July 19, 2021

Angio CT coronarian – indicații, pregătire, avantaje și mod de desfășurare

Examinarea Angio CT coronarian, cunoscută și sub numele de angiocoronarografie CT este o investigație imagistică non-invazivă a cordului și a arterelor coronare. Află tot ce ai nevoie să știi despre această investigație, care sunt avantajele ei și cum ar trebui să te pregătești pentru efectuarea procedurii, de la Dr. Cosmin Niscoveanu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul clinicii Affidea Constanța.

Cuprins

1. Ce este angiografia CT?
2. Indicații și utilizări frecvente
3. Contraindicații
4. Pregătirea pacientului
5. Mod de desfășurare
6. Beneficii vs riscuri
7. Limitările investigației

Ce este Angio CT coronarian?

ce este angio ct coronarian

Angiocoronarografia CT reprezintă o investigație imagistică non-invazivă a cordului și arterelor coronare. Fiind o alternativă la coronarografia clasică, investigația Angio CT coronarian este efectuată prin intermediul unei instalații CT (computer tomograf sau tomografie computerizată), nu mai mică de 64 de slice-uri. Aceste tipuri de instalații CT moderne implică scanări cu viteze mari, necesare surprinderii rapide a unor organe în mișcare.

Fiind o investigație de diagnostic, prin Angio CT coronarian se evidențiază plăcile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de placi (moi, calcificate, mixte), precum și efectul acestora asupra lumenului circulant (stenoze, ocluzii).

Placa este formată din diverse substanțe, cum ar fi grăsimi, colesterol și calciu, care se depun de-a lungul căptușelii interioare a arterelor. Acumulându-se în timp, placa poate reduce sau, în unele cazuri, poate bloca complet fluxul sanguin.

De asemenea, prin intermediul unei angiocoronarografii CT se pot detecta anomaliile coronariene, se poate evalua patenta ramurilor de by-pass și a stent-urilor, morfologia și funcția valvelor cardiace, funcționalitatea miocardului și gradul de perfuzie al acestuia. Principala diferență față de coronarografia clasică o reprezintă imposibilitatea efectuării manevrelor terapeutice de tipul dezobstrucției arteriale prin tromboliză directă sau stentare.

Pacienților supuși unei investigații Angio CT coronarian li se administrează un material de contrast care conține iod sub formă de injecție intravenoasă, pentru a asigura cele mai bune imagini posibile ale vaselor de sânge ale inimii.

Care sunt cele mai frecvente indicații și utilizări ale unui Angio CT coronarian?

angio CT coronarian indicatii

Printre indicațiile frecvente ale angiocoronarografiei CT se numără ​​durerea retrosternală, clarificarea studiilor non-invazive neconcludente, evaluarea pre-chirurgicală (alta decât by-pass-ul coronarian), evaluarea aterosclerozei sistemice, aprecierea patentei by-pass-urilor coronariene și a stent-urilor.

De asemenea, examenul Angio CT coronarian poate identifica stenoze semnificative și nesemnificative pe toate ramurile coronariene principale, poate confirma prezența punților miocardice și poate vizualiza zonele de infarct miocardic vechi.

Un alt avantaj al coronarografiei CT constă în faptul că poate aprecia prezența și extensia aterosclerozei coronariene,  reprezentând o metodă eficientă de diagnostic precoce pe baza căreia se poate institui un tratament preventiv.

Mulți medici recomandă investigația angio CT coronarian pentru pacienții care au:

  • anatomie anormală a arterelor coronare (confirmată sau suspectată).
  • risc scăzut sau intermediar de boală coronariană, inclusiv pacienți care au dureri în piept și rezultate de laborator și ECG normale, nediagnosticate sau neclare.
  • durere toracică atipică (acută sau cronică)
  • rezultate neclare sau neconcludente ale testelor de efort.
  • insuficiență cardiacă cu debut nou, funcție cardiacă redusă și risc scăzut sau mediu de boală coronariană.
  • risc intermediar de boală coronariană înainte de intervenția chirurgicală cardiacă non-coronariană.
  • grefe de bypass coronarian.

