July 16, 2021

Sănătatea oaselor și prevenirea apariției osteoporozei

Protejarea sănătății oaselor este mai ușoară decât credeți. În primul rand trebuie sa înțelegeți modul în care dieta, activitatea fizică și alți factori ai stilului dumneavoastră de viață vă pot afecta masa osoasă.

Ce va poate afecta sănătatea oaselor?

Cantitatea de calciu din dieta dumneavoastră. O dietă scăzută în calciu contribuie la diminuarea densității osoase, la pierderea timpurie a oaselor și la creșterea riscului de fracturi.

Activitatea fizica. Persoanele care nu fac sport au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză la vârste înaintate, decât cei care au un stil de viata activ.

Consumul de tutun și alcool. Studii recente au arătat că tutunul consumat regulat contribuie la dezvoltarea unei fragilități a oaselor. Similar, consumul de alcool în exces și în mod regulat poate crește riscul de osteoporoză.

Sexul. Studiile au arătat că persoanele de sex feminin au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză pe parcursul vieții, deoarece acestea au mai puțin țesut osos decât persoanele de sex masculin.

Vârsta și istoricul familial. Oasele devin mai subțiri și mai slabe pe măsura ce înaintați în vârsta. În plus, dacă aveți o ruda de gradul 1 care suferă de osteoporoză sau au existat în istoricul dumneavoastră familial cazuri de fracturi, sunteți expuși la un risc mai mare.

Nivelul hormonilor. Hormonii tiroidieni în exces pot provoca pierderi de masă osoasă. La femei, pierderea mesei osoase crește dramatic în timpul menopauzei din cauza scăderii nivelurilor de estrogen. Lipsa prelungită a menstruației crește, totodată, și riscul de osteoporoză. La bărbați, nivelurile scăzute de testosteron pot determina, de asemenea, o pierdere a masei osoase.

Tulburările de alimentație. Persoanele care suferă de anorexie sau bulimie sunt expuse riscului de pierdere a masei osoase. În plus, unele studii au arătat cazuri în care chirurgia stomacului (gastrectomia), chirurgia pentru pierderea în greutate și afecțiunile cum ar fi boala Crohn, boala celiacă și boala Cushing pot afecta capacitatea corpului de a absorbi calciul, ceea ce poate duce la un risc crescut de a dezvolta osteoporoza.

Ce puteți face pentru a vă menține oasele sănătoase?

Începeți cu câțiva pași simpli pentru a preveni sau încetini pierderea osoasă. De exemplu:

Includeți o cantitate semnificativa de calciu în dieta dumneavoastră. Pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani și în cazul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani, gramajul de calciu recomandat este de 1.000 de miligrame pe zi. Recomandarea crește la 1.200 mg pe zi pentru femei după vârsta de 50 de ani și pentru bărbații după vârsta de 70 de ani.

Surse bune de calciu găsiți în produsele lactate, migdale, broccoli, kale, somon, sardine și produse din soia, cum ar fi tofu. Dacă vi se pare dificil să obțineți suficient calciu din dieta dumneavoastră, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a include suplimente.

Acordați atenție vitaminei D. Corpul dumneavoastră are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul.

Surse bune de vitamina D includ peștele uleios, cum ar fi somonul, păstrăvul și tonul. În plus, ciupercile, ouăle, laptele și cerealele sunt de asemenea surse bune de vitamina D. Soarele contribuie, de asemenea, la producerea de vitamina D. Dacă sunteți îngrijorat de obținerea unei cantități suficiente de vitamina D, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru includerea suplimentelor.

Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Exerciții precum mersul pe jos, jogging-ul și alpinismul, te pot ajuta să iți menții oasele puternice. Includeți sportul în activitatea zilnica pentru o viata sănătoasă și pentru a diminua riscul de osteoporoză la vârste înaintate.

În cazul în care sunteți îngrijorat cu privire la riscul dumneavoastră de osteoporoză, adresați-va medicului. Acesta vă poate recomanda testul de osteodensitometrie (DXA), care vă poate măsura densitatea și masa osoasă și este folosit în diagnosticul osteoporozei.