May 17, 2018

RMN de sân, sau RMN mamar – rolul și avantajele investigației în depistarea afecțiunilor mamare

Examinarea prin rezonanță magnetică a sânului este o investigație imagistică de înaltă performanță, neiradiantă și neinvazivă, prin care se pot depista anomaliile existente în structura sânului ce pot indica prezența cancerului mamar. Află tot ce ai nevoie să știi despre această tehnică imagistică de la Conf. Univ. Dr. Raul Baz, de la indicațiile clinice, la pregătirea pacientei și până la modul de desfășurare a acesteia.

Cuprins

1. Ce este RMN-ul de sân?
2. Care este rolul investigației?
3. Indicații clinice
4. Pregătirea pacientei
5. Mod de desfășurare
6. Interviu cu Conf. Univ. Dr. Radu Baz

Ce este RMN-ul de sân?

ce este rmn san

RMN-ul de sân, cunoscut și sub numele de  IRM sân sau RMN mamar, este o investigație imagistică care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru vizualizarea detaliată a structurii glandelor mamare.

Fiind neinvazivă și neiradiantă (nu folosește radiații X), examinarea prin rezonanță magnetică a sânului reprezintă în prezent tehnica imagistică cea mai avansată de explorare a sânului, având o mare mare sensibilitate în diagnosticul cancerului mamar.

Nefiind o investigație de primă intenție în diagnosticarea afecțiunilor mamare, de cele mai multe ori investigația RMN la sân se efectuează după mamografie și/sau ecografie mamară, în corelație cu rezultatele acestora.

Care este rolul unui RMN mamar în comparație cu alte metode de diagnostic?

rmn mamar rol

RMN-ul sânului nu este un înlocuitor pentru mamografie sau imagistica cu ultrasunete, ci mai degrabă un instrument suplimentar care are multe utilizări importante, inclusiv:

Screening-ul la femeile cu risc crescut de cancer de sân

Pentru femeile cu risc crescut de cancer mamar, de obicei din cauza unui istoric familial puternic, RMN-ul poate fi un instrument adecvat pentru depistarea acestuia.

Determinarea extinderii neoplasmului după un diagnostic de cancer de sân

Dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar, se poate efectua un RMN de sân pentru a determina:

  • cât de mare este cancerul și dacă implică mușchiul subiacent.
  • dacă există alte tipuri de cancer în același sân și dacă există un cancer nedetectat la sânul opus.
  • dacă există ganglioni limfatici anormal de mari în axilă, ceea ce poate fi un semn că neoplasmul s-a răspândit la acel loc.

Evaluarea ulterioară a anomaliilor observate pe mamografie și care sunt dificil de evaluat

Uneori, o anomalie observată pe o mamografie nu poate fi evaluată în mod adecvat doar prin această investigație sau prin ecografie suplimentară. În aceste cazuri rare, RMN-ul de sân poate fi utilizat pentru a determina dacă anomalia necesită biopsie.

Evaluarea locurilor de tumorectomie în anii de după tratamentul cancerului de sân

Cicatricile și cancerul recurent pot arăta identic pe mamografie și ecografie. Dacă o modificare a unei cicatrici de lumpectomie este detectată fie prin mamografie, fie printr-un examen fizic, RMN-ul de sân poate ajuta medicul să determine dacă modificarea reprezintă maturizarea normală a cicatricei sau o recidivă a cancerului.

Post-tratament la pacientele care primesc chimioterapie neoadjuvantă

În unele cazuri, cancerul de sân va fi tratat cu chimioterapie înainte ca acesta să fie îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvantă. În aceste cazuri, RMN-ul este adesea folosit pentru a monitoriza cât de bine funcționează chimioterapia și pentru a reevalua cantitatea de tumoră încă prezentă înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.

Evaluarea implanturilor mamare

RMN-ul este cel mai bun test pentru a determina dacă implanturile de silicon s-au rupt sau deteriorat.

Când este recomandată efectuarea unui RMN sân?

rmn mamar indicatii

RMN-ul mamar este indicat următoarelor categorii de femei, o dată la 6 luni, începând cu vârsta de 30 de ani:

  • celor care în urma testelor genetice li s-au identificat mutații genetice BRCA 1 sau BRCA 2;
  • rudelor de gradul I ale purtătoarelor cunoscute cu mutații ale genelor BRCA 1 sau BRCA 2;
  • femeilor cu un risc clinic de peste 20% de a face cancer mamar;
  • femeilor care suferă de sindromul Known Cowden’s, Li-Fraumeni sau Bannayan-Riley-Ruvalcaba, precum și rudelor de gradul I afectate ale acestora;
  • istoric familial: rude de gradul I diagnosticate cu cancer de sân înainte de 50 de ani.