Pentru pacienții care îndeplinesc indicațiile de mai sus, examinarea Angio CT coronarian poate oferi informații importante despre prezența și extinderea plăcii în arterele coronare. În afară de identificarea îngustării arterei coronare ca sursă a disconfortului toracic, investigația poate detecta și alte cauze posibile ale simptomelor, cum ar fi un plămân colapsat, cheaguri de sânge în vasele care duc la plămâni sau anomalii aortice.

În general, medicul specialist cardiolog va determina dacă angiocoronarografia CT este potrivită pentru fiecare pacient în parte.

În ce cazuri este contraindicată efectuarea acestei investigații?

angiocoronarografie CT contraindicatii

Contraindicații absolute

  • sarcină;
  • insuficiență renală cronică.

Contraindicații relative

  • aritmiile cardiace (calitate scazută a imaginilor);
  • reacție alergică anterioară la iod – în funcție de severitatea reacției alergice se poate administra o premedicație specifică cu cortizon și antihistaminice;
  • hipertiroidism – se întrerupe tratamentul specific pe o perioadă de 48-72 ore;
  • contraindicații ale administrării beta-blocantelor: ritm cardiac < 60 bpm, TA sistolica sub 100mm Hg, astm, stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă decompensată.

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectuarea unui Angio CT coronarian?

angio CT coronarian pregatire

În momentul programării, pacientul va fi informat:

  • să nu mănânce cu 4-5 ore înaintea examinării
  • să nu consume produse care conțin cofeină
  • să nu efectueze exerciții cardiovasculare

Nu se contraindică administrarea medicației de bază!

Pacientul va completa și va semna o fișă de consimțământ informat, prin care i se aduc la cunoștință etapele efectuării investigației, precum și beneficiile și riscurile acesteia.

De asemenea, i se va explica amănunțit procedura de examinare, înainte de începerea ei, importanța respectării comenzilor respiratorii și posibilele efecte resimțite în timpul administrării contrastului, astfel încât acesta să rămână calm pe tot parcursul examinării.

Se vor monitoriza TA și AV astfel încât valorile acestora să permită efectuarea unei examinări de înaltă calitate. (ideal AV<60bpm)

Investigația Angio CT coronarian se poate efectua la pacienții cu aritmii intermitente, sincope sau tahicardii ventriculare la monitorizarea Holter, numai dacă aceste modificări de ritm se mențin pe o periodă scurtă.

Cum se efectuează propriu-zis examenul Angio CT coronarian?

angio CT coronarian desfasurare

Pacientul este așezat pe masa de examinare, cu mâinile deasupra capului, și se montează electrozii sistemului de înregistrare a traseului EKG, care arată activitatea electrică a inimii în timpul testului.

Se efectuează o achiziție nativă pentru a evalua extensia calcificărilor coronariene și calcularea scorului de calciu coronarian Agatston.

Se injectează substanța de contrast intravenos (60-100ml cu o rata de 5ml/sec) printr-o branulă montată, de obicei, la plica cotului, cu urmărirea opacifierii progresive a aortei ascendente și declanșarea scanării în momentul de intensitate maximă.

Pacientului i se poate administra un medicament beta-blocant prin aceeași linie intravenoasă sau pe cale orală, pentru a ajuta la încetinirea ritmului cardiac cu scopul de a îmbunătăți calitatea imaginilor. Cel mai comun beta-blocant administrat este nitroglicerina, care ajuta la dilatarea și îmbunătățirea vizualizării arterelor coronare.

De asemenea, pacientului i se poate cere să își țină respirația timp de 5 până la 15 secunde în timpul scanării. Orice mișcare a corpului poate duce la artefacte pe imagini care scad claritatea acestora.

În timpul angiocoronarografiei CT, razele X trec prin corp și sunt preluate de detectoare speciale din scanner. De obicei, un număr mai mare al acestor detectoare (minimum 64) are ca rezultat imagini finale mai clare. Din acest motiv, examenul Angio CT coronarian este de fapt o scanare CT cu mai multe slice-uri.

Informațiile colectate în timpul examinării CT angio coronarian sunt folosite pentru a identifica anatomia arterei coronare, placa, îngustarea vaselor și, în anumite cazuri, funcția inimii. Radiologul va folosi computerul pentru a crea imagini tridimensionale și imagini în diferite planuri pentru a evalua complet inima și arterele coronare.

Procedurile folosesc material de contrast pentru a defini clar vasele de sânge care sunt examinate, făcându-le să pară alb strălucitor.

