May 17, 2021

Examinarea AngioCT coronarian interviu Dr. Cosmin Niscoveanu

Examinarea AngioCT coronarian (Angiocoronarografia CT) reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva a cordului si arterelor coronare. Puteti afla mai multe despre aceasta investigatie, beneficiile si avantajele ei, contraindicatiile si modul de pregatire a pacientuui, din interviul cu Dr. Cosmin Niscoveanu, Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala, Afidea Constanta.

Ce este o investigatie AngioCT coronarian si ce parti ale corpului pot fi vizualizate prin aceasta?

Angiocoronarografia CT reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva a cordului si arterelor coronare.

Reprezinta o alternativa la coronarografia clasica, efectuandu-se prin intermediul unei instalatii CT, nu mai mica de 64 de slice-uri. Aceste tipuri de instalatii CT moderne implica scanari cu viteze mari necesare surprinderii rapide a unor organe in miscare. Reprezinta o investigatie diagnostica, prin aceasta evidentiindu-se placile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de placi (moi, calcificate, mixte), precum si efectul acestora asupra lumenului circulant (stenoze, ocluzii).

Deasemenea, se pot detecta anomaliile coronariene, se poate evalua patenta ramurilor de by-pass si a stent-urilor, morfologia si functia valvelor cardiace, functionalitatea miocardului si gradul de perfuzie al acestuia. Principala diferenta fata de coronarografia clasica o reprezinta imposibilitatea efectuarii manevrelor terapeutice de tipul dezobstructiei arteriale prin tromboliza directa sau stentare. Cand este recomandata, de obicei, efectuarea sa, ce beneficii de diagnostic ofera si ce patologii pot fi diagnosticate prin aceasta examinare?

Indicatiile frecvente ale coronarografiei CT sunt: ​​durerea retrosternala, clarificarea studiilor non-invazive neconcludente, evaluarea pre-chirurgicala alta decat by-pass-ul coronarian, evaluarea aterosclerozei sistemice, aprecierea patentei by-pass-urilor coronariene si a stent-urilor.

Coronarografia CT poate identifica stenoze semnificative si nesemnificative pe toate ramurile coronariene principale, prezenta puntilor miocardice si poate vizualiza zonele de infarct miocardic vechi.

Coronarografia CT poate aprecia prezenta si extensia aterosclerozei coronariene, ea reprezentand o metoda eficienta de diagnostic precoce pe baza careia se poate institui un tratament preventiv.

 Cand nu este recomandata efectuarea acestei investigatii sau cand nu se poate efectua?

Contraindicatii:

 • Absolute
  • sarcina;
  • insuficienta renala cronica;
 • Relative
  • aritmiile cardiace (calitate scazuta a imaginilor);
  • reactie alergica anterioara la iod – in functie de severitatea reactiei alergice se poate administra o premedicatie specifica cu cortizon si antihistaminice;
  • hipertiroidism – se intrerupe tratamentul specific pe o perioada de 48-72 ore;
  • contraindicatii ale administrarii beta-blocantelor: ritm cardiac < 60 bpm, TA sistolica sub 100mm Hg, astm, stenoza aortica severa, insuficienta cardiaca decompensata, bloc

 

Ce pregatiri sunt necesare pentru pacient inainte de efectarea investigatiei?

In momentul programarii pacientul va fi informat: sa nu manance cu 4-5 ore inaintea examinarii, sa nu consume produse care contin cofeina, sa nu efectueze exercitii cardiovasculare . Nu se contraindica administrarea medicatiei de baza!

Pacientul va completa si va semna o fisa de consimtamant informat, prin care i se aduc la cunostinta etapele efectuarii investigatiei, precum si beneficiile si riscurile acesteia.

Pacientului i se va explica amanuntit procedura de examinare, inainte de inceperea ei, importanta respectarii comenzilor respiratorii si posibilele efecte resimtite in timpul administrarii contrastului, astfel incat acesta sa ramana calm pe tot parcursul examinarii.

Se vor monitoriza TA si AV astfel incat valorile acestora sa permita efectuarea unei examinari de inalta calitate. (ideal AV<60bpm)

Investigatia se poate efectua la pacientii cu aritmii intermitente, sincope sau tahicardii ventriculare la monitorizarea Holter, numai daca aceste modificari de ritm se mentin pe o perioda scurta.

 

Cum se efectueaza propriu-zis AngioCT coronarian si care este durata acestei investigatii?

Pacientul este asezat pe masa de examinare, cu mainile deasupra capului, si se monteaza electrozii sistemului de inregistrare a traseului EKG.

Se efectueaza o achizitie nativa pentru a evalua extensia calcificarilor coronariene si calcularea scorului de calciu Agatston.

Se injecteaza substanta de contrast intravenos (60-100ml cu o rata de 5ml/sec) printr-o branula montata, de obicei, la plica cotului, cu  urmarirea opacifierii progresive a aortei ascendente si declansarea scanarii in momentul de intensitate maxima.

Investigatia propriu-zisa dureaza aproximativ 5-10 minute din momentul asezarii pacientului pe masa, in functie de alura ventriculara a acestuia in urma manevrelor respiratorii. Mult mai importanta si, uneori, mai indelungata este faza de pregatire si monitorizare ce precede investigatia.

 

Dr. Cosmin Niscoveanu - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala – Affidea Constanta, Competente in CT si IRM

*Articolul are un rol pur informativ si nu substituie consultul medical specializat. Investigatiile imagistice se realizeaza doar la recomandarea medicului specialist.

'