September 11, 2018

Testul Doppler cervical și aplicațiile sale în neurologie

În România, accidentul vascular cerebral reprezintă prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei. În acest articol vei afla care este rolul ecografiei doppler a vaselor cervico-cerebrale în evaluarea riscului de AVC, precum și care sunt multiplele sale aplicații în neurologie.

Cuprins

1. Despre testul Doppler cervical cu Doamna Dr. Simona Costea
2. Ce este ecografia Doppler cervico-cerebrală
3. Indicații și utilizări ale testului Doppler cervical
4. Beneficii și riscuri
5. Limitările ecografiei Doppler cervico-cerebrale
6. Ce este ecografia Doppler transcraniană?
7. Aplicații ale testului Doppler transcranian

O viziune de ansamblu asupra ecografiei Doppler cervico-cerebrale cu Doamna Dr. Simona Costea

dr simona costea neurolog-min

Doamna Dr. Simona Costea, medic specialist neurolog în cadrul Clinicilor Affidea, ne explică de ce și când este util testul Doppler cervical în diagnosticarea neurologică:

“Ecografia Doppler a vaselor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe informații despre arterele cerebrale ale pacientului și despre modul cum circulă sângele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral și cauzele acestei afecțiuni. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau intervenționist. Dopplerul cervico-cerebral este o procedură sigură, nedureroasă, care folosește ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sângele către creier.

Se recomandă atât efectuarea ecografiei Doppler a arterelor carotide și vertebrale, cât și a ecografiei doppler transcranian pentru vizualizarea fluxului cerebral și evidențierea îngustării vaselor cerebrale. Diagnosticarea ateromatozei vaselor cerebrale cu ajutorul ecografiei doppler a vaselor cervico-cerebrale și tratarea acesteia în faza incipientă reduce semnificativ riscul de apariție a unui accident vascular cerebral. 

Pacienții cu hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, AVC sau AIT, boală coronariană sau fumători necesită efectuarea de rutina a testului Doppler cervical și transcranian pentru diagnosticarea anomaliilor vasculare.”

Ce este ecografia Doppler a vaselor cervicale, carotide si vertebrale?

ecografie doppler vase cervicale

Un test Doppler carotidian este o procedură de diagnosticare care utilizează ultrasunete pentru a observa fluxul de sânge în arterele carotide, situate în gât și arterele subclaviculare și vertebrale. Procedura este de obicei efectuată pentru a evalua extinderea bolii aterosclerotice, o afecțiune caracterizată prin acumularea de plăci în interiorul arterelor.

Boala aterosclerotică poate pune viața în pericol dacă este lăsată nediagnosticată sau netratată, deoarece reduce cantitatea de sânge bogat în oxigen care curge în creier. În plus, arterele blocate se pot întări și rupe, rezultând cheaguri de sânge care pot împiedica curgerea sângelui în arterele carotide.

Testul Doppler cervical este cel mai frecvent utilizat pentru a detecta blocarea sau îngustarea arterelor carotide, o afecțiune numită stenoză, care poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Care sunt cele mai comune utilizări ale testului Doppler cervical și cerebral?

doppler cervical utilizari

Ecografia Doppler a vaselor cervicale este efectuată adesea pentru a detecta îngustarea (stenoza) arterei carotide, o afecțiune care crește substanțial riscul de accident vascular cerebral.

Scopul major al ecografiei Doppler cervico-cerebrale este de a examina pacienții pentru a identifica blocarea sau îngustarea arterelor carotide, care, dacă sunt prezente, le pot crește riscul de a suferi un AVC. Dacă se detectează o îngustare semnificativă, se poate interveni  în timp util cu un tratament eficient.

Ultrasonografia Doppler cervico-cerebrală poate fi efectuată și dacă un pacient are tensiune arterială crescută sau se detecteaza cu stetoscopul un sunet anormal la nivelul carotidei. În unele cazuri, testul Doppler cervical se efectuează și în pregătirea pentru intervenția chirurgicală de bypass coronarian. Alți factori de risc care necesită o ecografie carotidiană sunt:

  • Diabet
  • Nivel crescut al colesterolului în sânge
  • Antecedente familiale de accident vascular cerebral sau boli de inimă

De asemenea, ecografia vaselor cervicale la nivelul carotidei se efectuează pentru:

  • localizarea unui hematom, o colecție de sânge coagulat care poate încetini și, în cele din urmă, poate opri fluxul sanguin.
  • verificarea stării arterei carotide după intervenția chirurgicală pentru a restabili fluxul sanguin normal.
  • verificarea poziției unui stent metalic plasat pentru a menține fluxul sanguin carotidian.

