November 24, 2020

NOU Echipament RMN la Hiperdia Cluj – Excelenta in Diagnosticul Imagistic

 

 

Clinica Hiperdia Cluj dispune de un nou echipament ultraperformant, RMN Siemens Altea 1.5 T, ce combină cu succes atât examinări de rutină, cât și aplicații clinice avansate, în beneficiul pacienților și medicilor clinicieni. Clinica face parte din Grupul Affidea, cel mai important furnizor european de servicii medicale de diagnostic imagistic de înaltă performanță.

Dr. Cosmin Caraiani este Medic Primar - Radiologie și Imagistică Medicală, Coordonatorul subspecialității de diagnostic imagistic în patologiile Gastrointestinale, în cadrul rețelei Affidea România, și unul dintre specialistii de top în domeniul radiologiei și diagnosticului imagistic din România, a răspuns la întrebările pe care i le-am adresat în legatură cu noul RMN instalat și expertiza de vârf a clinicii.

Domnule doctor, ce ne puteți spune despre noul echipament de Rezonanță Magnetică de care dispune clinica Hiperdia Cluj (Rețeaua Affidea România) și principalele avantaje ale acestuia?

Echipamentul RMN Siemens Altea 1.5 T, instalat în clinica Hiperdia Cluj, este recunoscut pentru calitatea excelentă a imaginilor și face parte dintr-o generație nouă, ce se bazează pe tehnologia BioMatrix și pe noua platformă de software Syngo MR XA20. Acesta dispune de un tunel de examinare mai larg, cu un diametru de 70 cm, cel mai larg din această gamă de aparate, dar și mai scurt, ce oferă mai mult confort pacienților, în special celor ce suferă de obezitate sau de claustrofobie.

 

Care sunt principalele investigații de Rezonanță Magnetică de care pot beneficia pacienții în clinica Hiperdia Cluj și dacă, odată cu instalarea noului echipament, vor fi disponibile, în plus, și alte examinări RMN?

Echipamentul inovator de Rezonanță Magnetică instalat în clinica Hiperdia Cluj combină cu succes atât examinări de rutină, cât și aplicații clinice avansate. Cele mai frecvente examinări RMN realizate în cadrul clinicii sunt cele clasice, pentru diferite segmente ale corpului - cap, coloană vertebrală, articulații sau abdomen. În plus, pacienții și medicii clinicieni pot beneficia și de alte examinări ce necesită specializare avansată, atât din partea tehnicianului, cât și din partea medicului radiolog.

Dintre aceste examinări avansate putem enumera câteva:

  • Spectroscopie RMN - o investigație deosebit de utilă în diferențierea tumorilor cerebrale de alte patologii (ischemică, infecțioasă)
  • RMN de cord
  • Colangiografie RM - standardul de aur pentru patologia căilor biliare
  • RMN hepatic cu Primovist - tehnică imagistică de mare acuratețe în detectarea și caracterizarea leziunilor focale hepatice
  • RMN pentru diagnosticul endometriozei - examinare foarte valoroasă atât în diagnosticul, cât și în stadializarea endometriozei
  • RMN fetal - o investigație avansată, complementară ecografiei, pentru diagnosticarea și caracterizarea malformațiillor fătului
  • Defecografie RMN - o tehnică imagistică dinamică ce permite diagnosticarea disfuncțiilor de planseu pelvin (ce conduc la incontinență pentru fecale și urină)
  • Whole body RMN - practic, imaginea întregului corp într-o examinare, deosebit de utilă pentru pacienții oncologici
  • RMN de înaltă rezoluție pentru prostată și rect - o examinare indispensabilă în diagnosticul și stadializarea tumorilor de prostată și rect

 

Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele puncte forte în expertiza centrului Hiperdia Cluj?

Expertiza clincii Hiperdia Cluj este una de vârf, echipele medicale sunt experimentate și recunoscute, iar calitatea actului medical este una foarte înaltă. Colaborarea excelentă de-a lungul timpului cu cele mai importante spitale și clinici, publice și private, stă mărturie în acest sens, inclusiv colaborările pentru evaluarea imagistică a unor cazuri medicale complexe, nu puține, ce nu puteau fi investigate în altă parte.

În opinia mea, realizarea și interpretarea corectă a unei investigații imagistice se sprijină, pe lânga echipamentul performant și protocolul folosit, pe doi piloni esențiali: tehnicianul radiolog și medicul radiolog. Este esențial ca această echipă să fie la un nivel foarte înalt profesional, așa cum se întâmplă la Hiperdia Cluj. Aici aș dori să precizez că majoritatea medicilor și tehnicienilor din clinica Hiperdia Cluj (Grupul Affidea) lucrează împreună de cel puțin 10 ani, un element foarte important al succesului unei clinici, astfel încât s-au format echipe sudate, competente și experimentate.

 

Clinica face parte din Grupul Affidea, cel mai important furnizor european de servicii medicale de diagnostic imagistic. Care sunt, pe scurt, în opinia dumneavostră, principalele avantaje ale unei astfel de apartenențe?

În cadrul echipei Affidea, protocoalele de lucru se discută, se analizează și se decid la nivelul întregului Grup, beneficiind de expertiza unora dintre cei mai valoroși profesioniști din Europa. Totodată, în cazurile medicale complexe sau în cele cu anumite particularități, se apelează și la părerea unor medici experți din alte centre ale rețelei. Astfel, în realizarea unei examinări, putem beneficia nu doar de experiența acumulată la nivelul unei clinici, ci chiar de expertiza unui Grup extins la nivel european, în cadrul căruia activează mii de medici și tehnicieni, experți de primă clasă, binecunoscuți în domeniul lor de activitate.

Susținerea unei echipe numeroase, ce beneficiază de o puternică infrastructură internațională, are o influență pozitivă și asupra oportunităților de dezvoltare a personalului medical, dar și a creșterii continue a vitezei și calității investigațiilor oferite. În același timp, aș dori să menționez rețeaua de telemedicină ce permite nu numai o excelentă fluiditate a informației, dar și posibilitatea obținerii unei second opinion la interval de câteva minute de la încheierea investigației, fapt de care beneficiază în special cazurile medicale complexe.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

**Dr. Cosmin Caraiani este Medic Primar - Radiologie și Imagistică Medicală și, totodată, Coordonatorul subspecialității de diagnostic imagistic în patologiile Gastro, în cadrul rețelei Affidea România. Este unul dintre specialistii de top in domeniul radiologiei si diagnosticului imagistic din Romania si poate fi gasit in clinica noastra Hiperdia Cluj, numere de telefon pentru programari si mai multe informatii 0264.406.944 / 0748.212.123 / 0264.406.956.

'