May 17, 2021

Investigațiile CT și RMN în Uniunea Europeană

Progresele recente în domeniul tehnologiei de imagistică au ajutat medicii la îmbunătăţirea diagnosticării în fază incipientă şi la găsirea celor mai eficiente metode de tratare a afecțiunilor. Citește acest articol și află care este importanța utilizării investigațiilor CT și RMN în țările din Uniunea Europeană.

Tehnologiile precum CT şi RMN ajută personalul medical la o diagnosticare corectă în cazul unei arii largi de afecţiuni prin scanarea organelor interne şi a structurii corpului omenesc. Un avantaj major al Rezonanței Magnetice este că, spre deosebire de radiografia convenţională, acest tip de investigație nu expune pacienţii la radiaţii.

Numărul aparatelor CT şi RMN a crescut rapid în ţările Uniunii Europene, în ultimele două decenii. În anul 2012, Italia, Grecia, Finlanda şi Cipru s-au situat printre țările din UE cu cele mai multe aparate RMN raportate la numărul de locuitori. În ceea ce privește numărul aparatelor CT, în topul ţărilor din Uniunea Europeană, s-au situat Grecia, Letonia, Italia şi Cipru.

Nu există o metodă generală de a stabili un raport optim de aparate CT şi RMN per capita, însă, atrag atenţia specialiştii OECD, un număr prea mic de unităţi poate duce la un timp de aşteptare prea mare din partea pacienţilor.

Cele mai multe investigaţii RMN pe cap de locuitor în rândul țărilor din UE, în anul 2012, au fost realizate în Germania, Franţa, Luxemburg, Belgia şi Grecia. Aceleaşi ţări, mai puţin Germania, deţin supremaţia şi în ceea ce priveşte numărul de investigaţii CT realizate în același an, raportat la numărul de locuitori. În Grecia, spre exemplu, cele mai multe aparate CT şi RMN sunt folosite în clinici şi spitale private, doar o mică parte regăsindu-se în spitalele publice.

Numărul de investigaţii CT și RMN realizate variază nu doar de la o ţară, la alta, ci şi de la o regiune geografică, la alta, în interiorul aceluiaşi stat. De exemplu, în Belgia, diferența dintre două provincii cu privire la numărul de investigații CT și RMN realizate este dublă. În Marea Britanie, această diferenţă este şi mai mare.

În unele state europene, s-au adoptat regulamente care să promoveze folosirea optimizată a tehnologiilor de diagnosticare, precum Computer Tomografia, potrivit studiului OECD, ”Health at a Glance 2014”.

O directivă a Comisiei Europene din anul 2013 (2013/59/EURATOM) a reglementat un set de standarde de protecţie în faţa riscurilor aduse de expunerea la radiaţii. Gestionarea eficientă a dozei de iradiere ionizantă aferentă imagisticii medicale a devenit un domeniu de interes major pentru radiologi, radiografi și administratorii de spitale din întreaga Europă, ţinând cont de legislația comunitară recentă, ce stipulează liniile directoare relevante pentru statele membre. Directiva Europeană stabileşte măsurile specifice pe care furnizorii de servicii medicale trebuie să le implementeze până în luna februarie a anului 2018 cu privire la utilizarea radiației pentru tratamente și diagnostice medicale, inclusiv justificarea utilizării radiației și optimizarea dozei.

Euromedic International este primul furnizor de servicii medicale care a implementat programul DoseExcellence, urmărind, împărtășind și gestionând date ”dozimetrice” ale centrelor sale din diverse țări europene, în scopul optimizării dozei de iradiere administrată pacienților în urma unei investigații imagistice tip tomografie computerizată (CT).

Convenția încheiată de Euromedic cu un furnizor lider de piață în domeniul soluțiilor de gestionare a dozelor permite aparatelor noastre Computer Tomograf (CT) din nouă țări europene să fie conectate la soluția tehnologică „DoseWatch”.

Medicii din cadrul rețelei Affidea România beneficiează de training-uri speciale astfel încât, folosind echipamente de imagistică de înaltă performanţă, să poată măsura doza optimă pentru pacient pentru a minimiza efectele secundare, dar în acelaşi timp, să obţină o imagine clară pentru un diagnostic corect. Astfel, pacientul va şti că beneficiează de o investigaţie superioară, fără efecte secundare şi fără radiaţii majore.