May 17, 2019

CT si examinarile de inalta performanta disponibile la Affidea Medias – Dr. Andrei Pavel

Centrul Affidea Medias dispune de un nou echipament CT, ultraperformant, ce aduce numeroase avantaje de diagnostic imagistic atat pacientilor, dar si medicilor clinicieni, si care, pe langa confortul sporit oferit pacientilor si durata scazuta a examinarilor, permite si efectuarea unor investigatii imagistice complexe. Aflati mai multe din interviul cu Dr. Andrei Pavel, Medic Radiolog Affidea Medias.

 

Ce ne puteti spune despre noul echipament CT instalat la centrul Affidea Medias si principalele avantaje ale acestuia?

Noul echipament de Tomografie Computerizata – General Electric Optima CT520 - reprezinta un dispozitiv radiologic de inalta performanta ce aduce multiple avantaje de diagnostic imagistic pentru pacienti si medicii clinicieni, pentru tehnicienii de radiologie, dar si pentru medicul radiolog, avantaje indispensabile in formularea unui diagnostic corect si complet.

Dintre avantajele principale ar fi de mentionat durata redusa a examinarii, doza de radiatii scazuta necesara realizarii investigatiei, confortul sporit al pacientului in timpul achizitiei imaginilor (durata scazuta a examinarii si dimensiunile crescute ale tunelului CT vin in intampinarea temerilor pacientilor suferind de claustrofobie) si, mai ales, imbunatarirea calitatii imaginilor radiologice prin rezolutia spatiala superioara si posibilitatea achizitiilor multislice (care permit realizarea reconstructiilor multiplanare).

 

Care sunt principalele investigatii de Tomografie Computerizata care se realizeaza la centrul Affidea Medias si care sunt beneficiile de diagnostic ale acestora?

Centrul Affidea Medias ofera o gama larga de investigatii CT, existand practic o utilitate a examinarii pentru fiecare regiune a corpului: de la CT cerebral, CT regiune cervicala (pentru patologii in sfera ORL), CT toracic (examinari cu rezolutie inalta HRCT dedicate patologiei pulmonare) sau CT abdomino-pelvin, cu sau fara substanta de contrast, examinari CT ale tuturor segmentelor scheletului uman in caz de traumatisme, cand examinarea radiografica este echivoca.

In ceea ce priveste beneficiile de diagnostic, examenul CT este indispensabil in anumite patologii, care pot ameninta viata pacientului – patologia cerebrala acuta ischemica sau hemoragica, patologia vasculara acuta, in evaluarea pacientilor politraumatizati, in patologia abdominala acuta - unde aduce informatii esentiale atat clinicienilor in diagnostic, cat si chirurgilor in scopul abordarii corecte a interventiilor invazive. De asemenea, examenul CT are un rol important in diagnosticarea si, mai ales, in stadializarea patologiei oncologice, in evaluarea diseminarii tumorale la distanta, precum si in urmarirea evolutiei patologiei in context postterapeutic, aducandu-si aportul in implementarea unui management terapeutic corect.

""

Ce investigatii noi va oferi centrul odata cu instalarea acestui echipament?

Examinari specializate de tipul angiografiei CT pot fi realizate datorita timpului redus necesar achizitiei imaginilor, acest tip de examinari avand multiple aplicatii in patologia vasculara (trombembolismul pulmonar, sindromul aortic acut, ocluzia carotidiana, ischemia membrelor inferioare sau ischemia mezenterica).

Examinarea CT cu rezolutie inalta (HRCT) a toracelui este in prezent cea mai performanta metoda imagistica pentru evaluarea patologiei pulmonare, cu sensibilitate mare in detectia modificarilor fibrotice pulmonare din stadii incipiente, avand aplicabilitate larga in bolile interstitiale pulmonare. Tehnica CT cu rezolutie inalta permite de asemenea efectuarea examinarilor CT ale osului temporal si urechii interne si astfel o caracterizare in detaliu a unor structuri anatomice de dimensiuni milimetrice.

In categoria progreselor tehnologice ale Computer Tomografului GE Optima CT520, se numara sistemul “ASiR” (Adaptive Statistical Iterative Reconstruction) care faciliteaza efectuarea examinarilor de stadializare si urmarire imagistica oncologica cu o doza redusa de iradiere a pacientului, fara compromiterea calitatii imaginilor, si sistemul “VISR” (Volumetric Image Space Reconstruction) care permite imbunatatirea calitatii imaginilor reconstruite si astfel vizualizarea optimala a modificarilor structurale din patologia cerebrala, oncologica si pediatrica. Utilizarea reconstructiilor multiplanare permite o mai buna apreciere a detaliilor in spatiu, de mare utilitate in diagnosticul patologiilor din sfera ORL.

 

Care sunt principalele patologii care pot fi diagnosticate, in general, prin examinarile CT?

Tomografia computerizata, reprezentand cea mai versatila metoda imagistica, are utilitate intr-o gama larga de patologii.

In primul rand, patologiile acute, care necesita examinari in regim de urgenta, cum sunt:

  • politraumatismele;
  • accidentele vasculare cerebrale;
  • hemoragia cerebrala;
  • patologia vasculara acuta (anevrisme aortice, disectie de aorta);
  • patologia abdominala acuta (ocluzia intestinala, ischemia mezenterica, apendicita acuta, hemoragia digestiva, pancreatita acuta, colecistita acuta, litiaza reno-ureterala, infectii etc).

In al doilea rand, patologiile non-acute, cronice – oncologice, inflamatorii parenchimatoase, intestinale, osoase.

 

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru o investigatie CT?

Unul dintre marile avantaje ale examinarii CT este pregatirea minima necesara efectuarii examinarilor, lucru care permite investigarea pacientilor in regim de urgenta.

Referindu-ne la examinarile uzuale, depinzand de patologia si de regiunea anatomica investigata, unele examinari nu necesita o pregatire prealabila (tomografia in patologiile craniene, ale gatului, toracelui, urechii interne sau scheletului osos) sau necesita o pregatire minima, care poate presupune, spre exemplu, in unele patologii abdominale, administrarea orala de apa sau substanta de contrast cu cateva minute inainte de inceperea examinarii.

In cazul necesitatii unei pregatiri mai riguroase, pacientii vor fi intotdeauna anuntati si instruiti de catre personalul Affidea Medias in acest sens.

 

De ce trebuie sa aleaga pacientii centrul Affidea Medias? Care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele puncte forte in expertiza centrului?

Interesul continuu de a fi la curent cu tendintele actuale in materie de tehnologie medicala, profesionalismul, seriozitatea, precum si o buna instruire a personalului medical, ar fi cateva dintre motivele pentru care centrul Affidea Medias asigura servicii imagistice la standard foarte inalte, pe care le recomand cu incredere. Affidea Medias este un centru cu traditie si activeaza pe piata medicala locala de 12 ani. Centrul face parte din Grupul Affidea, cel mai important furnizor european in domeniul diagnosticului imagistic si, in acest fel, beneficiaza oricand de expertiza medicala si suportul liderului european in domeniu.