May 17, 2018

Investigatia RMN de San – cand este recomandata si cum decurge procedura

Examinarea prin Rezonanta Magnetica (RM) a sanului este o investigatie imagistica de inalta perfomanta, neiradianta si neinvaziva prin care se pot depista anomaliile existente in structura sanului, anomalii ce pot indica prezenta cancerului de san.

Rezonanta Magnetica a sanului nu este examinarea de prima intentie in investigarea sanului, cu ajutorul ei se pot evalua, monitoriza si stadializa cancerul de san si alte afectiuni mamare care prin alte metode imagistice, precum mamografie si/sau ecografie mamara, nu se pot decela.

Un aspect important de retinut este ca investigatia RMN san se efectueaza in zilele 7-14 ale ciclului menstrual, cand stroma glandei mamare este mai putin densa, iar sanul are un continut mai scazut de apa. Investigatia dureaza aproximativ 30 minute si se interpreteaza impreuna cu rezultatele ecografiei si mamografiei.

 

Medicul dumneavoastra va poate recomanda un RMN la san:

  • Daca aveti un examen mamografic anterior cu suspiciunea de leziune maligna
  • Ati fost diagnosticata cu cancer de san si medicul doreste sa determine stadializarea afectiunii
  • Aveti o scurgere suspecta sau o ruptura a implantului mamar
  • Aveti risc crescut de cancer de san, calculat prin instrumentele de risc care iau in considerare istoricul familiei si alti factori
  • Aveti un istoric familial de cancer la san sau de cancer ovarian
  • Aveti tesut mamar foarte dens, iar mamografiile nu au detectat un cancer de san anterior
  • Aveti o mutatie genetica a cancerului mamar ereditar (de exemplu, BRCA1 sau BRCA2)
  • Ati avut tratamente cu radiatii in zona pieptului inainte de varsta de 30 de ani
  • Aveti contraindicatie pentru mamografie

 

Cum sa va pregatiti pentru un RMN de san

Mentionati in ce perioada a menstruatiei va aflati.

Mentionati medicului dumneavoastra despre orice alergie pe care o aveti. In unele situatii este necesara substanta de contrast administrata intravenos, pentru a ajuta la o vizualizare mai buna a imaginilor. Informati medicul dumneavoastra despre orice alergii pe care le aveti pentru a evita posibilele complicatii cu substanta de contrast.

Informati medicul dumneavoastra daca aveti insuficienta renala cronica. Substanta utilizata in mod obisnuit in investigatiile RMN, denumita gadoliniu, poate provoca anumite complicatii la persoanele care sufera de probleme renale.

Informati medicul dumneavoastra daca sunteti insarcinata, existand contraindicatie relativa in primul trimestru de sarcina.

Informati medicul dumneavoastra daca alaptati. Daca alaptati, medicul va poate recomanda sa va opriti dupa efectuarea examinarii RMN. Conform Colegiului American de Radiologie, riscul pentru copilul dumneavoastra in urma administrarii substantei de contrast este extrem de scazut. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorata, opriti alaptarea timp de 12 pana la 24 de ore dupa efectuarea investigatiei, ceea ce va oferi corpului timpul necesar pentru a elimina substanta de contrast.

Nu purtati obiecte metalice in timpul examinarii RMN. Obiectele metalice, cum ar fi bijuterii, agrafe de par si ceasuri, trebuie scoase inainte de examinarea RMN.

Informati medicul dumneavoastra daca aveti implanturi metalice, cum ar fi un stimulator cardiac, stenturi metalice, valve metalice sau implanturi ale urechii interne. De regula, examinarea RMN nu este recomandata in aceste cazuri.

 

Cum va decurge procedura:

Un membru al echipei va va indruma prin etapele de pregatire. Vi se va oferi un halat de unica folosinta pentru a va schimba si veti primi instructiuni privind indepartarea bijuteriilor si a altor obiecte metalice. In cazul in care suferiti de claustrofobie, va rugam informati medicul dumneavoastra inainte de examinarea RMN.

In timpul examinarii, veti auzi anumite sunete care vin din interiorul echipamentului RMN, un lucru normal in aceasta investigatie. Din aceasta cauza, pentru confortul dumneavoastra, vi se pot oferi casti sau dopuri pentru urechi.

In timpul examinarii, tehnicianul va monitorizeaza din camera alaturata. Puteti vorbi cu personalul nostru medical prin intermediul unui microfon. Veti fi instruiti sa respirati in mod normal, dar sa ramaneti nemiscat pe cat mai mult posibil.

In cazul pacientelor cu implanturi mamare, rezonanta magnetica este singura examinare care permite aprecierea corecta si completa a integritatii implantului de silicon. Pentru acest tip de investigatii NU este necesara administrarea substantei de contrast.

Noile metode imagistice prin rezonanta magnetica permit asadar un diagnostic prompt si cat mai exact, intr-un timp scurt, care pot duce la o conduita medicala rapida si adecvata. Afectiunile care sunt depistate in stadii precoce, cresc sansa de vindecare si de supravietuire.

""

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

 

'