July 18, 2021

Urografia RM (UroRM) Interviu cu Conf. Univ. Dr. Radu Baz

Urografia RM este o tehnică radio-imagistică de înaltă performantă, neinvazivă, de vizualizare a tractului urinar, respectiv a rinichilor, ureterelor, vezicii urinare și uretrei, cu ajutorul Rezonanței Magnetice (RMN/IRM).

 

Ce parți ale corpului pot fi examinate prin aceasta?

Ca și celelalte metode imagistice disponibile, Urografia intravenoasă (UIV) și Urografia CT (uroCT), urografia prin Rezonanță Magnetică (uroRM) permite o apreciere morfologică și funcțională a aparatului excretor, dar spre deosebire de acestea are câteva mari avantaje:

– acuratețe mai mare în caracterizarea diverselor procese patologice, datorită rezoluției de contrast tisulare mai bune;

– poate fi folosită la pacienții la care utilizarea radiațiilor ionizante nu este de dorit, în special la copii și femeile gravide, deoarece pentru obținerea imaginii nu se folosesc raze X;

– poate fi utilizată la pacienții cu alergie la iod (constituentul principal al substanțelor de contrast folosite în UIV sau uroCT) pentru că nu utilizează substanțe de contrast sau, dacă acestea sunt necesare, ele nu conțin iod.

UroRM-ul are anumite limitări legate de timpii lungi de achiziție a imaginilor comparativ cu CT-ul, are o sensibilitate redusă în detecția calculilor de mici dimensiuni, este sensibilă la mișcările pacientului și oferă o rezoluție spațială mai joasă.

 

Când este recomandată efectuarea sa și ce patologii pot fi diagnosticate prin această examinare? Care sunt indicațiile?

Principalele indicații ale Urografiei RM sunt:

1).Colica renală prin obstrucția căii de excreție a urinei.

a.Dacă obstrucția este secundară unei litiaze, respectiv a prezenței unuia sau mai multor calculi în calea de evacuare a urinei, atunci examenul de elecție este UroCT care poate detecta calculii de foarte mici dimensiuni. Dacă din diverse considerente aceasta nu se poate efectua, atunci Urografia RM reprezintă o bună alternativă, punând în evidență calculii, dar și modificările asociate, cum ar fi prezența de fluid perirenal sau dilatația ureterală;

b.Dacă obstrucția tractului de excreție a urinei nu se datorează unui calcul, atunci Urografia RM are sensibilitate și specificitate superioare Urografiei CT datorită contrastului tisular mai bun. Astfel, pot fi diagnosticate:

– stenozele (stricturile) benigne ureterale secundare unor procese inflamatorii abdomino-pelvine (ex: apendicită, boala Crohn, endometrioză), infecțiilor (ex: tuberculoză), radioterapiei sau intervenților chirurgicale;

– compresiile extrinseci ale ureterelor prin tumori ale uterului sau ovarelor, colecții fluide, fibroza retroperitoneală sau diverse anomalii vasculare;

– obstrucția tumorală prin polipi benigni, tumori maligne uroteliale sau prin invazia ureterului/ureterelor de la cancere de vecinatate (uter, ovare, vezică, colon).

2).Hematuria (prezența de sânge în urină) – UroRM nu vizualizează totdeauna calculii nonobstructivi de mici dimensiuni sau calcificările, însă este extrem de utilă în cazul hematuriei secundare unei tumori (ale rinichiului,  ureterelor, vezicii urinare sau ale organelor vecine cu invazie reno-urinară) sau afecțiuni ale parenchimului renal.

3).Anomaliile congenitale – agenezie renală, rinichi malrotat/ptozat, duplicații renale, displazii renale, ureter ectopic, ureter retrocav, megaureter primar, obstrucția joncțiunii pieloureterale;

4).Evaluarea pre-și postoperatorie – Urografia RM se poate combina cu angiografia RM pentru a oferi date asupra vascularizației, a sistemului colector și a parenchimului renal.

 

Cand se folosește substanța de contrast? Există contraindicații în folosirea acesteia?

Sunt în prezent descrise două mari tehnici de Urografie RM ce pot fi utilizate separat sau împreună.

Urografia RM statică  permite vizualizarea anatomiei sistemului de excretie al urinei fără a fi necesară administrarea unei substante de contrast. Este utilă pentru identificarea rapidă a nivelului obstrucției, chiar și în cazurile de obstrucție severă cu rinichi mut. Pentru că Urografia RM statică este dependentă de prezența urinei în sistemul colector este ideală pentru pacienții cu dilatații pieloureterale, cu sindroame obstructive.

Urografia excretorie presupune utilizarea unei substanțe de contrast administrată intravenos pentru vizualizarea nu numai a anatomiei, dar și a functiei reno-urinare. Tehnica are valoare limitată la pacienții cu excreție renala compromisă sau întârziată, la aceștia fiind suficientă urografia RM statică, deși administrarea de contrast poate fi utilă în diferențierea unei obstrucții ureterale complete de o obstrucție parțială de grad înalt.

În practica zilnică, noi preferăm derularea unui protocol obișnuit de examinare abdomino-pelvină pe care grefăm secvențele urografice fără și cu contrast administrate intravenos, contrastul fiind utilizat mai ales atunci când avem suspiciunea unui proces tumoral.

Substanțele de contrast utilizate în Rezonanța Magnetică sunt toate pe baza de gadolinium care are proprietatea de a modifica contrastul imaginii RM, permițând, astfel, o mai bună caracterizare a diverselor patologii. Produsul de contrast este administrat intra-venos numai la indicația medicului radiolog.

Principalele contraindicații ale substanțelor de contrast pe baza de gadolinium sunt reprezentate de alergia dovedită la gadolinium și insuficiența renală moderată sau severă. În aceste situații, nu se recurge la administrarea gadoliniumului  și se utilizează pentru diagnostic, atât cât este posibil, doar examinarea nativă (fără contrast).

 

Când nu este recomandată efectuarea acestei investigații Urografie RM? Care sunt contraindicațiile?

Principalele contraindicații ale Urografiei RM sunt legate de utilizarea contrastului pe bază de gadolinium, respectiv reacția alergică dovedită în antecedente, insuficiența renală moderată/severă, vârstă înaintată, afecțiuni cardio-metabolice avansate. Acestora li se adaugă contraindicațiile generale ale unei examinări RM, adică implanturile metalice feromagnetice sau claustrofobia.

 

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectarea investigației și care este durata acestei investigații?

Urografia RM durează în medie 30-40 minute și nu necesită pregătiri speciale din partea pacienților. Este indicat doar să nu consume alimente cu 4 ore înainte de investigație, iar cu o oră înainte să evacueze vezica urinară.          

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

**Conf. Univ. Dr. Radu Baz este unul dintre specialistii de top în domeniul radiologiei și diagnosticului imagistic din România și poate fi găsit în clinica noastră Affidea Constanța – Adresa: B-dul Tomis nr. 141A, numere de telefon pentru programări și mai multe informații 0241 613 000 și 0372 735 316.