July 8, 2021

Angio RMN – când este recomandată investigația și ce beneficii de diagnostic oferă

Angio RMN este o investigație neinvazivă utilizată pentru diagnosticul anevrismelor arteriale, malformațiilor arteriovenoase, stenozelor, ocluziilor, displaziilor și disecțiilor arterelor cerebrale, carotide, renale sau ale membrelor inferioare. Află mai multe despre această metodă de diagnostic de la Dr. Iulian Raus, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul clinicii Affidea Cluj.

Cuprins

1. Ce este angiografia RMN?
2. Indicații și patologii diagnosticate
3. Avantajele investigației
4. Contraindicații
5. Pregătirea pacientului
6. Limitări

Ce este Angio RMN?

ce este angio rmn

Angio RMN, cunoscută și sub numele de angiografie RMN sau, mai simplu, Angio RM, este o metodă neinvazivă de evaluare a arborelui vascular arterial și venos din organismul uman, similar angiografiei clasice (DSA) sau angiografiei CT, dar fără expunere la radiații X. Aceasta folosește rezonanța magnetică nucleară pentru a evalua vasele de sânge și pentru a ajuta la identificarea anomaliilor.

Există două tehnici principale de Angio RMN cu principii fizice diferite de obținere a contrastului intravascular:

Angio RMN TOF (“Time of Flight”) – vizualizarea fluxului vascular al arterelor și venelor se bazează pe mișcarea coloanei de sânge intraluminale, investigație care nu necesită administrarea substanței de contrast.

Angio RMN cu substanța de contrast CE-MRA (contrast enhanced MRA) – vizualizarea conformației anatomice a arterelor și venelor, precum și a peretelui vascular se bazează pe umplerea lor cu substanță de contrast paramagnetică (gadolinium).

Când este recomandată efectuarea unei angiografii RMN și ce patologii pot fi diagnosticate prin intermediul acesteia?

angiografie RMN indicatii

Medicii folosesc această metodă imagistică pentru a examina vasele de sânge în zone cheie, precum:

  • Creierul (Angio RMN cerebral și cranian)
  • Gâtul
  • Inima (Angio RMN cardiac)
  • Abdomenul (Angio RMN aorta toracica și abdomen)
  • Pelvisul
  • Membrele superioare și inferioare 

Principalele indicații ale angiografiei RM sunt:

  • identificarea anomaliilor, cum ar fi anevrismele arteriale
  • depistarea malformațiilor arteriovenoase - pot fi evaluate excelent prin Angio RMN TOF
  • detectarea stenozelor, ocluziilor, displaziilor și disecțiilor arterelor cerebrale, carotide, renale sau ale membrelor inferioare - pot fi evaluate excelent prin angio RMN cu substanța de contrast, care evaluează foarte bine morfologia peretelui vascular
  • detectarea bolii aterosclerotice (placă) în artera carotidă a gâtului, care poate limita fluxul de sânge către creier și poate provoca un accident vascular cerebral
  • identificarea plăcilor care duc la îngustarea arterelor de la nivelul picioarelor
  • pregătirea pentru angioplastie/plasarea stentului sau intervenția chirurgicală.
  • depistarea bolilor de la nivelul arterelor rinichilor și vizualizarea fluxului sanguin în pregătirea pacientului pentru un transplant de rinichi sau pentru plasarea de stent.
  • ghidarea chirurgilor care efectuează reparații ale vaselor de sânge afectate, cum ar fi implantarea de stenturi sau evaluarea unui stent după implantare.
  • detectarea leziunilor de la nivelul arterelor din gât, piept, abdomen, pelvis sau membre în urma unui traumatism.
  • evaluarea arterelor care hrănesc o tumoare înainte de intervenție chirurgicală sau alte proceduri, cum ar fi chemoembolizarea sau radioterapia internă selectivă.
  • identificarea disecției sau despicării aortei toracice sau abdominale sau ramurilor sale majore.
  • stabilirea stadiului și severității bolii coronariene
  • examinarea arterelor pulmonare cu scopul de a detecta embolia pulmonară
  • observarea anomaliilor congenitale ale vaselor de sânge, în special ale arterelor la copii (de exemplu, malformații ale inimii sau ale altor vase de sânge cauzate de boli cardiace congenitale).
  • screening-ul pentru boli arteriale, în special în cazul pacienților cu istoric familial

Care sunt avantajele investigației Angio RMN?

avantaje angio RM

Angiografia RMN are marele avantaj al noninvazivității, în comparație cu angiografia clasica (DSA), a cărei utilizare este grevată de un risc semnificativ de mortalitate (1-3%).

Investigația Angio RM este utilizată la pacienții cu alergie la substanțele de contrast iodate și la cei cu insuficiență renală, întrucât metoda TOF nu folosește substanță de contrast, iar metoda CE–MRA folosește gadoliniumul, care este practic nonalergogen.

Întrucât nu utilizează radiații ionizante, este examinarea preferată la copii, femeile însărcinate, pentru controlul posterapeutic al anevrismelor cerebrale (operație, postclipaj, postembolizare) sau la pacienții oncologici care au efectuat multiple examinări CT și PET/CT.

Un alt mare avantaj al angiografiei RM, în comparație cu angiografia clasică (DSA) sau angiografia CT, este evaluarea completă cu rezoluție maximă a întregului segment anatomic odată cu evaluarea pachetului vascular, vizualizând astfel eventualele patologii asociate (tumori, accidente vasculare ischemice sau hemoragice, neuroinfectiile, afecțiunile demielinizante, traumatismele cerebrale, afecțiunile degenerative sau metabolice și malformațiile anatomice).