De asemenea, medicul îți poate recomanda efectuarea unui RMN la sân dacă:

  • ai efectuat un examen mamografic anterior cu suspiciunea de leziune malignă
  • ai fost diagnosticată cu cancer de sân și medicul dorește să determine stadializarea afecțiunii
  • ai o scurgere suspectă sau o ruptură a implantului mamar
  • ai risc crescut de cancer de sân, calculat prin instrumentele de risc care iau în considerare istoricul familiei și alți factori
  • ai un istoric familial de cancer la sân sau de cancer ovarian
  • ai țesut mamar foarte dens, iar mamografiile nu au detectat un cancer de sân anterior
  • ai o mutație genetică a cancerului mamar ereditar (de exemplu, BRCA1 sau BRCA2)
  • ai efectuat tratamente cu radiații în zona pieptului înainte de vârsta de 30 de ani
  • ai contraindicație pentru mamografie

Examinarea RMN de sân mai este indicată în următoarele situații:

  • pentru a determina extensia locală a bolii la pacientele cu neoplasm de sân recent diagnosticat;
  • pentru determinarea leziunilor mamare oculte mamografic ale sânului contralateral;
  • pentru femeile sub 45 de ani, cu o structură densă a sânului și componentă intraductală extensivă;

Pe de altă parte, investigația RMN sân NU este indicată în următoarele cazuri:

  • pentru a înlocui mamografia și ecografia;
  • pentru leziunile cu risc scăzut de malignitate, determinate ecografic sau mamografic;
  • pentru screeningul femeilor cu risc mediu.

Pregătirea pacientei pentru RMN mamar

rmn san pregatire pacienta

Informează medicul în ce perioadă a menstruației te afli

Un aspect important de reținut este că investigația RMN sân se efectuează în zilele 7-14 ale ciclului menstrual, când stroma glandei mamare este mai puțin densă, iar sânul are un conținut mai scăzut de apă.

Menționează medicului orice alergie pe care o ai

În unele situații este necesară substanța de contrast administrată intravenos, pentru a ajuta la o vizualizare mai bună a imaginilor. Informează medicul  despre orice alergii pe care le ai pentru a evita posibilele complicații în cazul în care efectuezi un RMN mamar cu substanță de contrast.

Informează medicul dacă suferi de insuficiență renală cronică

Substanța utilizată în mod obișnuit în investigațiile RMN, denumită gadoliniu, poate provoca anumite complicații la persoanele care suferă de probleme renale.

Anunță medicul dacă ești însărcinată

RMN-ul a fost folosit încă din anii 1980, fără a fi raportat niciun efect negativ asupra femeilor însărcinate sau a fătului. Cu toate acestea, în timpul investigației, fătul este expus unui câmp magnetic puternic. Prin urmare, femeile însărcinate au contraindicații în a face un RMN în primul trimestru de sarcină, cu excepția cazului în care beneficiul examinării depășește în mod clar orice riscuri potențiale. De asemenea, femeile însărcinate nu ar trebui să primească substanță de contrast pe bază de gadoliniu decât dacă este absolut necesar.

Informează medicul dacă alăptezi

Dacă alăptezi, medicul îți poate recomanda să oprești temporar alăptarea după efectuarea examinării RMN de sân. Conform Colegiului American de Radiologie, riscul pentru copil în urma administrării substanței de contrast este foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru precauție suplimentară, este recomandat să oprești alăptarea timp de 12 până la 24 de ore după efectuarea investigației, ceea ce va oferi corpului timpul necesar pentru a elimina substanța de contrast.

Nu purta obiecte metalice în timpul examinării RMN de sân

Obiectele metalice, cum ar fi bijuterii, agrafe de păr și ceasuri, trebuie scoase înainte de efectuarea unui RMN mamar. Informează medicul dacă ai implanturi metalice, cum ar fi un stimulator cardiac, stenturi metalice, valve metalice sau implanturi ale urechii interne. De regulă, examinarea RMN nu este recomandată în aceste cazuri.

Cum se desfășoară procedura?

rmn san desfasurare

Un membru al echipei medicale te va îndruma prin etapele de pregătire. Ți se va oferi un halat de unică folosință pentru a te schimba și vei primi instrucțiuni privind îndepărtarea bijuteriilor și a altor obiecte metalice. În cazul în care suferi de claustrofobie, este important să informezi medicul înainte de examinarea RMN de sân.

