June 12, 2021

8 modalități de îmbunătățire a calității somnului pe măsură ce înaintați în vârstă

Înaintarea în vârstă poate afecta calitatea somnului și încep să apară situații în care vă treziți mai des și nu aveți un somn atât de profund ca atunci când erați mai tânăr. Sunt câteva măsuri pe care le puteți lua în calcul pentru a depăși aceste probleme și a vă odihni mai bine.

Una dintre cele mai frecvente schimbări în calitatea somnului care vine odată cu înaintarea în vârstă este trezitul frecvent în timpul nopții, cauza cea mai probabilă fiind un anumit tip de disconfort fizic, cum ar fi necesitatea de a folosi baia sau de a vă repoziționa o articulație dureroasă.

Înaintarea în vârstă nu este neapărat o sentință la un somn neliniștit pentru tot restul vieții. În timp ce s-ar putea să nu puteți modifica întrutotul modul în care ritmul și tendințele dumneavoastră de somn natural s-au schimbat, puteți încerca mai multe tehnici simple pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului:

  • Opriți consumul de lichide într-un interval de două ore înainte de somn, pentru a reduce la minimum deplasările la baie în timpul nopții.
  • Dacă durerea de oase vă poate trezi în timpul nopții, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă puteți lua un medicament pentru durere înainte de culcare pentru a vă ajuta. De asemenea, încercați să vă masați zonele care vă dau dureri și care v-ar putea perturba somnul. Puteți include de asemenea, câteva exerciții fizice ușoare în fiecare dimineață.
  • Păstrați mediul de somn cât mai întunecat posibil. Aceasta include limitarea luminilor de la televizor, ecranul calculatorului și dispozitivele mobile. Lumina perturbă ritmul natural de somn al corpului.
  • Limitați aportul de cafeină, în special în cele opt ore înainte de culcare.
  • Evitați consumul de alcool în apropierea perioadei de culcare – alcoolul vă poate ajuta să adormiți, dar odată ce acesta se desprinde, este mai probabil să vă treziți în timpul nopții.
  • Pentru o calitate mai bună a somnului pe parcursul nopții, încercați să limitați orele de somn în timpul zilei la doar 10 până la 20 de minute. Dacă observați că acel somn în timpul zilei vă împiedică să dormiți noaptea, încercați să evitați cu totul somnul în timpul zilei.
  • Dacă aveți probleme cu adormirea, încercați să luați 1 până la 2 miligrame de melatonină cu aproximativ două ore înainte de culcare.

Este foarte important să aveți șapte până la opt ore de somn în fiecare noapte. Dacă întâmpinați un somn cu întreruperi frecvente, neodihnitor, în ciuda acestor sfaturi sau dacă aveți o stare de oboseală frecventă în timpul zilei, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Sursa: MayoClinic

*Acest material are rol pur informativ și nu se poate substitui consultului medical.

Îți poți face o programare într-una din clinicile Affidea|Hiperdia sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.