March 2, 2021

Despre Screening Pulmonar

Ce este screening-ul?

Screening-ul este un program preventiv organizat cu scopul de a depista în fază incipientă o afecțiune în rândul populației la risc, cu scopul de a îmbunătăți șansele de vindecare, crescând astfel rata de supraviețuire și reducând mortalitatea cauzată de acea afecțiune.

 

Cum puteți accesa programul de screening pulmonar?

Pentru a veni în sprijinul pacienților, rețeaua Affidea România a introdus programul de screening pulmonar în 18 clinici, astfel încât acesta să poată fi accesată de cât mai multe persoane fumătoare sau care s-au lăsat de fumat în ultimii 15 ani, si care doresc să beneficieze de o evaluare a sănătății plămânilor prin acest program modern și eficient, cât mai aproape de zona unde locuiesc.

Participarea în cadrul acestui program de screening se poate efectua doar cu trimitere de la medicul specialist.

 

De ce este recomandat screening-ul pulmonar în cazul fumătorilor și ex-fumătorilor?

Utilizarea CT cu doză redusă de radiații, fără substanță de contrast, a fost demonstrată de nenumărate studii ca fiind investigația cea mai utilă în screening-ul cancerului pulmonar, identificând nodulii pulmonari de dimensiuni mici. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu boala avansată este de doar 4%. Depistarea incipientă a cancerului pulmonar și intervenția rapidă pot crește rata de supraviețuire la 5 ani până la 73%[3].

Ce este Tomografia Computerizată cu doză redusă de radiații (en. Low-Dose CT – LDCT)?

Investigația CT cu doză redusă de radiații este o metodă imagistică de screening, atraumatică și foarte rapidă, care foloseşte radiaţia X pentru a obţine imagini detaliate, de înaltă rezoluţie, ale organelor interne, folosind o doză semnificativ mai mică de radiație ionizantă (<1,5 mSv) comparativ cu o examinare CT cu doză completă.

În cazul depistării unor noduli pulmonari cu un diametru mai mare sau egal cu 6 mm, rezultatul va fi considerat unul pozitiv, indicând prezența unei posibile afecțiuni oncologice.

 

Căror persoane le este indicat acest tip de screening pulmonar?

Screening-ul este indicat persoanelor de peste 50 de ani care au acumulat 30 de ani de fumat al unui pachet de țigări pe zi sau echivalentul (de exemplu, o persoana care a fumat două pachete pe zi timp de 15 ani), și care nu prezintă semne sau simptome ale cancerului pulmonar. În cazul persoanelor care prezintă semne sau simptome ale cancerului pulmonar sunt recomandate testele de diagnostic. De asemenea, screening-ul este recomandat și categoriilor menționate mai sus, dar care s-au lăsat de fumat în ultimii 15 ani.

Efectuarea examinării este rapidă și durează aproximativ 15 minute.

 

Ce urmează dacă rezultatul obținut indică o afecțiune oncologică?

În cazul unui rezultat imagistic ce indică prezența unei leziuni oncologice, medicul specialist v-ar putea recomanda investigații diagnostice suplimentare, pentru a determina tipul de carcinom prezent.

În cazul în care rezultatul dumneavoastră este unul negativ, fără leziuni oncologice, pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomandăm să continuați monitorizarea sănătății plămânilor prin repetarea anuală a screening-ul pulmonar.

 

Care sunt limitele programului de Screening Pulmonar?

CT-ul cu doză redusă de radiații are o sensibilitate scăzută în ceea ce privește identificarea tumorilor căilor respiratorii centrale, care, totuși, reprezintă o minoritate a tumorilor pulmonare.

De asemenea, această examinare nu permite diagnosticul leziunilor din afara plămânului (în mediastin, ganglioni limfatici, oase, perete toracic etc.) sau modificări ale plămânului care nu sunt noduli (cum ar fi emfizemul).