May 30, 2021

Fumatul şi efectele dăunătoare asupra organismului

Fumatul reprezintă principala cauză pentru aproximativ 6 milioane de decese în fiecare an, la nivel mondial, potrivit ultimului raport OECD din anul 2014.

Specialiştii avertizează că fumatul poate creşte riscul apariţiei atacului de cord, al accidentului vascular şi al cancerului pulmonar, celui de laringe şi pancreatic.

Fumatul reprezintă, totodată, un factor important de risc care contribuie la apariţia unor boli respiratorii, cum ar fi boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC). În timpul sarcinii, acesta poate cauza grave afecţiuni nou-născutului.

Numărul fumătorilor în statele Uniunii Europene variază. Astfel, în o treime dintre statele UE, mai puţin de 20% din populaţia adultă este fumătoare, cel mai mic număr de fumători activi fiind înregistrat în ţările nordice (Finlanda, Danemarca, Suedia), urmate de Luxemburg, Olanda şi Portugalia.

În medie, ratele consumului de tutun în statele Uniunii Europene au scăzut cu 12% faţă de 2002, scăderi mari înregistrându-se în Danemarca, Luxembourg, Olanda şi Norvegia. La polul opus, Islanda, Grecia, Croaţia şi Bulgaria au înregistrat cel mai mare număr de fumători în anul 2012, aproximativ 30-40% dintre adulţi declarându-se fumători activi.

Specialiştii au arătat că în mai multe ţări europene, precum Belgia, Germania, Ungaria şi Polonia, persoanele cu venituri mici au o prevalenţă mai ridicată a fumatului, în timp ce în state precum Bulgaria, Cipru, Grecia şi România, majoritatea persoanelor fumătoare provin din categoria celor cu venituri medii spre mari.

Sursa: Raportul OECD, “Health at a glance: Europe 2014