September 17, 2019

Ecografia în patologia pediatrică – Doctor Cristina Bradeanu-Guramba

""

Absența iradierii și posibilitatea de a obține imagini de calitate superioară fac din ecografie modalitatea imagistică de primă intenție și cea mai utilizată în cazul examinării copiilor.

Patologia pediatrică variază în funcție de vârsta copilului, perioada cea mai complexă fiind cea a nou născutului și a sugarului.

Acesta este o etapă aparte, cu patologie și examinări ecografice distincte; este perioada de tranziție dintre patologia antenatală și cea postnatală. Multe dintre problemele apărute antenatal își continuă evoluția postnatal, altele apar în perioada neonatală.

Pentru un diagnostic ecografic corect este importantă cunoașterea evoluției, a limitărilor ecografice/imagistice antenatale și adaptarea pozițiilor clasice de examinare (atunci când este posibil).

 

Exista 3 examinări ecografice caracteristice nou născutului și sugarului:

– ecografia transfontanelară (examinarea structurilor din interiorul capului prin fontanelele deschise)

– ecografia de șold (singura metodă neiradiantă care poate diagnostica cu certitudine displazia de șold, utilă și pentru monitorizare terapeutica)

– ecografia cordonului medular și a canalului spinal (realizată doar în anumite situații și doar până la vârsta de 3 luni; după această vârstă arcurile posterioare ale coloanei vertebrale se închid și nu mai este posibilă examinarea conținutului canalului spinal).

 

Aceste ecografii nu sunt obligatorii, ele se realizează de cele mai multe ori la indicația medicului specialist, dar se pot realiza și la solicitarea directa a părinților.

La fel ca și la făt ecografia nu face rău și nu este dureroasă; un minim disconfort poate exista (în special la examinarea ecografica a abdomenului, dar acesta este mai degrabă din cauza meteorismului abdominal preexistent decât a examinării în sine); de asemenea, în cazul în care bebelușul este mai agitat medicul împreună cu părinții vor încerca diverse metode pentru liniștire, de exemplu: sân, suzetă, biberon, jucărie, muzica, chei, etc..).

Pentru anumite ecografii este necesară o pregătire minimă care va fi transmisă părinților în momentul programării (de exemplu: pentru ecografiile abdominale este indicată o perioada de post alimentar de 2-4 ore în funcție de vârsta copilului, excepție făcând ecografia pentru reflux gastro-esofagian caz în care este bine să mănânce înainte/în timpul examinării, pentru ecografiile pelvine la adolescente sau pentru ecografiile reno-vezicale la copiii peste 4 ani este indicat ca vezica urinară sa fie plină).

 

În Clinica Affidea Fundeni examinările ecografice antenatale, perinatale și pediatrice sunt realizate de d-na dr. Cristina Bradeanu-Guramba, Medic Primar Radiologie-Imagistică Medicală, singurul medic din București cu pregătire complexa în imagistica fetală și pediatrică:

– experiență de peste 10 ani în imagistică pediatrică,

– formare în  radiopediatrie la Spitalul Robert-Debré, Paris,

– DIU în imagistica ante și perinatală la Universitatea Paris V (CT fetal, IRM fetal și ecografie ante și perinatală)

– competențe: ecografie, CT, IRM și ultrasonografie în obstetrică și ginecologie.

 

Va așteptăm cu drag, împreuna cu cei mici!