December 4, 2019

Cum diagnosticăm corect afecțiunile hepato-biliare? Aflați mai multe despre rolul investigației RMN și expertiza Affidea de la Dr. Cosmin Caraiani

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM sau RMN) poate să ofere în patologia abdominală anumite informații inaccesibile celorlalte tehnici radiologice. Una dintre aceste situații este în caracterizarea formațiunilor (leziunilor) focale hepatice

Dr. Cosmin Caraiani este Medic Primar - Radiologie și Imagistică Medicală și, totodată, Coordonatorul subspecialității de diagnostic imagistic în patologiile Gastro în cadrul rețelei Affidea România. În cele ce urmează ne va prezenta principalele beneficii ale examinării RMN în caracterizarea formațiunilor (leziunilor) focale hepatice.

În cadrul rețelei Affidea România, punem la dispoziția pacienților expertiza înaltă a medicilor noștri în diverse sub-specialități imagistice - cardiologie, neurologie, prostată, abdominal, sân sau muscolo-scheletal - profesioniști care se ocupă de problemele specifice acestor domenii, la un nivel de specializare avansată și de excelență profesională. Acuratețea rezultatelor imagistice îl va ajuta pe medicul clinician să alegă cel mai performant tratament, în beneficiul pacienților săi.

Leziunile focale hepatice sunt foarte frecvent descoperite ca urmare a unor ecografii de rutină. Unele dintre ele pot fi caracterizate ecografic ca fiind hemangioame sau chisturi biliare. Altele, însă, nu puține, pot avea aspecte nespecifice și pot corespunde atât unor leziuni benigne (hemangioame, hiperplazii nodulare focale, adenoame), cât și unor leziuni maligne (metastaze sau cancere cu punct de plecare hepatic cum ar fi hepatocarcinomul sau colangiocarcinomul).

Este foarte important să știm ce este acea formațiune, pentru că leziunile enumerate au terapii și prognostice complet diferite.

Ce facem în această situație? Răspunsul corect este examinarea Rezonanță Magnetică (RMN sau IRM), care ne permite să diagnosticăm leziunile focale hepatice cu o acuratețe de 95%. Această tehnică ne oferă multiple informații referitoare la leziunile hepatice, permițând caracterizarea lor multimodală. Astfel vom putea ști:

  • Dacă leziunea este solidă sau are conținut fluid (cum au, spre exemplu, chisturile biliare și hemangioamele)
  • Dacă leziunea conține grăsime în interiorul său (când corespunde mai probabil unui adenom sau unui hepatocarcinom)
  • Modelul de captare a produsului (substanței) de contrast injectat intravenos care va sugera particularitățile vascularizației formațiunii
  • Dacă în interiorul leziunii mișcarea moleculelor de apă va fi încetinită (informație oferită de secvența de difuzie și care ne ajută foarte mult în diferențierea leziunilor benigne de cele maligne)
  • Dacă leziunea conține hepatocite funcționale (cum conțin, spre exemplu, hiperplaziile nodulare focale sau nodulii de regenerare apăruți pe fondul cirozei hepatice)

 

Pacienții cu icter obstructiv beneficiază și ei de pe urma explorării RMN (IRM). Acuratețea IRM în stabilirea cauzei și locului obstrucției arborelui biliar depășește, de asemenea, 95%. Informațiile pe care ni le va oferi explorarea IRM la acești pacienți sunt:

  • Dacă icterul este într-adevăr obstructiv sau nu. E foarte important ca pacienții care fac ERCP (COLANGIOPANCREATOGRAFIE RETROGRADĂ ENDOSCOPICĂ) să beneficieze de IRM înainte. Aceasta pentru că un calcul poate migra în duoden și astfel ERCP, o procedură iradiantă și cu riscuri, nu mai este necesară. De asemenea, stadializarea unei tumori de căi biliare este mult mai dificilă la pacienții stentați.
  • Care este cauza obstrucției - obstrucția căii biliare poate fi litiazică (de notat că aproape jumătate din calculii biliari “nu se văd” la examinarea CT, în timp ce, cu ajutorul RMN, sunt ușor vizualizabili), tumorală (dată cel mai frecvent de colangiocarcinoame sau tumori pancreatice) sau inflamatorie (spre exemplu în colangita sclerozantă).
  • Unde este situată obstrucția și pe ce lungime sunt stenozate căile biliare - Este foarte util pentru managementul terapeutic al pacientului să se știe unde și pe ce distanță se produce obstrucția tumorală de cale biliară.
  • În cazul tumorilor de cale biliară sau pancreas e foarte important să știm dacă tumorile sunt operabile sau nu, pentru a putea decide strategia terapeutică ulterioară. RMN-ul detectează, cu sensibilitate și specificitate foarte bună, contraindicațiile unei intervenții chirurgicale cu intenție curativă, cum ar fi prezența determinărilor secundare hepatice sau a invaziilor venoase. De asemenea este singura tehnică imagistică ce ne permite să efectuăm cu acuratețe clasificarea Bismuth pentru colangiocarcinoamele de hil hepatic (tumori Klatskin). Tumorile Bismuth 4 vor fi considerate depășite și vor beneficia de terapie paleativă.

Putem adăuga la toate acestea și avantajul că imagistica prin rezonanță magnetică nu folosește radiațiile ionizante (nu este o tehnică iradiantă), iar substanța de contrast RMN conduce extrem de rar la reacții alergice.

În concluzie, este recomandată explorarea RMN în patologia hepato-biliară. Aceasta reprezintă un veritabil instrument de rezolvare a problemei care stă la baza unui diagnostic precis și rapid, și permite realizarea unui plan terapeutic în concordanță cu principiile medicinei moderne.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.