May 24, 2021

Investigația RMN – beneficii și recomandări pentru pacienți – Dr. Ramona Boja

""

Puteți regăsi mai jos detalii cu privire la beneficiile și indicațiile examinării RMN oferite de către doamna Dr. Ramona Boja, medic radiolog în cadrul centrelor Affidea.

Ce tipuri de afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul investigației RMN?

O gamă largă de afecțiuni care determină modificări structurale/morfologice ale sistemelor și organelor corpului uman pot fi diagnosticate cu ajutorul RMN – de la afecțiuni inflamatorii (spondilita anchilozantă, artrite periferice, miozite, tenosinovite), traumatice (hemoragii intracraniene, leziuni traumatice ale coloanei vertebrale, multe fiind “oculte” radiografic) leziuni de menisc, ale cartilajului articular (ligamentare sau tendinoase), boli degenerative (artroze, hernii de disc etc.), patologia vasculară (accidente vasculare cerebrale, tromboze ale sinusurilor venoase craniene, anevrisme sau stenoze ale arterelor), afecțiuni cu componentă infecțioasă (fistule perianale, spondilodiscite infecțioase, abcese cu diverse localizări, meningoencefalite s.a.m.d.), până la tumori (există o ramură numită oncoradiologie în care RMN joacă un rol important prin prisma rezoluției de densitate pe care o oferă în vizualizarea părților moi), malformații congenitale (ale sistemului nervos central, de pildă) sau chiar unele disfuncții (există examinări speciale, cum este defecografia RM, care permite diagnosticul anumitor tulburări ale funcției sfincterului anal).

În evaluarea plămânilor, investigația imagistică de bază rămâne în acest moment computer tomografia (CT). Tiroida se investighează ca primă intenție ecografic, și doar în cazuri selecționate (formațiuni tumorale invazive în profunzime) pacienții vor beneficia de informații medicale suplimentare în urma unui RMN. Anumite componente calcifiate sau structuri osoase au uneori nevoie de a fi investigate complementar prin CT/ radiografie. De aceea, e bine de știut că adesea metodele imagistice nu se exclud, ci se completează reciproc.

Ce trebuie să știe pacientul înainte de efectuarea unei investigații RMN?

În primul rând, pacientul nu trebuie să aibă contraindicații majore (de ex. pace-maker-ul cardiac, implantul cohlear). Să nu aibă în corp elemente metalice incompatibile cu aparatul de RMN (tije, plăci, șuruburi care nu sunt omologate ca fiind în siguranță pentru explorările RMN, particule metalice ajunse accidental în organism în urma unor accidente sau a exercitării anumitor profesii). După anumite proceduri (ex. implantarea unor stenturi vasculare) este recomandată temporizarea investigației pentru o perioadă de 6 săptămâni.

Examinarea RM poate dura de la 15 minute la 90 minute, în funcție de regiunea examinată, complexitatea secvențelor necesare unui diagnostic optim și a necesității administrării substanței de contrast. Însă, majoritatea examinărilor durează aproximativ 25 minute. În tot acest timp, pacientul este rugat să stea nemișcat, pentru a nu afecta imaginile. De regulă pacientul stă culcat pe spate. Aparatul are forma unui tunel, iar pacienții care știu că suferă de claustrofobie pot beneficia de tratament anxiolitic preventiv, la recomandarea medicului specialist.

În cazul examinărilor cu substanță de contrast, cei care știu că au alergie la substanța de contrast paramagnetică (pe bază de Gadoliniu), trebuie să comunice acest fapt medicului trimițător și echipei de la RMN. De asemenea, pacienții care suferă de astm bronșic alergic, care sunt predispuși la alergii sau au în istoricul medical forme severe de alergie (șoc anafilactic, edem Quincke), necesită un consult alergologic, testare la substanța de contrast și tratament profilactic.

De reținut este faptul că pentru a putea administra substanța de contrast funcția renală a pacientului trebuie sa fie acceptabilă, de aceea pacientul trebuie să se prezinte la investigația RMN cu valorile recente ale creatininei serice (analiză uzuală din sânge, recomandată pentru a verifica funcția renala).

Pentru anumite regiuni (abdomen, torace-părți moi, cord etc.) este nevoie de colaborarea cu pacientul, în sensul în care acesta primește îndrumări despre cum să respire, achiziția imaginilor făcându-se în perioadele de apnee.

Examinarea RM a copiilor este o componentă care necesită abordare separată, adesea personalizată de la caz la caz.

Care sunt etapele de pregătire ale pacientului pentru o investigație RMN din momentul sosirii în clinică și până la finalizarea investigației?

Pentru majoritatea examinărilor nu este nevoie de o pregătire specială. La examinările abdominale și la cele cu substanță de contrast este de dorit ca pacientul să nu mănânce și să nu bea cu două ore înainte de examinare.

Există încă anumite examinări care necesită pregătiri speciale: colonografia RM necesită pregătire similară celei pentru colonoscopie (evacuarea conținutului colonului în preziua examinării), RM de prostată cu antena endorectală, pentru care pacientul trebuie să facă o clismă în dimineața zilei în care este programat.

La intrarea în clinică, pacientul intră în contact cu colegii noștri de la Recepție care întocmesc fișa pacientului, solicită datele personale, inclusiv CNP (recomandăm ca pacienții să vină cu buletinul/ cartea de identitate), li se vor adresa întrebări legate de eventualele contraindicații (de la pace-maker la corpii străini metalici, alergii etc.), iar pacientul va completa un formular de consimțământ, care conține toate aceste detalii. De asemenea, este important de știut înălțimea și greutatea corporală, deoarece aparatul adaptează câmpurile magnetului în funcție de constituția fiecărui pacient, pentru a optimiza examinarea.

Colegii tehnicieni imagiști (asistenți medicali specializați pentru examinările RMN) preiau pacientul din sala de așteptare și îl îndrumă spre cabina de schimb. Pacientul este rugat să lase în cabină toate obiectele cu conținut metalic sau componente electronice (monede, telefon, ceas, card, curea, agrafe de păr, proteze dentare detașabile etc.), primește un halat și papuci de unică folosință și este îndrumat spre camera RM. În tot acest timp, este informat despre modul de funcționare al aparatului, inclusiv faptul că produce un anumit zgomot.

Pacientul este poziționat pe masa de examinare și se conectează consolei anumite bobine/ antene, în funcție de regiunea explorată. Acesta primește o pompiță de alertă pe care o poate folosi pentru a întrerupe examinarea în caz de absolută necesitate și este supravegheat prin fereastră tot timpul examinării. Așadar, pacienții sunt în deplină siguranță în timpul examinării și se încearcă pe cât posibil reducerea disconfortul pe care aceștia l-ar putea resimți.

Cât este de sigură investigația RMN pentru pacient?

Întrucât RMN nu iradiază, aceasta este o examinare sigură și fără urmări pentru pacienți, putând fi repetată la intervale oricât de scurte de timp. Doresc să menționez că nu este recomandată examinarea RM femeilor care sunt însărcinate sau ar putea fi însărcinate în primul trimestru. În cazuri selecționate, când beneficiul este net superior riscului potențial asupra sarcinii, examinarea poate fi făcută cu acordul pacientei/aparținătorilor acesteia (dacă pacienta este în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea). Lăuzele pot beneficia de examinarea RM nefiind iradiantă, dar în cazul în care s-a administrat substanța de contrast, trebuie sa întrerupă alăptarea pentru 24-48 ore.

*Acest material are rol pur informativ și nu poate substitui consultul/recomandarea medicului specialist