Cât durează un Angio CT coronarian?

coronarografie CT durata

Investigația propriu-zisă durează aproximativ 5-10 minute din momentul așezării pacientului pe masă, în funcție de alura ventriculară a acestuia în urma manevrelor respiratorii. Mult mai importantă și, uneori, mai îndelungată este faza de pregătire și monitorizare care precede investigația.

Incluzând pregătirile, examinarea angio CT coronarian durează de obicei aproximativ 15 minute dacă ritmul cardiac este lent și constant. Poate dura mai mult dacă ritmul cardiac de bază este rapid și se administrează beta-blocante pentru a-l încetini. Dacă beta-blocantul este administrat pe cale orală, în general, durează cel puțin o oră pentru a-și face efectul. Dacă medicamentul este  administrat intravenos, poate dura până la 20 de minute până când ritmul cardiac atinge valorile necesare pentru o bună desfășurare a examinării.

Care sunt beneficiile coronarografiei CT în raport cu riscurile?

angio ct coronarian beneficii si riscuri

Beneficii

  • Examinarea Angio CT coronariana nu este invazivă, spre deosebire de cateterismul cardiac care implică inserția unui cateter lung în arterele inghinale sau ale încheieturii mâinii și până la inimă și mișcarea acestuia prin ele până când ajunge la inima
  • Un avantaj major al angiocoronarografiei CT este că, în timpul scanării CT se pot vizualiza simultan oasele, țesuturile moi și vasele de sânge. Prin urmare, este potrivită pentru a identifica alte cauze ale simptomelor pacientului, cum ar fi o leziune a aortei sau un cheag de sânge în plămâni.
  • Spre deosebire de radiografiile convenționale, scanarea CT oferă imagini foarte detaliate ale multor tipuri de țesut.
  • Examinările CT sunt rapide și simple.
  • Coronarografia CT este mai puțin sensibilă la mișcarea pacientului decât angiografia RMN.
  • Spre deosebire de RMN, un dispozitiv medical implantat de orice fel nu va împiedica pacientul să efectueze un angio CT coronarian.
  • Doza de raze X utilizate pentru scanarea CT este considerată una relativ sigură.

Riscuri

  • La unele persoane cu funcție renală anormală, substanța de contrast utilizată în angiografia CT poate afecta funcția rinichilor.
  • Deși este puțin probabil să se întâmple, dacă materialul de contrast se scurge din vasul care este injectat și se răspândește sub pielea unde este plasată linia intravenoasă, pot rezulta leziuni ale pielii sau deteriorarea vaselor de sânge și a nervilor. Dacă simți orice durere în braț la locul branulei în timpul injectării substanței de contrast, trebuie să informezi imediat personalul medical.
  • Există întotdeauna o mică șansă de cancer din cauza expunerii excesive la radiații. Cu toate acestea, beneficiul unui diagnostic precis depășește cu mult riscul implicat de scanarea CT.
  • Femeile ar trebui să informeze întotdeauna medicul sau tehnicianul radiolog dacă există vreo șansă să fie însărcinate. Medicii nu recomandă, în general, scanarea CT pentru femeile însărcinate decât dacă este absolut necesar din punct de vedere medical.
  • Este recomandat ca mamele să nu-și alăpteze bebelușii timp de 24-48 de ore după administrarea substanței de contrast.
  • Riscul de reacție alergică gravă la substanțele de contrast care conțin iod este rar, însă există.

Care sunt limitările coronarografiei CT?

angiografie CT coronariana limitari

Spre deosebire de angiografia coronariană cateterizată, care poate fi utilizată atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament, într-o singură ședință, investigația angio CT coronarian este doar un test de diagnostic. Dacă se constată o îngustare sau un blocaj în timpul unui angio CT coronarian, acesta nu poate fi tratat pe loc.

Pacienții cu un risc ridicat de boală coronariană și simptome tipice ar putea fi supuși angiografiei coronariene standard în loc de coronarografiei CT, deoarece este mai probabil să aibă nevoie de tratament.

De asemenea, angiografia coronariana CT poate fi dificil de citit dacă există multe zone de placă veche, calcificată (întărită), lucru mai des întâlnit în cazul pacienților mai în vârstă.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat.

Îți poți face o programare pentru angio CT coronarian cu bilet de trimitere sau fără, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.