November 17, 2020

Investigatia RMN de genunchi in Clinica Hiperdia (Grupul Affidea) – interviu cu Dr. Osama Alnuaimi, Medic Radiologie si Imagistica Medicala

Investigatia RMN la genunchi este indicata in situatiile in care durerea de genunchi este de cauza neprecizata si nu poate fi explicata prin diagnostic clinic, ofera imagini detaliate si foarte utile in cazul fracturilor osoase incerte (de stres), atunci cand radiografia nu este concludenta, in diagnosticul artritei (de cauza inflamatorie), a tumorilor osoase, a infectiilor osoase si periosoase, in evaluarea cartilajului articular,  meniscurilor articulare, ligamentelor si tendoanelor, dar si in alte situatii despre care puteti afla din acest interviu cu Dr. Osama Alnuaimi, Medic Radiologie si Imagistica Medicala

 

Cand este recomandata efectuarea unui RMN de genunchi? Care sunt indicatiile?

Rezonanta Magnetica (RMN) este o investigatie de diagnostic imagistic de inalta performanta, atraumatica, neinvaziva si neiradianta care foloseste combinatia dintre un camp magnetic intens si omogen si undele radio cu frecvente specifice pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.

Investigatia RMN la genunchi este indicata in situatiile in care durerea de genunchi este de cauza neprecizata si nu poate fi explicata prin diagnostic clinic, ofera imagini detaliate si foarte utile in cazul fracturilor osoase incerte (de stres), atunci cand radiografia nu este concludenta, in diagnosticul artritei (de cauza inflamatorie), a tumorilor osoase, a infectiilor osoase si periosoase, in evaluarea cartilajului articular,  meniscurilor articulare, ligamentelor si tendoanelor.

RMN de genunchi este indicat si in patologiile acute (rupturi de menisc, rupturi ligamentare, leziuni cartilaginoase, leziuni tendinoase, rupturi musculare si fracturi).

De asemenea, este indicat in diagnosticul corect in patologiile cronice (modificarile artrozice, sinovite, bursite, patologii tumorale, displaziile congenitale si instabilitati articulare.

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge sa aiba nevoie de o examinare RMN de genunchi?

Cele mai frecvente situatii in care o persoana se prezinta pentru un diagnostic RMN sunt legate de leziunile post traumatice acute (tenis, ski, fotbal), patologiile inflamatorii precum sinovita, dar si pentru anumite patologii tumorale pentru caracterizarea superioara a unei leziuni osoase si gradul de invazie locala.

Cand nu este recomandata aceasta investigatie imagistica?

Sunt anumite situatii in care aceasta investigatie nu este recomandata:

  • nu este recomandata pentru ca este inutila sau iese artefactata
  • pentru ca prezinta un pericol pentru viata pacientului

In mod obligatoriu, pacientii trebuie sa informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre urmatoarele obiecte si situatii medicale care pot crea probleme in timpul examinarii RMN:

-stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;

-pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear;

-placi metalice, suruburi, mese metalice pentru repararea osului sau articulatiilor;

-tije vertebrale metalice si proteze articulare;

-sisteme de neurostimulare;

-cateterele cu componente metalice;

-tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprancene (pot altera imaginea si exista riscul de aparitie a iritatiilor pielii sau umflare; pigmentii negri si albastri sunt cei mai problematici);

-produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot contine particule metalice;

-unele lucrari dentare, implanturi, obturatii sau aparate dentare; desi de obicei nu sunt afectate de campul magnetic, pot afecta imaginea in regiunea faciala si cerebrala;

-gloante sau alte tipuri de fragmente metalice;

-bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;

-corp strain metalic din organism.

De asemenea, trebuie evitata examinarea RMN la femeile gravide in primul trimestru .

 

Ce informatii ii ofera medicului investigatia RMN comparativ cu, de exemplu, CT sau radiografie?

Scanarea RMN ofera informatii pretioase despre leziunile de parti moi periarticulare (muschi, tendoane, plan subcutanat, nervi, banda ilio-tibiala), informatii despre leziunile meniscale (morfologie, gradul si tipul leziunii), leziunile cartilaginoase (grad), leziunile mixte osteochondrale (de exexplu: osteochondrita disecanta sau fracturile osteochondrale posttraumatce) leziunile ligamentare (ligamentul incrucisat anterior, ligamentul incrucisat posterior si ligamentele colaterale), edemul osos/contuzii osoase/ fracturi de stres la adult sau de lemn verde la copii, tumorile osoase, mai ales de spongioasa osoasa, si semnele de instabilitate patelara (patella alta si displazii trohleare cu clasificarea lor).

Cand se foloseste substanta de contrast si ce contraindicatii exista in utilizarea acesteia?

Substanta de contrast se foloseste pentru a spori rezolutia de contrast a unei leziuni (tumori, inflamatie, infectie) si in malformatiile vasculare. Este contraindicata la pacientii cu insuficienta renala si la acei pacienti, foarte putini, cu alergie la gadolinium (substanta activa).

 

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru un RMN de genunchi? Ce anume trebuie sa ii comunice pacientul medicului?

In general, pentru efectuarea unei investigatii RMN nu este necesara o pregatire speciala, dar pot exista situatii in care medicul solicita o anumita conduita alimentara inaintea efectuarii investigatiei

Medicul radiolog trebuie sa vorbeasca cu pacientul inaintea investigatiei si sa afle mecanismul producerii accidentului si locul de durere maxima pentru a comunica tehnicianului protocolul folosit si secventele care trebuie alese conform patologiei.

 

Ce presupune examinarea in sine pentru pacient si care este durata investigatiei?

Este bine ca inainte de inceperea scanarii sa existe o discutie cu doctorul si/sau cu tehnicianul RMN pentru a stabili corect indicatiile si locul de durere maxima pentru a putea fi investigat corect.

Durata exminarii este de aproximativ 20-30 min, perioada in care pacientul trebuie sa stea nemiscat pentru a evita aparitia unor artefacte pe imaginile RMN.

Metoda de investigatie RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient in ceea ce priveste zgomotul aparatului in cursul achizitionarii imaginilor  - un aspect normal in aceasta procedura. Echipamentele utilizate in clinicile Affidea si Hiperdia sunt moderne, performante si mai silentioase, iar ambientul este unul relaxant si calm pentru a reduce anxietatea pacientului. Pacientul poate solicita oprirea procedurii in orice moment al derularii ei printr-o simpla apasare de buton.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

 

Doctor Osama Alnuaimi  - Medic Radiologie si Imagistica Medicala - Hiperdia Elias (Hiperdia face parte din Grupul Affidea)

Facultatea de Medicina/Universitatea ALNAHRAIN, BAGDAD, IRAK

Specializare (Rezidentiat): UMF Carol Davila, Laboratorul de radiologie si imagistica medicala, Institutul Clinic Fundeni

Specializari: Patologii musculoskeletale si oncologice

Clinica Hiperdia Elias se afla la adresa B-dul Marasti nr. 17, Sector 1 (incinta Spitalului Clinic de Urgenta Elias).