September 17, 2019

Ecografia in patologia pedriatica – Doctor Cristina Bradeanu-Guramba

'

""

Absenta iradierii si posibilitatea de a obtine imagini de calitate superioara fac din ecografie modalitatea imagistica de prima intentie si cea mai utilizata in cazul examinarii copiilor.

Patologia pediatrica variaza in functie de varsta copilului, perioada cea mai complexa fiind cea a nou nascutului si a sugarului.

Acesta este o etapa aparte, cu patologie si examinari ecografice distincte; este perioada de tranzitie dintre patologia antenatala si cea postnatala. Multe dintre problemele aparute antenatal isi continua evolutia postnatal, altele apar in perioada neonatala.

Pentru un diagnostic ecografic corect este importanta cunoasterea evolutiei,  a limitarilor ecografice/imagistice antenatale si adaptarea pozitiilor clasice de examinare (atunci cand este posibil).

 

Exista 3 examinari ecografice caracteristice nou nascutului si sugarului:

- ecografia transfontanelara (examinarea structurilor din interiorul capului prin fontanelele deschise)

- ecografia de sold (singura metoda neiradianta care poate diagnostica cu certitudine displazia de sold, utila si pentru monitorizare terapeutica)

- ecografia cordonului medular si a canalului spinal (realizata doar in anumite situatii si doar pana la varsta de 3 luni; dupa aceasta varsta arcurile posterioare ale coloanei vertebrale se inchid si nu mai este posibila examinarea continutului canalului spinal).

 

Aceste ecografii nu sunt obligatorii, ele se realizeaza de cele mai multe ori la indicatia medicului specialist, dar se pot realiza si la solicitarea directa a parintilor.

La fel ca si la fat ecografia nu face rau si nu este dureoasa; un minim disconfort poate exista (in special la examinarea ecografica a abdomenului, dar acesta este mai degraba din cauza meteorismului abdominal preexistent decat a examinarii in sine); de asemenea, in cazul in care bebelusul este mai agitat medicul impreuna cu parintii vor incerca diverse metode pentru linistire, de exemplu: san, suzeta, biberon, jucarie, muzica, chei, etc..).

Pentru anumite ecografii este necesara o pregatire minima care va fi transmisa parintilor in momentul programarii (de exemplu: pentru ecografiile abdominale este indicata o perioada de post alimentar de 2-4 ore in functie de varsta copilului, exceptie facand ecografia pentru reflux gastro-esofagian caz in care este bine sa manance inainte/in timpul examinarii, pentru ecografiile pelvine la adolescente sau pentru ecografiile reno-vezicale la copiii peste 4 ani este indicat ca vezica urinara sa fie plina).

 

In Clinica Affidea Fundeni examinarile ecografice antenatale, perinatale si pediatrice sunt realizate de d-na dr. Cristina Bradeanu-Guramba, Medic Primar Radiologie-Imagistica Medicala, singurul medic din Bucuresti cu pregatire complexa in imagistica fetala si pediatrica:

- experienta de peste 10 ani in imagistica pediatrica,

- formare in  radiopediatrie la Spitalul Robert-Debré, Paris,

- DIU in imagistica ante si perinatala la Universitatea Paris V (CT fetal, IRM fetal si ecografie ante si perinatala)

- competente: ecografie, CT, IRM si ultrasonografie in obsterica si ginecologie.

 

Va asteptam cu drag, impreuna cu cei mici!

'