September 11, 2018

Ecografia Doppler aplicată în neurologie

'

Doamna Dr. Simona Costea ne explică de ce și când este utilă ecografia Doppler, în diagnosticarea neurologică:

 

„În România, accidentul vascular cerebral reprezintă prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent care analizează evoluţia bolii la noi în ţară semnalează că unu din şase români va face un accident vascular cerebral.

Ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe informații despre arterele cerebrale ale pacientului și despre modul cum circulă sângele prin aceste artere, evidentiind riscul de accident vascular cerebral sau cauza unui accident vascular cerebral. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau intervenționist. Dopplerul cervico-cerebral, este o procedură sigură, nedureroasă, care folosește ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sânge către creier.

Se recomandă efectuarea ecografie doppler la nivelul arterelor carotide și vertebrale, cât și a ecografiei doppler transcranian pentru vizualizarea fluxului cerebral și evidențierea îngustării vaselor cerebrale. Diagnosticarea ateromatozei vaselor cerebrale și tratarea acesteia în faza incipientă, reduce semnificativ riscul de apariție a unui accident vascular cerebral. Ecografia doppler cervico-cerebrală, este o procedură neinvazivă, care folosește ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sângele către creier.

Pacienții cu hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, AVC sau AIT, boală coronariană sau fumatori necesită efectuarea de rutina a ecografiei Doppler la nivelul arterelor carotide și vertebrale și a ecografiei Doppler transcranian pentru diagnosticarea anomaliilor vasculare.”

Medic specialist neurologie, competență ecografie doppler cerebrală- Dr. Simona Costea

 

'