Testul Doppler cervical ajută medicul să vadă și să evalueze:

  • blocaje ale fluxului sanguin (cum ar fi cheaguri)
  • îngustarea vaselor
  • tumori și malformații vasculare congenitale
  • fluxul sanguin redus sau absent către diferite organe, cum ar fi testiculele sau ovarele
  • flux sanguin crescut, care poate fi un semn de infecție

La copii, ecografia Doppler este utilizată pentru:

  • evaluarea fluxului sanguin.
  • evaluarea riscului de accident vascular cerebral la copiii cu siclemie.
  • detectarea anomaliilor în vasele de sânge, ganglionii limfatici și vasele limfatice.

Care sunt beneficiile testului Doppler cervico-cerebral față de riscuri?

beneficii si riscuri ecografie doppler cervicala

Beneficii

  • Majoritatea scanărilor cu ultrasunete sunt neinvazive (nu se utilizează ace sau injecții).
  • Ecografia este un test imagistic disponibil pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitor decât alte metode de investigație imagistică.
  • Testul Doppler cervical nu utilizează radiații.
  • Scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu apar clar pe imaginile obținute prin raze X.
  • Dacă un test Doppler cervical arată îngustarea uneia sau a ambelor artere carotide, se poate prescrie un tratament pentru a restabili fluxul liber al sângelui către creier. Ca urmare, multe accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite.

Riscuri

  • Ecografia standard de diagnosticare nu are efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.
  • În aproape 50 de ani de când este utilizată, ecografia vaselor cervicale s-a dovedit a fi o procedură fără riscuri.

Care sunt limitările testului Doppler cervical/cerebral?

limitari ecografie doppler cervico cerebrala

  • Ecografia vaselor cervicale poate fi dificil de efectuat dacă un pacient are un pansament care acoperă o rană sau o cicatrice chirurgicală la nivelul gâtului.
  • Depozitele de calciu din peretele arterei carotide pot face dificilă evaluarea vaselor sangvine.
  • O cantitate mică de placă moale care produce ecouri de nivel scăzut poate rămâne nedetectată.
  • Ecografia Doppler a vaselor cervico-cerebrale nu poate vizualiza întreaga lungime a vasului deoarece ultima porțiune a arterei carotide trece prin osul de la baza craniului. Pentru o evaluare mai completă, este posibil ca pacienții să fie supuși unei tomografii computerizate sau unui RMN al arterelor carotide.

Ce este testul Doppler transcranian?

ce este doppler trascranian

Imagistica cu ultrasunete a capului folosește unde sonore pentru a produce imagini ale creierului și ale lichidului cefalorahidian. Se efectuează de obicei la sugari, ale căror cranii nu s-au format complet. Testul ecografic Doppler transcranian evaluează fluxul sanguin în arterele majore ale creierului. Investigația este sigură, neinvazivă și nu utilizează radiații ionizante.

Ecografia transcraniană evaluează atât direcția, cât și viteza fluxului sanguin în arterele cerebrale majore ale creierului. Acest tip de examen cu ultrasunete este folosit și în timpul procedurilor chirurgicale pentru a monitoriza fluxul de sânge în creier. Testul Doppler transranian poate fi utilizat individual sau complementar au alte metode de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), angiografia prin rezonanță magnetică și tomografia computerizată  (CT).

Care sunt cele mai comune aplicații ale testului Doppler transcranian?

doppler transcranian utilizari

Ecografia Doppler transcraniană este utilizată pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral la adulți și copiii cu drepanocitoză. De asemenea, este utilizată pentru a evalua condițiile care afectează fluxul de sânge către și în interiorul creierului, cum ar fi:

  • Stenoza: o îngustare a unui segment al unui vas sangvin, cel mai frecvent din cauza aterosclerozei (întărirea arterelor).
  • Vasospasmul: o îngustare temporară a unui vas, de obicei o reacție la prezența sângelui în spațiile lichidului spinal din jurul creierului. Această afecțiune este cunoscută sub numele de hemoragie subarahnoidiană.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru un test Doppler cervico-cerebral sau transcranian, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.