July 5, 2021

Investigația RMN Prostată Multiparametric – când este recomandată și ce beneficii de diagnostic oferă?

Investigația RMN (Rezonanta Magnetica) prostată multiparametric reprezintă cea mai nouă, completă și performantă metodă de examinare imagistică a patologiei oncologice a prostatei. Examinarea este indicată de medicul specialist/urolog dacă există suspiciune la tușeul rectal sau valori mari ale PSA raportat la vârsta pacientului. Aflați mai multe despre investigația RMN prostată multiparametric din interviul cu Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală – Affidea Cluj.

 

Ce este o investigație RMN prostată multiparametric?

Investigația RMN (Rezonanța Magnetică) prostată multiparametric reprezintă cea mai nouă, completă și performantă metodă de examinare imagistică a patologiei oncologice a prostatei. Este o combinație de imagistică morfologică (secventele T2W), imagistică funcțională (secvențele DWI/ADC) și contrast perfuzional dinamic (secventele DCE-MRI), care determină probabilitatea unui cancer de prostată semnificativ clinic.

Scorul de evaluare PIRADS versiune 2 stabilit prin RMN multiparametric stadializează leziunile în funcție de riscul de malignitate:

PIRADS 1 – prezența cancerului improbabilă

PIRADS 2 – prezența cancerului foarte puțin probabilă

PIRADS 3 – prezența cancerului echivocă – necesită puncție biopsie

PIRADS 4 – prezența cancerului probabilă – necesită puncție biopsie

PIRADS 4 – prezența cancerului foarte probabilă – necesita puncție biopsie

 

Când este recomandată efectuarea acestei investigații?

Simptomele care pot sugera o patologie tumorală prostatică la bărbații peste 50 ani sunt: micțiuni frecvente, în special noaptea, jet urinar slab sau întrerupt, micțiune sau ejaculare cu dureri și/sau arsuri, sânge în spermă/ urină.

De regulă, examinarea RMN prostată multiparametric este indicată de medicul specialist/urolog dacă există suspiciune la tușeul rectal sau valori mari ale PSA raportat la vârsta pacientului.

Examinarea RMN prostată multiparametric are valoare foarte mare în diagnostic datorită existenței cazurilor cu cancer de prostată semnificativ clinic în următoarele situații:

–  cancer de prostată cu rezultate histopatologice normale sau prezența doar a nodulilor “low grade” la biopsia sistematică baseline (prin erori de eșantionaj)

– 15-20% din cazuri de cancer de prostată au valori PSA normale

Examinarea RMN prostată multiparametric stabilește un scor de evaluare PIRADS versiune 2  care evaluează sau exclude riscul de cancer de prostată, iar în cazul cancerului de prostată existent precizează localizarea tumorii, volumul tumoral, agresivitatea, extensia extraprostatică și stadializarea tumorii.

Aceste informații împreună cu datele examenului clinic, valorile PSA, vârsta și comorbiditățile pacientului ghidează strategiile de tratament care pot fi în cazul cancerului de prostată localizat: supraveghere activă, brahiterapie interstițială prostatică, hormonoterapie, radioterapie externă, prostatectomie radicală și criochirurgie.

 

Care sunt avantajele unui RMN prostată multiparametric comparativ cu un RMN de pelvis obișnuit?

RMN prostată multiparametric este singura investigație care evaluează corect extensia extracapsulară stabilind din start tratamentul chirurgical sau non-chirurgical.

RMN prostată multiparametric depistează și caracterizează morfologic, funcțional și angioperfuzional ariile suspecte de malignitate la nivelul zonei periferice, zonei centrale/tranziționale și stromei fibromusculare ale prostatei, ghidând puncția biopsie și stabilind nodulii care nu  trebuie puncționați (“low grade”), ci doar urmăriți.

Întrucât puncția biopsie transrectală clasică (TRUS) poate avea rezultate fals negative, examinarea RMN multiparametric efectuată anterior puncției orientează locul puncției prin indicarea zonelor din prostată suspecte, iar imagistica prin fuziunea RM-Ecografie permite biopsia țintită a nodulilor suspecți. Astfel, este redus riscul de biopsii fals negative și disconfortul pacientului cauzat de puncțiile repetate.