În timpul examinării, vei auzi anumite sunete care vin din interiorul echipamentului RMN, un lucru normal în aceasta investigație. Din această cauză, pentru confort, ți se pot oferi căști sau dopuri pentru urechi.

De asemenea, pe tot parcursul procedurii, tehnicianul te va monitoriza din camera alăturată. Poți comunica cu personalul medical prin intermediul unui microfon. Vei fi instruită să respiri normal și să ramai nemișcată cât mai mult timp posibil.

În cazul pacientelor cu implanturi mamare, investigația RMN sân este singura examinare care permite aprecierea corectă și completă a integrității implantului de silicon. Pentru acest tip de investigații NU este necesară administrarea substanței de contrast.

Noile metode imagistice prin rezonanță magnetică permit așadar un diagnostic prompt și cât mai exact, într-un timp scurt, care pot duce la o conduită medicală rapidă și adecvată. Afecțiunile care sunt depistate în stadii precoce cresc șansa de vindecare și de supraviețuire.

Despre examinarea RMN a sânului – interviu cu Conf. Univ. Dr. Radu Baz

rmn san affidea constanta

În cele ce urmează, Conf. Univ. Dr. Radu Baz, unul dintre specialiștii de top în domeniul radiologiei și diagnosticului imagistic din România, medic primar în cadrul clinicii Affidea Constanța, ne va răspunde la câteva întrebări despre investigația RMN de sân.

Ce este examinarea RMN a sânului și care este rolul principal al acesteia?

Cancerul mamar este cea mai frecventă neoplazie la femei, în întreaga lume. Un aspect interesant, în același timp, se referă la rezultatele statisticilor care arată că, deși incidența cancerului la san este în continuă creștere, mortalitatea este în scădere. Și aceasta datorită nu numai terapiei mai eficace, cât și creșterii eficienței programelor de screening, de depistare precoce a bolii.

Acesta este contextul general în care discutăm despre RMN sân (sau IRM sân), investigație care utilizează un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru vizualizarea detaliată a structurii glandelor mamare. 

De remarcat este că acuratețea diagnosticului imagistic poate ajunge la peste 95% atunci când rezultatele obținute la RMN-ul mamar sunt corelate cu examenele imagistice anterioare, respectiv mamografie, ecografie mamară sau sonoelastografie, cu istoricul personal și cu datele consultației senologice.

De ce RMN-ul mamar nu este o investigație de primă intenție și se recomandă să fie precedată de o ecografie mamară și/sau mamografie, în funcție de caz?

Mamografia și ecografia sunt metodele imagistice dovedite ca fiind foarte utile în depistarea cancerului de sân, în majoritatea cazurilor. Utilizarea RMN-ului mamar nu este necesară în astfel de situații pentru că nu aduce informații suplimentare necesare stabilirii conduitei terapeutice.

Sunt situații bine stabilite în care RMN-ul de sân poate și trebuie utilizat ca metodă de primă intenție. De exemplu, atunci când există modificări clinice (noduli palpabili sau simptome), dar mamografia și ecografia mamară nu evidențiază anomalii. În astfel de cazuri, ca de altfel întotdeauna când se prezintă la medic, pacientele trebuie să pună la dispoziție toate analizele și investigațiile efectuate, pentru a permite o optimizare, o adaptare a examinării pentru fiecare caz în parte.

În ce situații medicale este recomandată această investigație pentru un diagnostic corect și mai multe informații? Care sunt indicațiile și contraindicațiile?

RMN-ul de sân nu înlocuiește mamografia/ecografia mamară, ci este o metodă de diagnosticare complementară acestora din urmă, reprezentând ultima verigă, dar și cea mai complexă, în algoritmul investigațiilor mamare la care se poate recurge.

Ca metodă de screening, RMN-ul mamar se recomandă doar pentru pacientele cu risc crescut pentru cancer de sân. În această categorie sunt incluse pacientele cu mutație a genei cancerului de sân ereditar (BRCA1 sau BRCA2), pacientele care au efectuat radioterapie toracică sub vârsta de 30 ani și pacientele cu istoric familial încărcat cu risc pentru cancer de sân.

În aceste cazuri, se recomandă efectuarea unui RMN sân o dată pe an începând cu vârsta de 25 sau 30 ani. Screening-ul mamar la femeile cu risc obișnuit de apariție a cancerului de sân se face cu ajutorul mamografiei.

Ca test diagnostic, RMN-ul de sân este recomandat și utilizat pentru pacientele cu:

  • formațiuni tumorale mamare palpabile, dar care nu sunt vizualizate la mamografie sau ecografie mamară;
  • în cazul unor discordanțe diagnostice la celelalte investigații imagistice efectuate anterior;
  • pentru pacientele cunoscute cu cancer de sân, pentru a stabili dacă e vorba de un cancer multicentric sau pentru a evalua sânul contralateral;
  • dacă există adenopatii axilare maligne, iar ecografia și mamografia nu au detectat niciun punct de plecare în sân.