Angio RMN este utilizată ca metoda de elecție pentru screeningul persoanelor aparținând unor grupe de risc: migrena, anamneza familială pozitivă pentru anevrisme și hemoragie subarahnoidiană rinichi polichistici, displazie fibromusculară, stenoze de artere renale etc.

Care sunt contraindicațiile angiografiei RM?

contraindicatii angio rmn

Investigația Angio RMN este contraindicată la pacienții cu suspiciune de anevrism rupt și tablou clinic de hemoragie subarahnoidiană acută, în aceste cazuri efectuându-se CT, puncție lombară sau DSA.

De asemenea, angiografia RMN este contraindicată la pacienții în situații grave, necooperanți, comatoși sau intubați, datorită timpului de achiziție al imaginilor mai lung decât al angiografiei cu sustracție digitala (DSA) și susceptibilității la artefactele de mișcare.

Pentru planningul terapeutic al anevrismelor sau malformațiilor arterio-venoase (chirurgical, embolizare sau iradiere gamma knife), angiografia RM trebuie completată cu angiografia cu sustracție digitală (DSA).

Această investigație nu se efectuează (contraindicație absolută) pentru purtătorii de pacemaker, valve metalice cardiace, corpi străini metalici intraoculari și implanturi cohleare metalice.

Există contraindicații relative pentru pacienții cu proteze metalice și clipuri anevrismale, întrucât după anul 2000, în comunitatea europeană, majoritatea dispozitivelor și protezelor sunt confecționate din materiale neferomagnetice (titan, nichel). Astfel, pacienții care au montate aceste dispozitive după anul 2000 pot efectua investigații prin Rezonanță Magnetică.

Pacienții purtători de proteze de oțel montate înainte de anul 2000 pot efectua angio-RM pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. În timpul examinării poate apărea o ușoară încălzire a segmentului examinat (ex: coapsa în cazul protezelor de șold), dar care nu contraindică examinarea.

O situație specială este reprezentată de femeile însărcinate în primul trimestru, a căror examinare prin angio-RM este contraindicată, însă investigația se poate efectua după vârsta sarcinii de 3 luni sau când beneficiul examinării depășește riscul cauzat de neefectuarea examenului angio RMN (de exemplu: o tumoră care nediagnosticată și implicit netratată pune în pericol viața mamei și a fătului).

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectuarea investigației?

angio RMN pregatirea pacientului

Pentru examinarea prin angio RMN nu este nevoie de nicio pregătire specială. Pacientul trebuie informat despre durata examinării și despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau căști. De asemenea, i se recomandă să nu facă mișcări ale corpului sau membrelor în timpul examinării deoarece se pot artefacta imaginile. Pacienții claustrofobi și copiii mici pot fi sedați procedural.

Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de par, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

Cât durează un Angio RMN? 

In medie, durata investigației angio-RM este de 25-30 minute.

Care sunt limitările angiografiei RMN?

angio RM limitari

Spre deosebire de angiografia CT, angio RMN nu permite vizualizarea și captarea de imagini ale depozitelor de calciu din vasele de sânge.

Imaginile RMN ale unor artere pot să nu fie la fel de clare ca imaginile angiografice pe cateter. Evaluarea RMN a vaselor mici, în special, poate fi dificilă. Uneori poate fi dificil să se creeze imagini separate ale arterelor și venelor cu ajutorul acestei investigații.

Pacienții care nu pot sta nemișcați sau pe spate pot avea imagini RMN de slabă calitate. Unele teste implică monitorizarea bătăilor inimii sau necesită ca pacienții să-și țină respirația timp de 15 până la 25 de secunde pentru a obține imagini de înaltă calitate. Orice tip de mișcare a pacientului, cum ar fi mișcarea toracelui în timpul respirației, mișcarea cardiacă sau alte mișcări involuntare, poate scădea calitatea imaginii și poate limita diagnosticul.

Este posibil ca unele persoane obeze să nu se potrivească în anumite tipuri de aparate RMN. Există limite de greutate pentru scannere.

O bătaie foarte neregulată a inimii poate afecta calitatea imaginilor. Acest lucru se datorează faptului că unele tehnici temporizează imagistica bazată pe activitatea electrică a inimii.

Datele actuale nu arată nicio dovadă convingătoare că RMN-ul fără substanță contrast dăunează fătului unei femei gravide. Cu toate acestea, dacă necesitatea examenului nu este stringentă, medicul poate amâna examenul până după naștere.

Agenții de contrast cu gadoliniu RMN sunt în general evitați în timpul sarcinii, cu excepția unor circumstanțe foarte specifice, în care examinarea este absolut necesară.

Despre Dr. Iulian Raus, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul clinicii Affidea Cluj

angio RMN affidea Cluj

  • Absolvent al Facultății de Medicină Generală București, anul 1987
  • Specializare în radiologie și imagistică medicala - UMF Iași - în perioada 1990-1993
  • Doctor în științe medicale din 2008
  • Cursuri postuniversitare cu obținerea competenței în ecografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică 1999-2003
  • Stagii de pregătire în imagistică musculoscheletală în clinica Sentrum Roentgen Institutt Oslo, Norvegia, în perioada 2007 – 2010

Clinica Affidea Cluj oferă pacienților investigații de Rezonanță Magnetică (RMN) realizate cu un echipament de ultimă generație de 3 Tesla - SIGNA Pioneer GE. Echipamentul ultraperformant oferă o calitate excelență a imaginii medicale, astfel încât rezultatul să fie unul corect și oferit într-un timp cât mai scurt.

Aparatul a fost proiectat special pentru a ține cont de diversele nevoi ale pacienților, astfel încât aceștia să beneficieze de mai mult confort și să se simtă mai relaxați pe timpul investigației.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru Angio RMN, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.

Investigația este disponibilă în următoarele centre Affidea: