May 29, 2021

Cancerul de col uterin – date statistice în Europa

Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă leziunile precanceroase sunt depisate din timp şi sunt tratate înainte ca boala să progreseze, spune studiul ”Health at a Glance 2014” al OECD.

Experții avertizează că una dintre cauzele principale de apariție a cancerului de col uterin, răspunzătoare pentru 95% dintre toate cazurile depistate, este contactarea, pe cale sexuală, a HPV.

În anul 2012, au fost raportate 34.000 de noi cazuri de cancer de col uterin în Europa, însă statele europene au inițiat programe naționale pentru prevenirea şi depistarea acestui tip de cancer.

Austria, Letonia, Germania, Suedia, Marea Britanie şi Norvegia au raportat în anul 2012 o acoperire a testărilor de 80% din populaţia vizată (femei cu vârste cuprinse între 20 şi 69 de ani).

Rata de supravieţuire în urma unei lupte cu cancerul reprezintă elementul cheie care poate măsura eficiența sistemului de tratare a cancerului, luându-se în calcul atât depistarea bolii cât şi eficiența tratamentului.

Dintre toate state Uniunii Europene care au adunat date statistice, Austria a raportat cea mai ridicată rată de supravieţuire a paciențelor care s-au confruntat cu cancerul de col uterin. Datorită metodelor de depistare precoce și a tratamentelor moderne, aproximativ 67,9% dintre paciente sunt în viaţă, după cinci ani de la momentul diagnosticării.

Ratele de mortalitate reflectă impactul pozitiv al screening-ului şi rezultatele programelor de tratare a cancerului. De altfel, rata de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin a scăzut în majoritatea ţărilor din UE între anii 2000-2011, cu excepția unor țări precum Luxembourg, Grecia, Croația, Estonia, Bulgaria și Latvia.

Sursa: Raportul OCED – ”Health at a Glance 2014”