July 15, 2020

Obezitatea – statistici îngrijorătoare la nivel mondial

Aproximativ 3,4 milioane de decese sunt înregistrate la nivel mondial, în fiecare an, din cauza unor boli care au ca principali factori de risc obezitatea sau excesul de greutate. Dacă în trecut obezitatea era considerată o problemă specifică țărilor dezvoltate, specialiștii atrag atenția asupra faptului că în prezent excesul de greutate și obezitatea sunt în creștere și în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban.
Iată câteva date relevante cu privire la obezitate, alături de câteva recomandări ale experților OMS:
1.Obezitatea este definită de către experți ca fiind o “acumulare anormală sau excesivă de grăsimi care poate afecta serios sănătatea”
Indicele de masă corporală (IMC) este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, exprimată în metri. Acesta este un indice utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. OMS definește supraponderalitatea ca un IMC mai mare de 25, iar obezitatea ca un IMC egal sau mai mare de 30.
2.Conform OMS, mai mult de 1,4 miliarde de adulți la nivel mondial erau supraponderali în anul 2008 și mai mult de jumătate de miliard de adulți erau obezi.
3.La nivel global, 42 de milioane de copii preșcolari erau supraponderali în anul 2013.
Obezitatea infantilă reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale secolului XXI.
Potrivit experților OMS, copii supraponderali au mai multe riscuri de a dezvolta diabet zaharat și boli cardiovasculare în tinerețe, boli care, la rândul lor, sunt asociate cu un risc mai ridicat de moarte prematură.
4.Excesul de greutate și obezitatea reprezintă riscuri majore pentru sănătate, reprezentând cauze importante ale unor boli care provoacă milioane de decese în lume.
De exemplu, 44% din cazurile confirmate cu diabet zaharat și 23% din cazurile confirmate cu anumite boli de inimă sunt atribuite excesului de greutate și obezității, conform specialiștilor OMS.
5. Obezitatea se datorează, în cele mai multe cazuri, unui dezechilibru între aportul de calorii ingerate și consumul acestora.
Un consum crescut de alimente calorice, combinat cu o lipsă a activității fizice va duce întotdeauna la un dezechilibru energetic și la o creștere nesănătoasă în greutate.
6.Populația trebuie să fie sprijinită prin politici publice să aibă acces la un stil de viață sănătos și să facă alegeri corecte în dieta zilnică, conform experților OMS.
O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea obezității, iar în acest sens recomandările sunt:
– menținerea unei greutăți normale pentru buna funcționare a organismului
– limitarea aportului de grăsimi
– creșterea consumului de fructe, legume, cereale
– limitarea consumului de zahăr și sare
7. Activitatea fizică zilnică ajută la menținerea unui corp sănătos.
Astfel, cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi poate reduce riscul de diabet, boli cardiovasculare, cancer de colon și cancer de sân.
Sursa: World Health Organization (http://www.who.int/en/)