Ca test de monitorizare, RMN-ul de sân trebuie folosit pentru aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie, în timpul chimioterapiei neoadjuvante (efectuată preoperator) sau postoperator, pentru diferențierea recidivei de cicatrice, la pacientele deja operate de cancer mamar.

Nu în ultimul rând, aș puncta utilizarea RMN sân pentru evaluarea integrității protezelor mamare, în prezent rezonanța magnetică fiind cea mai bună metodă imagistică de diagnosticare a rupturii unui implant mamar.

Încă doua aspecte aș dori să mai remarc. În primul rând, trebuie reținut că IRM-ul de sân nu înlocuiește puncția biopsie recomandată la mamografie sau ecografie pentru leziunile considerate incerte sau suspecte. Examenul RMN se poate efectua însă după puncție, dacă există una dintre indicațiile pe care le-am menționat anterior.

În al doilea rând, doresc să avertizez pacientele asupra posibilității de a primi o recomandare pentru ecografie după un RMN de sân. Acest lucru se poate întâmpla cu scopul de a decela un corespondent ecografic pentru o leziune incertă sau suspectă RMN (care nu fost descrisă la ecografia anterioară). Și asta deoarece leziunile incerte sau suspecte trebuie biopsiate și este preferabilă puncția ghidată ecografic. Puncția sub ghidaj RMN este, deocamdată, prea puțin disponibilă în România.

Principalele contraindicații ale examinării RMN sân sunt cele comune pentru toate examenele RMN și anume:

  • claustrofobie;
  • stimulator cardiac (pacemaker);
  • proteze valvulare cardiace (metalice);
  • fragmente metalice la nivelul capului, în special la nivelul orbitei
  • stimulator neuronal;
  • clipsuri/stenturi/materiale metalice cu componența feroasă;
  • insuficiență renală;
  • teren alergic;
  • tatuaje/machiaje permanente cu pigmenți de fier.

În ce constă pregătirea pacientei pentru a realiza o investigație RMN sân și ce informații trebuie să-i comunice medicului pentru ca beneficiile examinării să fie maxime?

Examinarea IRM sân nu necesită o pregătire prealabilă a pacientelor. Trebuie reținut că examinarea este bine a fi efectuată în prima jumătate a ciclului menstrual (zilele 7-14), aspect important pentru limitarea rezultatelor fals pozitive și fals negative.

În cazul în care se efectuează RMN mamar cu substanța de contrast administrată intravenos, pacienta nu trebuie să mănânce cu 3-4 ore înaintea examinării. De asemenea, este necesar ca pacienta să aibă o funcție renală bună, de aceea, va prezenta în ziua examenului rezultatele analizelor de creatinină și uree serică.

Un alt aspect important se referă la diversele tratamente urmate de pacientă. Unele dintre acestea, așa cum ar fi tratamentul de substituție hormonală, pot influența calitatea diagnostică a imaginilor obținute și necesită întrerupere înaintea examinării, dar numai cu avizul medicului curant.

Pacienții mai trebuie să cunoască faptul că intervalul minim după terminarea radioterapiei, la care se recomandă efectuarea examinării RMN sân, este de 12 luni.

Nu în cele din urmă, un alt aspect important este corelarea rezultatului RMN mamar cu celelalte investigații senologice, respectiv cu ecografia și mamografia, care trebuie aduse în ziua examinării.

Cum decurge propriu-zis procedura și cât timp durează această investigație?

Pacienta este așezată comod în decubit ventral (pe burtă) cu sânii fixați într-o antenă. RMN-ul de sân este nedureros și durează în general aproximativ 30-40 de minute. 

Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de cooperarea pacientului cu asistentul de radiologie. Este foarte important ca pacienta să stea relaxată și nemișcată pe parcursul examinării pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării poate duce la scăderea calității imaginii.

RMN-ul de sân se poate face doar cu substanță de contrast. Singura situație în care nu se utilizează substanța de contrast este atunci când este necesară aprecierea implantului mamar. 

Examenul RMN nu afectează integritatea implantului mamar și, așa cum am mai spus, RMN-ul de sân este investigația care apreciază cel mai corect și complet eventualele rupturi sau complicații ale implantului protezei. În rest, pentru evaluarea oricărui tip de leziune mamară este obligatorie utilizarea substanței de contrast.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru RMN sân cu bilet de trimitere sau fără, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.