May 17, 2021

Dr. Calin Marius: Osteodensitometria (DEXA) în diagnosticul osteoporozei

"Osteoporoza"

Dr. Calin Marius, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul centrului Affidea Cluj, vă prezintă în cele ce urmează factorii de risc ai osteoporozei, dar și cea mai recomandată investigație pentru diagnosticul incipient al acestei afecțiuni des întâlnită în cazul femeilor de peste 45 de ani.

Osteoporoza este o afecțiune care constă în scăderea densității osoase, ceea ce determină scăderea calității osului, având ca urmare o fragilitate osoasă cu creşterea riscului de fractură, în special la nivelul coloanei vertebrale, a încheieturii mâinilor şi a soldului.

În prezent, la populația feminină de peste 45 de ani, osteoporoza şi fracturile osteoporotice determină mai multe zile de spitalizare decât multe alte boli, precum diabetul, infarctul miocardic sau cancerul de sân. Este necesară conştientizarea importanței diagnosticului și tratamentului acestei afecțiuni, putându-se astfel evita dizabilităţile cauzate de fracturi şi costurile aferente terapiei acestora.

Osteoporoza evoluează asimptomatic un timp îndelungat, fiind frecvent subdiagnosticată şi, din păcate, încă este percepută în rândul populației ca o afecțiune minoră.

Diagnosticarea osteoporozei se bazează pe măsurarea densităţii minerale osoase, metoda unanim acceptată pe plan mondial, considerată „standardul de aur”, datorită preciziei, sensibilității şi expunerii mici la radiaţii fiind osteodensitometria DEXA.

Aceasta este una dintre cele mai moderne tehnici, care foloseşte raze X de densitate diferită ce străbat osul. Aparatul măsoară atenuarea pe care o suferă un fascicul de raze X la trecerea prin zona osoasă interesată, permiţând astfel aprecierea densităţii minerale a osului, respectiv a gradului de rarefacție osoasă.

Un alt avantaj este că, prin utilizarea tehnicii DEXA, pacienţii pot fi urmăriţi în dinamică, la intervale regulate de timp, observându-se în acest fel eficacitatea terapiilor antiosteoporotice.

Avantajele acestui sistem sunt multiple:

– tehnica nu este dureroasă, nu necesită o pregătire prealabilă şi este de scurtă durată;

– dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute;

– se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru şold (col femural), coloană vertebrală lombară sau pentru întregul corp ( total body );

– detectorul digital direct permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezoluţie crescută;

– fasciculul de raze X de tip “evantai întors” determină un timp de examinare a pacientului mult mai scurt;

– dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienţi cu greutăţi corporale de până la 160 kg;

Osteodensitometrul apreciază și proporţionalitatea dezvoltării somatice prin calculul procentajului ţesutului adipos şi a masei musculare active.

Determinarea compoziţiei corporale este importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriţie şi monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriţionale, precum şi pentru elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.

Există numeroşi factori de risc în apariția osteoporozei: vârsta, menopauza precoce (sub 45 de ani), fracturi de fragilitate în antecedentele personale sau la rudele de gradul I, indice de masă corporală scăzut, aport redus de calciu, diabet zaharat, hipertiroidism, poliartrita reumatoidă, hiperparatiroidism primar, fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea, activitatea fizică inadecvată, terapia cortizonică. În prezența acestor factori de risc, este indicată examinarea DEXA.

Deși considerată până nu demult o boala în exclusivitate “feminină”, osteoporoza este recunoscută actualmente și în rândul bărbaților. În general, bărbații prezintă mai puține fracturi decât femeile. Mortalitatea asociată fracturii de şold însă, este mai mare la bărbați decât la femei.

Cea mai bună metodă de luptă împotriva osteoporozei este prevenirea şi depistarea sa precoce, iar dacă populaţia conştientizează riscurile pe care le presupune, se va preocupa din timp de depistarea acestei afecţiuni.

*Acest material are rol pur informativ și nu se poate substitui consultului medical

Pentru programări în centrul Affidea Cluj, sunați la 0264.407.970 sau 0724.308.309 sau vă puteți programa prin modulul de programări online de pe site-ul nostru, aici.

Ne găsiți pe str. Cireșilor, nr. 15C, Cluj Napoca.