Creșterea ratei de depistare a cancerului semnificativ clinic prin RMN multiparametric, facilitarea biopsiei țintite și, în final, diagnosticul histopatologic corect au ca efect final inițierea mai rapidă a tratamentului și scăderea mortalității prin cancer de prostată.

 

Când nu este recomandată efectuarea acestei investigații? Care sunt contraindicațiile?

Standardul de diagnostic modern în cancerul de prostata se bazează pe examenul clinic (tușeu rectal), testarea PSA, RMN prostată multiparametric și biopsie ecoghidată. Este necesar un interval de minimum 45 zile postpuncție, dacă examinarea RMN multiparametric este indicata după efectuarea puncției/biopsiei pentru a evita artefactele generate de hemoragia reziduală care pot altera calitatea imaginilor.

În mod obligatoriu, pacienții trebuie să informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre următoarele situații medicale care pot crea probleme în timpul examinării RMN:

-stimulatoare cardiace, valve metalice cardiace sau defibrilatoare implantate;

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;

-pompe de medicamente implantate sau externe (cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear;

-plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;

-tije vertebrale metalice și proteze articulare;

-corp străin metalic din organism

De regulă, cu excepția stimulatoarelor cardiace, valvelor cardiace metalice și implanturilor cohleare metalice examinarea se poate efectua. În cazul celorlalte situații medicul radiolog decide dacă examinarea se poate face (majoritatea dispozitivelor au o fișă de produs în care producătorul/fabricantul specifică dacă dispozitivul este sigur pentru o investigație RMN).

 

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectuarea investigației?

În general, examinarea RMN prostată multiparametric nu necesită pregătirea specială a pacientului. Medicul radiolog poate alege protocolul de examinare oportun în funcție de tipul de echipament disponibil, starea pacientului și contextul clinic particular.

La echipamentele de 1,5 Tesla, unele protocoale recomandă folosirea antenei intrarectale. De regulă, echipamentele de 3 Tesla nu necesită antena intrarectală.

Unele protocoale de examinare presupun în context clinic particular eliminarea conținutului gazos sau rezidual intestinal prin clismă cu minimum 2 ore înainte de examinare pentru minimalizarea artefactelor de susceptibilitate sau administrarea de spasmolitice (ex. buscopan) pentru diminuarea artefactelor de peristaltică intestinală.

Pacientul trebuie informat despre durata examinării, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau căști, i se recomandă să nu facă mișcări ale corpului sau membrelor în timpul examinării deoarece se pot artefacta imaginile.

Înainte de procedură, se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

În mod obișnuit, o investigație RMN Prostată Multiparametric se desfășoară pe parcursul a 50 de minute.

 

Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală – Affidea Cluj

Facultatea de Medicină Generală București – absolvită în 1987

Medic primar radiolog, Doctor în științe medicale

Competențe în ecografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică și management sanitar

Stagii de pregătire în imagistică musculoscheletală în clinica Sentrum Roentgen Institutt Oslo, Norvegia, în perioada 2007 – 2010

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

Clinica Affidea Cluj se află pe Str. Cireșilor nr. 15 C, pentru mai multe detalii sau programări îi puteți contacta pe colegii noștri la numerele de telefon 0264 407 970 sau 0724 308 309.

Affidea Cluj oferă pacienților investigații de Rezonanță Magnetică (RMN) realizate cu un echipament de ultimă generație de 3 Tesla – SIGNA Pioneer GE. Echipamentul ultraperformant oferă o calitate excelentă a imaginii medicale, astfel încât rezultatul să fie unul corect și oferit într-un timp cât mai scurt.

Aparatul a fost proiectat special pentru a ține cont de diversele nevoi ale pacienților, astfel încât aceștia să beneficieze de mai mult confort și să se simtă mai relaxați pe timpul investigației.