July 15, 2021

Felul în care stai îți afectează tot corpul

Câteva mișcări pe care le faci zilnic îți dăunează mai mult decât crezi. Află care sunt acestea și cum le poți îmbunătăți.

Din copilărie ni se tot spune să „stăm drepți“, dar niciodată nu ni s-a și explicat concret ce este această poziție „dreaptă“, „corectă“. Postura ideală este de fapt un aliniament optim al scheletului uman în care musculatura corpului și toate celelalte sisteme sunt în echilibru.

Pentru a-ți evalua postura, trebuie să te privești în oglindă. Când îți evaluezi profilul, ar trebuie să observi o linie care împarte corpul în două, pornind din creștetul capului și trecând prin mijlocul urechii, gâtului, umărului, trunchiului, bazinului, genunchiului și până la mijlocul gleznei. Din față, ar trebui să observi un aliniament perfect între urechi, umeri, oasele bazinului, genunchi și glezne. Observă și dacă există o linie dreaptă care taie corpul în două jumătăți egale, pornind din creștetul capului trecând printre ochi, prin mijlocul nasului, al bărbiei, al pieptului, prin buric, mijlocul bazinului, printre genunchi și printre glezne.

Din păcate însă, de cele mai multe ori, din cauza activităților zilnice, postura noastră este departe de cea ideală. Mai jos ai o selecție cu cele mai frecvente posturi greșite și modul în care le poți îmbunătăți:

Capul împins înainte

Această postură este foarte des întâlnită la IT-iști, dar nu numai. În ultimii ani, din cauza telefoanelor și tabletelor cu toții, de la copii la seniori, ne confruntăm cu această postură. Când capul este împins înainte, automat coloana cervicală pleacă și ea după cap. La rândul ei, coloana compensează lordoza cervicală, iar în timp toate curburile coloanei se exagerează, ceea ce duce la dureri de spate și de cap, frecvente și puternice ca intensitate.

Cum să corectezi postura: Coboară ușor bărbia și împinge capul și gâtul înapoi, dar simultan încearcă să duci capul spre tavan; menține această poziție timp de 10-30 de secunde. Efectuează și exerciții de stretching pentru gât și umeri, apoi pentru toată coloana – astfel, vei detensiona musculatura. Exercițiile de respirație sunt utile pentru diminuarea durerilor de cap.

Un umăr ridicat

De regulă, această postura este adoptată de femei care poartă geantă pe un umăr sau de mame care țin multe ore copilul în brațe predominant pe o parte și de către persoanele care lucrează ore în șir în față calculatorului sprijinindu-se pe un cot/braț.

Atunci când un umăr este mai ridicat, pentru a compensa această deviație capul se înclină în direcția respectivă, iar coloana își va modifica la rândul ei poziția ajungând chiar să dezvolte o scolioză.
De obicei aceste persoane se plâng de dureri de umăr, de cervicală sau chiar dureri de spate în jurul omoplatului.

Cum să corectezi postura: Efectuează exerciții de stretching pentru mușchiul trapez, deltoid și pentru rotatorii umărului. Continuă cu exerciții de mobilizare a umărului, a brațului și a coloanei cervicale și toracale; alege mai ales exerciții de extensie a trunchiului și de deschidere a umerilor.

Greutate pe un picior cu șoldul de sprijin ridicat

De cele mai multe ori această poziție este adoptată de femei sau de persoanele care stau foarte multe ore în picioare. Atunci când îți lași greutatea pe un picior, șoldul opus coboară. Astfel, picioarele își modifică aliniamentul, creând dezechilibre la nivel muscular. La nivelul coloanei lombare poate apărea o scolioză compensatorie pentru poziția șoldurilor.

Persoanele care își lasă greutatea pe un picior se plâng de dureri lombare sau de șold, dar se pot confrunta și cu probleme la nivelul genunchilor sau gleznelor. Mai mult chiar, pot avea probleme și de echilibru când stau în sprijin pe un picior sau chiar pe ambele.

Cum să corectezi postura: Efectuează mișcări de stretching pentru fesierul mic și mijlociu, dar și pentru flexorii și extensorii șoldului. Sunt utile și exercițiile de tonifiere a acestor mușchi,  dar ai grijă să ai în permanență un aliniament corect al corpului. Poți face de exemplu flexii și extensii cu un singur picior, pași laterali cu banda legată în jurul coapselor, fandări, genuflexuni pe BOSU.

Un articol realizat şi publicat cu sprijinul World Class, partener al Affidea Romania în cadrul campaniei dedicată sănătăţii bărbaţilor, ce se desfăşoară sub mesajul: “Cât de multă grijă ai de maşina ta? Eşti la fel de atent cu sănătatea?”