâlnite în practica medicală, reprezinta 25% din traumatismele sportive, de multe ori oculte radiografic sau ecografic. De regulă, examinarea RMN este recomandată pentru entorse severe, adesea provenite din diversele accidentări ale practicanților sportului de performanță și recreațional, sau pentru evaluarea durerilor persistente de gleznă la adulți și copii, în cazul în care ecografia sau radiografia nu oferă un diagnostic concludent.

Rezonanța Magnetică este metoda imagistică care permite vizualizarea globală, cu acuratețe, concomitentă atât a patologiei osoase, cât și a părților moi (ligamentele colaterale, ligamentele sindesmofitice, tendoanele flexorilor și extensorilor, mușchii intrinseci ai plantei, retinaculele, cartilajul articular și fascia plantară) vizualizare greu realizabilă sau chiar imposibilă prin ecografie, radiografie sau CT, luate separat. Acest aspect are o importanță deosebită deoarece există afecțiuni cum ar fi deformațiile piciorului (plat, ecvin, valg etc) care sunt consecința injuriilor și disfuncțiilor tendoanelor tibiale, retinaculelor, ligamentului calcaneonavicular sau fasciei plantare.

 

Ce patologii pot fi diagnosticate prin aceasta examinare RMN gleznă?

Principalele patologii care pot fi diagnosticate prin Rezonanța Magnetică sunt:

-rupturile acute sau cronice ale ligamentelor colaterale, sindesmofitice, ligamentului Lisfranc, tendinopatiile flexorilor sau extensorilor piciorului, fasceita plantară, tendinopatia achiliană

-sindroamele cronice de impingement ale gleznei, pe fond de uzură la sportivi sau degenerativ la adulți, care sunt consecința rupturilor parțiale sau totale, netratate, ale ligamentelor talofibulare, calcaneofibular, tibiofibulare, deltoid

-sindroamele de sinus și tunel tarsian împreună cu sindroamele neurologice (denervarea și compresiile extrinseci ale nervilor)

-sindromul de os trigon, frecvent întâlnit la fotbaliști și balerini

-sindroamele de coaliție tarsale, în special cele fibroase

-instabilitatea gleznei consecință a rupturilor capsulare și musculoligamentare netratate

-patologia cartilajului articular (condromalacie, leziuni osteocondrale și condropatiile sportivilor)

-patologia piciorului diabetic, în special diferențierea dintre artropatia Charcot și osteomielita, greu de efectuat cu alte metode imagistice

 

Care sunt cele mai frecvente cauze în urma cărora un pacient poate ajunge să aibă nevoie de o examinare RMN gleznă?

-Entorsele grave, la care ecografia și radiologia nu aduc informații suficiente pentru un diagnostic complet și inițierea unui tratament corespunzător, reprezintă principala indicație la sportivi și în traumatismele severe.

Patologia traumatică și postraumatică este reprezentată de fracturi, fracturi de stres, rupturi acute/cronice ale ligamentelor și tendoanelor, leziunile cartilajului articular, instabilitatea și sindroamele de impingement. Rezonanța magnetică împreună cu radiografia diferențiază leziunile acute de cele cronice, selectează cazurile care au nevoie de intervenție chirurgicală de cele care necesită doar tratament de recuperare și, în completare la examenul clinic, evaluează obiectiv procesul de vindecare.

-Suspiciunea de ruptură a ligamentului Lisfranc, oculta radiografic, prin CT sau ecografic, care nerezolvată chirurgical conduce la dizabilitate severa sau chiar încheierea carierei sportive

-Durerile cronice și dizabilitățile la mers la adulți reprezintă un alt motiv pentru care este solicitată examinarea prin rezonanță magnetică

-Osteonecrozele și osteocondrozele

-Evaluarea pre și postoperatorie a rupturilor tendonului Achile

-Examinarea copiilor pentru apofizite de tracțiune și a femeilor însărcinate după luna a III-a de sarcină, în scopul evitării iradierii prin Rx sau CT

 

Când se folosește substanța de contrast?

Substanța de contrast se poate administra intravenos în patologia tumorală și inflamatorie, sau foarte rar intra-articular (artrografia RM) la sportivi pentru evaluarea  superioară a cartilajului articular și corpilor străini intra-articulari. La echipamentele RMN de 3 Tesla cu antene dedicate rezoluția de contrast superioară permite evaluarea rupturilor labrale și a tendoanelor coafei rotatorilor fără a folosi substanța de contrast.

Folosirea substanței de contrast este contraindicata la pacienții cu insuficientă renală și la acei pacienți, foarte puțini, cu alergie la gadolinium (substanța activa).

 

Când nu se poate efectua această investigație și ce anume trebuie să comunice pacientul echipei medicale?

În mod obligatoriu, pacienții trebuie să informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre următoarele situații medicale care pot crea probleme în timpul examinării RMN:

-stimulatoare cardiace, valve metalice cardiace sau defibrilatoare implantate

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme

-pompe de medicamente implantate sau externe (cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear

-plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor

-tije vertebrale metalice și proteze articulare

De regulă, cu excepția stimulatoarelor cardiace, valvelor cardiace metalice și implanturilor cohleare metalice examinarea se poate efectua. În cazul celorlalte situații medicul radiolog decide dacă examinarea se poate face, majoritatea dispozitivelor au o fișă de produs în care producătorul/fabricantul specifică dacă dispozitivul este sigur pentru o investigație RMN.

 

Cum decurge efectiv examinarea și care este durata acesteia?

Pacientul este introdus în tub invers, în comparație cu celelalte investigații RMN, adică cu picioarele înainte și capul în afara tubului (claustrofobii pot efectua lejer aceasta examinare).

Pacientul trebuie informat despre durata examinării, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau căști, i se recomandă să nu facă mișcări ale corpului sau membrelor în timpul examinării deoarece se pot artefacta imaginile.

Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

În mod obișnuit, o investigație RMN gleznă se desfășoară pe parcursul a 25 de minute.

Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Doctor în științe medicale – Affidea România

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.