September 17, 2019

colecist-cai-biliare-pancreas-colangio RMN

'

"examen

Investigația Colangio-RM este recomandată de către medicul specialist atunci când există suspiciunea de afectare a căilor biliare centrale sau periferice, a structurilor din vecinătate, a colecistului sau pancreasului, în completarea examenului ecografic și a analizelor de laborator. 

Este o procedură de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, atraumatică şi neiradiantă, foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale zonei examinate. Aflați mai multe din interviul cu Dr. Angela Slătineanu, Medic Radiolog - Affidea România.

 

Ce este o investigație Colangio-RM și când este recomandată de către medicii clinicieni efectuarea sa?

Examinarea Colangio-RM este o investigație non-iradiantă și non-invazivă, efectuată în centrele de imagistică medicală care au în dotare aparate RMN, cu echipament specific. Aceasta este recomandată de către medicul specialist atunci când există suspiciunea de afectare a căilor biliare centrale sau periferice, a structurilor din vecinătate, colecistului sau pancreasului, în completarea examenului ecografic și a analizelor de laborator.

 

Care sunt beneficiile de diagnostic ale acesteia și ce patologii pot fi diagnosticate prin această examinare?

Protocolul de investigație presupune reconstrucția 3D a arborelui biliar, completată cu imagini obținute în toate cele trei planuri ale spațiului pentru detalierea raportului leziunii cu structurile de vecinătate, în cazul în care se suspicionează că leziunea depășește peretele canalului biliar. Cel mai des întâlnit diagnostic de trimitere este sindromul icteric, caz în care meteorismul abdominal sau constituția pacientului nu permit obținerea unor imagini ecografice care să facă diferențiere între un calcul migrat, un sindrom inflamator sau o leziune malignă.

Am avut și situații în care, pe lângă afecțiunea care a declanșat solicitarea consultului, patologia acută, să descoperim boli asociate, fără simptomatologie sau cu simptomatologie nesemnificativă, dar care schimbă contextul general și, implicit, riscurile intervenției, necesitând un consult interdisciplinar.

Alte solicitări sunt determinate de dureri în etajul abdominal superior, scădere ponderală accelerată sau complicații postchirurgicale pe tubul digestiv. Desigur, din discuția cu pacientul, examenul clinic și de laborator, putem avea un diagnostic preliminar, însă acesta trebuie completat cu evaluarea imagistică de înaltă performanță, care oferă informațiile necesare medicului curant pentru a stabili dacă există sau nu indicație chirurgicală, și gradul de urgență (dacă necesită sau nu tratamente premergătoare intervenției).

 

Când se folosește substanța de contrast în examinarea Colangio-RM? Există contraindicații în folosirea acesteia?

Substanța de contrast se poate folosi adițional și selectiv la examinarea Colangio RM în cazul în care, după primele secvențe obținute, medicul radiolog suspicionează o leziune malignă sau inflamatorie. Aceasta ajuta la stabilirea limitelor tumorii, a gradului de vascularizație și a raportului cu axele vasculare, practic, a stadiului în care a fost surprinsă boala. În cazul afecțiunilor inflamatorii, substanța de contrast este folosită pentru a evidenția apariția microabceselor hepatice în cadrul evoluției bolii.

În ceea ce privește contraindicațiile, este specificat riscul scăzut de reacție alergică, însă, în peste 10 ani de activitate, personal, nu am întâlnit nici un caz de alergie la substanțele de contrast folosite pentru investigația RMN.

Într-o situație particulară se află femeile care alăptează și care vor întrerupe alăptarea pentru următoarele 24 de ore.

Pentru pacienții cu insuficiență renală moderată și severă, examinarea cu substanță de contrast se poate face doar cu avizul medicului nefrolog sau, ca alternativă, și doar pentru situații particulare, se poate utiliza substanța de contrast hepatospecifică, la care excreția este atât biliara, cât și renală, în proporții relativ egale.

 

Care sunt situațiile în care nu se poate efectua o investigație Colangio-RM? Care sunt contraindicațiile?

Contraidicațiile examinării Colangio-RM sunt cele generale ale expunerii  în câmp magnetic (pacemaker, valve cardiace metalice, implant cohlear, pompă de insulină, corp străin metalic etc). În cazul  protezelor ortopedice, clipsurilor anevrismale sau a altor structuri străine organismului,  introducerea în câmpul magnetic se poate face doar dacă există în specificațiile acestora că sunt compatibile cu examinarea RM. Pentru gravidele în primul trimestru de sarcină, nu este recomandată expunerea în câmp magnetic.

Este nevoie ca pacientul să fie conștient, cooperant, examinarea presupunând scurte perioade de apnee, fără de care nu se pot obține imagini  interpretabile. De aceea, nu se pot efectua examinări la pacienții claustrofobi, la care o eventuală premedicație anxiolitică sau sedativă împiedică colaborarea cu tehnicianul care efectuează examinarea.

 

Ce pregătiri sunt necesare pentru un pacient înainte de efectuarea investigației și care este durata acestei investigații?

Pacientul trebuie să se prezinte la investigație după un repaus alimentar de cel puțin 6 ore. Este preferat ca pacientul să fi avut scaun în dimineața investigației (la pacienții cu constipație cronică se poate recomanda un laxativ în seara premergătoare).

Durata investigației este diferită în funcție de diagnostic, cooperarea pacientului, dacă se impun secvențe adiționale sau administrarea de substanță de contrast, precum și de tipul aparatului.

Este nevoie de o hidratare normală, fără alte recomandări speciale pentru perioada de după investigație.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

'